Boekhoudprogramma kiezen als zzp'er: waar moet je op letten? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Boekhoudprogramma kiezen als zzp'er: waar moet je op letten?


Boekhoudprogramma voor zzp'ers

In mijn vorige blog vertelde ik je al dat ik in de eerste 5 jaar als parttime ondernemer, nooit gebruik maakte van een zakelijke rekening en ook niet van een boekhoudprogramma. Aangezien ik niet veel facturen verstuurde of moest betalen, ging dat op zich prima, maar eerlijk is eerlijk: het overzicht was vaak ver te zoeken.

Doordat alle zakelijke transacties ook op mijn privérekening plaatsvonden, liep zakelijk en privé door elkaar. En mijn houtje-touwtje administratie in een simpele Spreadsheet was ook niet helemaal waterdicht. Kortom: toen ik in 2020 fulltime ging freelancen, was één van de eerste dingen die ik regelde, een boekhoudprogramma

Maar waar moet je nu precies op letten als je als zzp'er een boekhoudprogramma zoekt? En wat is het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers? Ik vertel het je in deze blog.

Welke boekhoudprogramma's worden veel gebruikt door zzp'ers?

In Nederland heb je als zzp'er de keuze uit tientallen boekhoudprogramma's. Het aanbod kan ook best overweldigend zijn, want enerzijds lijkt alles op elkaar, maar zijn er tóch grote verschillen als je kijkt naar functionaliteiten en kosten. 

De meest populaire boekhoudprogramma's in Nederland voor zzp'ers zijn:

Moneybird

Het boekhoudprogramma van Moneybird gebruik ik zelf nu zo'n 3 jaar. En ik ben supertevreden! Ik maakte destijds de keuze voor dit boekhoudprogramma, omdat Moneybird door veel bevriende zzp'ers werd gebruikt, ik het er gebruiksvriendelijk en overzichtelijk uit vond zien én het feit dat Moneybird perfect koppelt met mijn zakelijke rekening bij Knab, trok me uiteindelijk over de streep. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Zeer uitgebreid qua functionaliteiten (Facturen en offertes maken, urenregistratie opzetten etc.)
  • Goed te koppelen met diverse, zakelijke rekeningen
  • Veel mogelijkheid tot automatiseren (bijvoorbeeld vrijwel automatische BTW-aangifte)
  • Veel informatievoorziening in de vorm van blogs, video's en webinars
  • Duidelijke interface waardoor het supersimpel is om te werken in dit boekhoudprogramma

Een nadeel is dat Moneybird in vergelijking met andere boekhoudprogramma's aan de dure kant kan zijn. Als je maandelijks meer dan 50 banktransacties (zowel inkomende als uitgaande transacties) verwerkt, ben je al op het duurste pakket aangewezen. Ik betaal nu €35,- per maand voor Moneybird.

e-Boekhouden

Ook e-Boekhouden is een boekhoudprogramma dat veel gebruikt wordt door Nederlandse zzp'ers. e-Boekhouden is een stuk goedkoper ten opzichte van Moneybird en dat is dan ook de reden waardoor dit programma veel wordt gebruikt door (startende) zzp'ers. Gemiddeld betaal je zo'n €12 per maand voor e-Boekhouden, terwijl dat bij MoneyBird maandelijks al snel €20 tot €25 is voor de gemiddelde gebruiker.

e-Boekhouden beschikt over vrijwel alle functionaliteiten die je nodig hebt als zzp'er. Zo kan je het boekhoudprogramma koppelen aan diverse, zakelijke bankrekeningen, is er veel te automatiseren en kan je je facturen en offertes helemaal aanpassen aan je huisstijl. 

Een nadeel is dat je in e-Boekhouden geen offertes online kan laten goedkeuren door je opdrachtgever, geen rittenregistratie kan opzetten en bovendien is ook het design een beetje verouderd. Maar, alsnog: een méér dan prima en superbetaalbaar boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Meer weten dit boekhoudprogramma? Check de e-Boekhouden review op Top-X.nl. 

Hoe kies je een goed boekhoudprogramma?

Op zoek naar een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers? Dit is waar je op moet letten:

  1. Functionaliteiten: schrijf voor jezelf op waar je je boekhoudprogramma uiteindelijk voor wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:
    1. Facturen versturen (toch wel een minimale vereiste van een boekhoudprogramma 😉)
    2. Inkomende facturen inboeken
    3. Je zakelijke rekening koppelen aan je boekhoudprogramma om transacties uit te lezen
    4. Je uren- en/of rittenregistratie bijhouden
    5. Offertes maken en online laten goedkeuren
    6. Simpel en vrijwel geautomatiseerd BTW-aangifte doen
    7. Toegang geven aan je boekhouder, zodat hij/zij ook in het programma kan werken
  2. Kosten: vergelijk de verschillende boekhoudprogramma's op kosten. Zoals je hierboven kon lezen, kunnen die flink verschillen. En je kosten houd je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk! Let wel op de verschillende functionaliteiten van de tool. Hoe meer functionaliteiten je wil gebruiken (wat je voor jezelf duidelijk hebt gemaakt in stap 1), hoe meer je natuurlijk ook betaalt voor een boekhoudprogramma.
  3. Proefperiode: vrijwel alle boekhoudprogramma's hebben een gratis proefperiode. Na die proefperiode kan je bij veel boekhoudprogramma's een flink aantal maanden gratis gebruik maken van de software. Wel zo fijn, want zo kan je eerst ervaren of het boekhoudprogramma écht iets voor je is. Zo kan je e-Boekhouden de eerste 15 maanden na de start van je onderneming, gratis gebruiken. Bij MoneyBird zijn de eerste 60 dagen gratis, ongeacht de startdatum van je onderneming.
Hopelijk helpen deze tips je bij het kiezen van een goed boekhoudprogramma! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Top-X.nl 

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten