Extra besparen op je energierekening door ledverlichting te dimmen - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Extra besparen op je energierekening door ledverlichting te dimmen



Dat ledverlichting je op jaarbasis een leuke besparing kan opleveren op je energierekening, dat weet je inmiddels ongetwijfeld. Doordat ledlampen bijna alle energie omzetten in licht, verbruiken ledlampen minder stroom dan andere verlichting zoals gloeilampen (mogen niet meer geproduceerd worden in Nederland sinds 2012), halogeenlampen en zelfs spaarlampen.

Ledlampen zijn misschien wat duurder bij aanschaf dan deze andere lampen, maar omdat ze veel langer meegaan dan de overige verlichting die ik hierboven noemde, bespaar je onder de streep flink met ledverlichting. Een ledlamp gaat namelijk tot wel 50.000 branduren mee!

Een ledlamp gaat 35 tot wel 50 keer langer mee dan een normale gloeilamp.

Je lampen in huis vervangen door ledlampen, kan dus een slimme investering zijn die uiteindelijk leidt tot een mooie besparing. Maar wist je dat je nóg meer kunt besparen op je energierekening door ledverlichting in huis te combineren met een led dimmer?

Wat is een ledlamp?

'Led' staat voor Light Emitting Diode. Een diode heeft twee elektroden waar elektriciteit doorstroomt. Door de continue bewegingen van deze twee elektroden, ontstaat er licht. Omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een gloeidraaid zoals bij een gloeilamp, gaat de gebruikte energie volledig naar het geven van licht. Daardoor is een ledlamp superefficiënt, soms tot wel 90% duurzamer!

Besparen door je ledverlichting te dimmen

Misschien heb je in huis al wel een aantal lampen die je kunt dimmen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een dimmer voor de lamp boven de eettafel, zodat deze qua lichtintensiteit naar wens aangepast kan worden. Door een lamp te dimmen, verlaag je de spanning die door de lamp gaat. De stroom die door de lamp stroomt, wordt dus minder, wat resulteert in zwakker licht én minder energieverbruik.

Bij het dimmen van je ledlampen werkt dit precies zo. De hoeveelheid energie die nodig is om de lamp te laten branden, neemt af zodra je je ledlamp dimt. 

Tip: Let bij de aanschaf van een ledlamp wel op of deze daadwerkelijk dimbaar is. Niet alle ledlampen kun je namelijk dimmen. 

Speciale led dimmer kopen

Voor het dimmen van ledverlichting heb je wel een speciale led dimmer nodig. Normale dimmers zijn namelijk niet altijd in staat om jouw ledverlichting goed te dimmen. Je merkt het snel genoeg: want de kans is groot dat het licht van jouw ledlamp flikkert als je deze probeert te dimmen met een normale dimmer. De speciale led dimmers kun je ook gewoon inbouwen en zijn compatibel met de meeste merken dimbare ledverlichting.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ledwereld.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

  1. Dimmen i niets voor mij, ik houd van lekker veel licht! Dat ligt misschien ook wel aan mijn oude ogen, die gaan al weer geruime tijd mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meer door minder1.9.20

    Het kost alleen maar geld als je wilt besparen op het dimmen van ledlampen.
    Denk dat het een jaar of 30 duurt voordat je je dimmer terug verdiend.
    Voorbeeld: 4x 1,2 watt ledlamp in huiskamer gemiddeld 5 branduren per dag over het jaar heen.
    1kwh kost 0,23 euro daar kan je de 4 lampen +/- 156 uur voor laten branden is 156:5 = 31 dagen.Dus ben je ongeveer 12 kwh per jaar kwijt is +/- 2,75 euro.

    BeantwoordenVerwijderen