Alles wat je moet weten over je energierekening in 2023 (+ bespaartips!) - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Alles wat je moet weten over je energierekening in 2023 (+ bespaartips!)


Energierekening 2023

De energierekening: ook in 2023 nog steeds het gesprek van de dag. Want met bedragen die soms wel drie of vier keer zo hoog uitvallen als een jaar geleden, voel je dat natuurlijk in je portemonnee. En omdat er wel leukere dingen zijn om je geld aan uit te geven dan aan je energieleverancier, wil je hier natuurlijk het liefst op besparen.

Maar hoe zit het nu precies met het prijsplafond in 2023? Loont energie vergelijken eigenlijk nog? En kan je inmiddels al een vast contract afsluiten? 

Wat houdt het prijsplafond voor 2023 in?

In november én december ontving elk huishouden €190,- van de overheid als compensatie voor de hoge energierekening. In 2023 ontvang je die compensatie niet meer, maar heeft de overheid in plaats daarvan het prijsplafond ingesteld. Vanaf 1 januari 2023 mogen energieleverancier nog maar een maximaal bedrag per m3 gas en per kWh elektriciteit vragen aan hun klanten. 

Dat is €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh elektriciteit. De overheid compenseert de rest van de kosten, zodat de energieleverancier geen verlies maakt.

Je profiteert van het prijsplafond, als je niet meer verbruikt dan de door de overheid vastgestelde grenzen: 1.200 m3 gas en 2.900 kWh elektriciteit per jaar. Verbruik je meer dan 1.200 m3 gas en/of 2.900 kWh elektriciteit? Dan betaal je voor het verbruik boven die grens het reguliere tarief dat geldt bij je energieleverancier.

Veel (kleine) huishoudens blijven onder die grens. Er zit alleen wél een addertje onder het gras, want het rekensommetje is best wel ingewikkeld gemaakt door de overheid. 

Dat heeft onder andere te maken met de datum waarop jij je jaarlijkse energierekening ontvangt. Die ontvang je in veel gevallen niet precies op 1 januari, maar bijvoorbeeld op 20 augustus, omdat je op die datum ooit je energiecontract hebt afgesloten.

Het maximale verbruik op jaarbasis is door de overheid in twee delen verdeeld:

  • Deel 1: van 1 januari tot de datum van je jaarlijkse energierekening
  • Deel 2: vanaf de datum van je jaarlijkse energierekening tot en met 31 december
Daarnaast is er door de overheid vastgelegd hoeveel gas en stroom je op iedere dag van het jaar mag gebruiken om onder het prijsplafond te vallen. Op dagen in de wintermaanden mag je meer energie verbruiken dan in de zomer. 

Je energieleverancier geeft jou informatie over hoeveel energie je nog kunt gebruiken tegen het tarief van het prijsplafond. Daardoor ontdek je wat je voor en na je jaarlijkse energierekening mag afnemen tegen het tarief van het prijsplafond. 

Het volgende rekenvoorbeeld staat op de website van de Rijksoverheid en legt dit nog iets duidelijker uit:

Je ontvangt op 13 april je jaarlijkse energierekening. Van 1 januari tot en met 12 april (de dag voordat je je jaarlijkse energierekening ontvangt) mag je 610 m3 gas gebruiken en 976 kWh zonder boven het prijsplafond uit te komen.

Van 13 april tot en met 31 december mag je nog 590 m3 gas en 1.924 kWh stroom gebruiken. Als je deze cijfers bij elkaar optelt, kom je inderdaad uit op die 1.200 m3 gas en 2.900 kWh.
Als je in periode 1 minder hebt verbruikt, dan betekent dat helaas niet dat je dit mee mag nemen in periode 2 om te compenseren. 

💡 Bespaartip: Log eens in bij je huidige energieleverancier om te checken wat dit betekent voor jouw situatie. Check bijvoorbeeld maandelijks hoe jouw verbruik zich verhoudt tot wat je in de huidige periode mag verbruiken zonder boven het prijsplafond uit te komen. Zit je bijna tegen de grens? Dan is er werk aan de winkel en kan je natuurlijk bespaartips toepassen.

Energie vergelijken & overstappen

Door het ingestelde prijsplafond, liggen de tarieven van energieleveranciers iets minder ver uit elkaar. Maar dat betekent niet dat energie vergelijken en overstappen niet meer loont. Zeker als je qua verbruik wél boven het prijsplafond verwacht uit te komen, is het natuurlijk slim om te checken waar je het goedkoopste uit bent.

Maar ook als je wél binnen het prijsplafond valt, kan je goedkoper uit zijn door over te stappen. Er zijn inmiddels namelijk een handjevol energieleveranciers waarbij de tarieven zelfs onder het prijsplafond voor energie vallen. 

Dat heeft ermee te maken dat de huidige inkoopprijzen voor gas en elektriciteit lager liggen dan het ingestelde prijsplafond. Veel energieleveranciers kopen voor hun klanten al maanden van tevoren energie in, waardoor jij als klant nog hogere tarieven betaalt dan nu kunnen gelden.

Omdat die prijzen zo zijn gedaald, ben ik bijvoorbeeld in december vorig jaar overgestapt naar een energieleverancier die energie tegen de huidige tarieven aan hun klanten levert. Ik betaal vandaag het tarief van gas en elektriciteit waarvoor het vandaag ook echt wordt ingekocht. 

Ik ben nu 3x zo goedkoop uit dan wanneer ik nog bij mijn vorige energieleverancier was gebleven, die al maanden van tevoren (dure) energie voor mij had ingekocht.

💡 Budgettip: ben je benieuwd of je bij een andere energieleverancier misschien goedkoper uit bent? Vergelijken kan altijd! En als het loont om over te stappen, is dat natuurlijk ook een aanrader. Dat kost je hooguit een paar minuten en is snel geregeld.

Vast of variabel energiecontract

En dan nog die energiecontracten, hoe zit dat nu precies? Door de enorm fluctuerende energieprijzen, kan je al een tijd lang alleen nog maar variabele energiecontracten afsluiten bij energieleveranciers. Dat betekent dat je tarieven maar voor een korte periode zijn vastgesteld en in principe elke 30 dagen aangepast kunnen worden. 

Naar verwachting kun je vanaf 1 april 2023 weer een vast contract afsluiten.

Als je een vast contract hebt dat bijna afloopt óf je hebt al een variabel contract (met hoge tarieven), dan is het ook zeker aan te raden om eens zo'n energievergelijker in te vullen om te checken of je ergens anders goedkoper uit bent. Door eerst nog een variabel contract te nemen en deze minimaal 30 dagen van tevoren op te zeggen, kan je vanaf 1 april weer een vast contract tegen (hopelijk!) lagere tarieven afsluiten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gaslicht.com. 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten