Alles wat je moet weten over de zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Alles wat je moet weten over de zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers


Zakelijke Rechtsbijstandverzekering

Als je in loondienst werkt, hoef je zelf vaak niet na te denken over verzekeringen. Dit wordt namelijk allemaal voor je geregeld door je werkgever. Maar als je voor jezelf gaat beginnen, ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Toen ik 2,5 jaar geleden stopte met werken in loondienst en fulltime ging ondernemen, moest ook ik eraan geloven: het regelen van zakelijke verzekeringen. En net als voor particulieren in Nederland, geldt ook voor ondernemers dat er talloze zaken zijn waar je je voor kan laten verzekeren. Arbeidsongeschiktheid, een fout advies richting een klant of het omstoten van een dure vaas als je bij een klant op locatie bent… ik zag al snel door de bomen het bos niet meer. Want welke verzekeringen zijn nu een absolute must en welke zijn misschien niet nodig?

In dit artikel vertel ik je alles over de zakelijke rechtsbijstandverzekering, die ik ook direct aan het begin van mijn ondernemers avontuur afsloot. 

Wat is een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Als je je als ondernemer netjes aan de gemaakte afspraken houdt, denk je misschien dat de kans klein is dat je ooit een conflict krijgt met een opdrachtgever. Ook ik ga liever uit van de goedheid van de mens, maar als je ineens een claim van tienduizend euro’s aan je broek hebt hangen, of een opdrachtgever betaalt jouw factuur niet, dan is het toch wel fijn als er een oplossing gevonden wordt.

Om te voorkomen dat je de kosten voor juridische hulp uit eigen zak moet betalen, kan je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Wanneer je verzeild raakt in een conflict met een leverancier, afnemer of werknemer en jullie er onderling niet uitkomen, kan je een beroep doen op jouw zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Hier ben je wel en niet voor verzekerd

Waar je precies voor bent verzekerd, dat is natuurlijk afhankelijk van de verzekeraar waar je de verzekering afsluit en welk type verzekering je kiest. Vaak ben je met een zakelijke rechtsbijstandverzekering in ieder geval verzekerd voor:

  • Juridische hulp bij conflicten over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken (vaak geldt hierbij een eigen risico)
  • Juridisch hulp bij conflicten met leveranciers en afnemers over bijvoorbeeld een te late levering of een levering die niet aan de gestelde eisen voldoet.
  • Juridische hulp bij conflicten over arbeidscontracten, bijvoorbeeld in het geval van ontslag.
  • Proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij moet betalen.
  • Er zijn uiteraard ook zaken die niet binnen de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering vallen. 

Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij jouw verzekeraar aan te kloppen als er sprake is van een conflict dat te maken heeft met de Belastingdienst. Dit geldt ook voor conflicten die al vóór het afsluiten van de verzekering zijn ontstaan. Ook conflicten met een motorrijtuig in het verkeer vallen niet binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Hier sluit je dan weer een bedrijfsautoverzekering voor af.

Zo sluit je een zakelijke rechtsbijstandverzekering af

Als je overtuigd bent van de voordelen, wil je misschien ook wel een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Bij veel verzekeraars kan je eenvoudig online een zakelijke rechtsbijstandverzekering (en eventuele andere zakelijke verzekeringen) afsluiten.

Je bepaalt helemaal zelf welke risico’s je wel en niet verzekert. En als je twijfelt over hoe je je het beste kan verzekeren, dan kan je natuurlijk altijd om persoonlijk advies vragen bij een verzekeraar. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Interpolis.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten