Besparen op gas in 2022: de beste bespaartips - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Besparen op gas in 2022: de beste bespaartips


Besparen gas

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de gasprijzen zijn hoger dan ooit. De prijs per m3 gas steeg in maart naar €2,66. Ter vergelijking: een jaar geleden was dat nog +/- €0,80. En als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo'n 1.200 m3 gas verbruikt, dan kun je je wel voorstellen dat die stijging te merken is in je portemonnee.

Veel Nederlandse huishoudens betaalden afgelopen winter al 2x of 3x zoveel voor het verwarming van hun woning als de winter ervoor. Door de oorlog in Oekraïne, is de verwachting dat de gasprijs dit jaar alleen maar verder gaat stijgen.

Het loont dan ook absoluut om dit jaar extra kritisch te zijn op je gasverbruik en waar mogelijk te besparen op gas.

Hoe wordt de prijs van gas bepaald in Nederland?

Laten we eerst eens kijken naar de gastarieven en hoe die bepaald worden in Nederland. Het bedrag dat je uiteindelijk maandelijks betaalt voor gas, bestaat uit drie componenten:

  1. Leveringskosten: die bestaan vaak uit een vast en variabel component. Het vaste tarief betaal je sowieso, ongeacht je verbruik. Het variabele component wordt bepaald op basis van je gasverbruik (per m3).
  2. Netbeheerkosten: die betaal je voor het transport van gas naar jouw huis.
  3. Accijnzen en BTW: de energiebelasting en btw die je betaalt aan de overheid voor het gebruik van gas. Die accijnzen op gas zijn best wel hoog, omdat de overheid het gebruik van gas minder aantrekkelijk wil maken en het gebruik van duurzame energie wil stimuleren. 
Daarnaast worden de kosten bepaald op basis van externe factoren zoals beschikbaarheid. Hoe minder gas er beschikbaar is, hoe hoger de prijzen. De gasprijzen waren al hoog door de schaarste en door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt die schaarste alleen maar groter. 

Op de drie componenten en beschikbaarheid heb jij als consument helaas weinig invloed. 
Maar er zijn wel acties die je zelf kan ondernemen om te besparen op gas.

1. Bekijk of er alternatieven zijn voor gasverbruik in je woning

Staat er een verbouwing van de keuken op de planning? Dan is dat het perfecte moment om te overwegen of je je gaskookstel kan inruilen voor een elektrische inductiekookplaat. Die is ook nog eens een stuk makkelijker schoon te maken en veiliger dan kookstel op gas.

Je verwarming en CV-ketel uit je huis slopen, dat gaat natuurlijk niet zomaar. Maar het kan wel de moeite zijn om te kijken of je bepaalde ruimtes elektrisch kan verwarmen met infraroodpanelen als bijverwarming.

En heb je producten die op gas werken ter decoratie voor in je huis of tuin? Bijvoorbeeld de prachtige (ingebouwde) gashaarden die op dit moment superpopulair zijn? Je zou ook eens kunnen kijken naar elektrische sfeerhaarden die minstens net zo mooi zijn, maar geen gas verbruiken.

Met deze alternatieven bespaar je vaak niet alleen, maar is het minder of helemaal niet meer gebruiken van gas, ook nog eens een fijne bijdrage aan het milieu. 

2. Juist wel of juist niet overstappen van gasleverancier

Wat doorgaans een goede manier is om te besparen, is door over te stappen naar een andere leverancier. Je krijgt dan vaak een welkomstkorting of profiteert gewoonweg van betere maandtarieven. Dit jaar werkt dat nét even iets anders. Door de bizarre situatie in Oekraïne en de gasprijzen die enorm fluctueren, zijn er op dit moment bijna geen energieleveranciers die een nieuw contract met vaste looptijd aanbieden. 

Als je een contract hebt dat nog drie maanden of langer loopt, dan is het ook bijna altijd slimmer om bij je huidige gasleverancier te blijven. De kans dat je dan nog profiteert van voordeligere tarieven, is enorm groot.

Loopt je contract wél af binnen nu en drie maanden? Dan heb je dit jaar iets meer pech. Je contract wordt dan waarschijnlijk omgezet naar een contract met een variabele looptijd. Je bent dan vrijwel altijd duurder uit dan je nu bent.
In dat geval loont het wél om te kijken of overstappen slimmer is. Sowieso is het heel waarschijnlijk dat je meer gaat betalen, maar die stijging kan bij een andere leverancier minder groot zijn dan bij de ander.

3. Je verwarming slim instellen en gebruiken

Bij vrijwel alle Nederlandse huishoudens gaat het grootste gedeelte van hun gasverbruik naar het verwarmen van hun huis. Dit is dan ook direct de post waarop je het meeste kan besparen. Dat doe je door slim om te gaan met instellen en gebruiken van je verwarming.

Veel mensen denken slim te zijn door hun (vloer)verwarming alleen aan te zetten als dat echt nodig is en deze 's nachts bijvoorbeeld volledig uit te zetten. Maar wist je dat het heropstarten van je CV-ketel de meeste energie kost? Je wil dus eigenlijk voorkomen dat je je verwarming continu volledig uit en aan zet. Overdag wil je de temperatuur in je woning vaak op de +/- 20 graden houden. 's Nachts is het slim om de verwarming maximaal 2 tot 3 graden koeler te zetten. Zeker met vloerverwarming wil je grote temperatuurschommelingen beperken.

Om te voorkomen dat je dit vergeet, kan je een slimme thermostaat aanschaffen. Deze kan je zo programmeren dat deze op vaste tijdstippen de temperatuur iets omhoog of iets omlaag doet. Hoe heerlijk als je op een koude winterochtend je woonkamer binnenstapt die al iets is opgewarmd? 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Haardencentrum Nederland.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten