Zorgverzekeringen vergelijken: 4 dingen waar je op moet letten - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Zorgverzekeringen vergelijken: 4 dingen waar je op moet letten


Zorgverzekeringen vergelijken

Elk jaar maken zorgverzekeraars halverwege november hun zorgpremies voor het nieuwe jaar bekend. Al jaren op rij stijgen die en het zal vast geen verrassing voor je zijn dat je ook volgend jaar duurder uit bent voor je zorgverzekering. Gemiddeld een tientje per maand: de hoogste stijging in jaren.

Dit jaar is het dus éxtra de moeite waard om voor 31 december zorgverzekeringen te vergelijken. Maar je zorgpolis vergelijken: hoe pak je dat zo efficiënt mogelijk aan? Waar moet je op letten? Ik leg het je uit in dit artikel.

1. Gebruik een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen, maar staar je niet blind

Je kan alle individuele websites van zorgverzekeraars af scrollen, maar dan ben je zo een paar uur bezig. Gelukkig kan dat een stuk makkelijker door een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen te gebruiken. Op basis van jouw zorgwensen voor het nieuwe jaar, haalt zo'n website de premies van verschillende zorgverzekeraars op.

Erg handig, maar: staar je niet té blind. Ook al worden de vergelijkingswebsites steeds completer, er missen zorgverzekeraars in het overzicht. De reden? Een aantal zorgverzekeraars maakt geen gebruik van een affiliate programma. Vergelijkingswebsites die zorgverzekeraars promoten, ontvangen een financiële beloning als iemand via hun website uiteindelijk een zorgverzekering afsluit bij één van de partijen. En zorgverzekeraars die zo'n beloning niet uitkeren, zijn dus een stuk minder interessant voor zo'n vergelijkingwebsite. Die ontbreken dan ook vaak in het overzicht.

Een voorbeeld daarvan is ZEKUR, de budgetzorgverzekering van Univé. Ik heb mijn zorgverzekering hier al tien jaar en die komt jaar na jaar als goedkoopste uit de bus. Maar omdat ZEKUR geen affiliate programma heeft, zag je deze de laatste jaren niet altijd terug op vergelijkingswebsites. Bij Poliswijzer.nl bijvoorbeeld wel (als je filtert op <50% ziekenhuiskeuze).

Houd in ieder geval in je achterhoofd dat - hoe handig zo'n vergelijkingssite ook is - er misschien nog meerdere opties zijn.

2. Vergelijk geen appels met peren

Dat de ene zorgverzekering €125,- kost en de andere €150,- betekent niet dat je dan direct voor die van €125,- moet gaan. De ene zorgverzekering is de ander niet. Ze verschillen bijvoorbeeld qua:

  • Aanbod in zorgverleners: bij sommige zorgverzekeringen mag je uit alle ziekenhuizen en overige zorgverleners kiezen. Bij de ander mag je alleen uit een select aantal kiezen.
  • Dekking: de goedkopere zorgverzekeringen vergoeden soms ook minder typen zorg of keren lagere vergoedingen uit.
Vrijwel elke zorgverzekeraar biedt in ieder geval twee typen zorgverzekeringen aan: de naturapolis en restitutiepolis. Bij de naturapolis heb je in principe de keuze uit een select aantal zorgaanbieders waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij de restitutiepolis heb je alle keuzevrijheid qua zorgaanbieders. Voor die laatste betaal je doorgaans ook meer.

3. Zet je eigen risico niet te hoog als je dat niet kan betalen

Nu alles duurder wordt, zijn Nederlanders meer dan ooit bezig met besparen. En één van die dingen waar je best een flink bedrag op kan besparen, is je zorgverzekering. Hoe? Door je eigen risico zo hoog mogelijk te zetten. Standaard is je eigen risico €385,- maar je kan deze op maximaal €885,- zetten. Je krijgt dan doorgaans zo'n €20 tot €30 korting per maand op je zorgverzekering. Toch mooi meegenomen!

Het AD schreef er onlangs al over: steeds meer mensen kiezen voor een hoog eigen risico. Maar dat is niet geheel zonder risico's. 

Het gevaar is dat als er toch iets gebeurt en de zorgkosten eerst van je eigen risico betaald moeten worden, je in één klap die €885,- moet betalen. En als je dat bedrag niet kan missen, dan heb je natuurlijk een probleem.

Bedenk dus heel goed of je dat hoge eigen risico kan dragen - mocht er iets gebeuren - of dat het toch slimmer is om je eigen risico wat lager te zetten.

4. Check of je aanvullende verzekeringen écht nodig hebt en of ze financieel aantrekkelijk zijn

Naast je basiszorgverzekering, die in Nederland verplicht is, kan je nog aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk aan verzekeringen die (gedeeltelijk) zaken vergoeden zoals tandzorg, lenzen en brillen, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie.

Fijn dat ze er zijn, maar ze zijn niet altijd nodig. Bovendien ben je ook niet altijd goedkoper uit door zo'n aanvullende verzekering af te sluiten. Check altijd goed wat er precies vergoed wordt door zo'n aanvullende verzekering.

Zo ben ik me bijvoorbeeld aan het oriënteren op een aanvullende verzekering voor osteopathie in 2023. Ik ga eens in de 4 tot 6 weken naar een osteopaat om mijn nek- en rugklachten te verhelpen, dus zeg dat ik op jaarbasis zo'n 10 sessies nodig heb. Als ik die uit eigen zak moet betalen, ben ik €780 kwijt (€78,- per sessie).

Qua aanvullende verzekeringen heb ik best wat keuze. Echter zie ik dat het bedrag dat vergoed wordt bij vrijwel alle zorgverzekeraars, maximaal €50,- per sessie is. Voor de overige €28,- draai ik dus sowieso zelf op. Soms is de vergoeding bovendien ook niet hoger dan een paar honderd euro per jaar waardoor ik de laatste sessies misschien wel zelf helemaal moet betalen.

Stel dat ik €50,- per sessie vergoed wil krijgen (en maximaal €600,- per jaar). Dan kan ik bijvoorbeeld bij zorgverzekeraar ONVZ terecht. De basisverzekering kost €122,50 met een eigen risico van €885,-. Met een aanvullende verzekering voor osteopathie ben ik minimaal €190,- per maand kwijt. Op jaarbasis ben ik dus €805,- kwijt voor deze aanvullende verzekeringen, terwijl ik ook nog 10x€28 = €280,- zelf moet betalen voor osteopathie. 

Dan kan ik in dit geval de behandelingen dus beter uit eigen zak betalen, zeker als ik ook geen gebruik ga maken van de overige extra's uit de aanvullende verzekering.

Maar stel dat ik "maar" €40,- per sessie vergoed wil krijgen tegen een grensbedrag van €400,- per jaar (precies genoeg voor die 10 sessies), dan heb ik al de keuze uit veel meer zorgverzekeraars. Stel dat ik kies voor de goedkoopste uit het overzicht op Poliswijzer.nl, dan ben ik het goedkoopst uit bij De Friesland. Daar betaal ik €146,40 per maand met aanvullende verzekering bij een eigen risico van €885,-. De basisverzekering kost €115,95. Hier ben ik dus €30,45 per maand duurder uit. Op jaarbasis €365,40, terwijl ik dus wel €400,- vergoed krijg. Deze verzekering zou dus wél interessant zijn, zeker omdat er bijvoorbeeld ook vergoedingen voor een bril en lenzen en anticonceptie zijn inbegrepen bij deze verzekering.

Zo zie je maar, best wat rekenwerk af en toe! Ik ga nog even lekker aan de slag en hoop een mooie besparing te kunnen realiseren op mijn zorgverzekeringen door alles goed te vergelijken met elkaar.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Poliswijzer.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten