Wat kost TV kijken per jaar? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Wat kost TV kijken per jaar?Live televisie kijken doe ik bijna niet meer, maar er is vrijwel niets dat me meer ontspannen maakt dan een avondje languit op de bank series kijken. Op dit moment staat de Amerikaanse advocatenserie Suits al weken achter elkaar bijna elke avond aan en nader ik de laatste aflevering van seizoen 7. Daar denken we nog maar even niet aan, maar als iemand alvast een nieuwe serietip heeft om een enorme dip te voorkomen...? ;-) Let me know! 

Toen ik in 2017 samen met een vriendin een appartement ging huren in Veenendaal, stond een 'grote TV' dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Met nul verstand van televisies ging ik naar de MediaMarkt en liet ik me maar gewoon adviseren. Vol trots kwam ik - vijfhonderd euro armer - en een 4K televisie rijker, de winkel weer uitgelopen.

Maar naast de aanschafprijs van een TV, heb ik natuurlijk ook maandelijks kosten voor een televisie- en internetabonnement en draagt TV-gebruik bij aan je energierekening.
Ik was stiekem best wel benieuwd: wat kost TV kijken nu eigenlijk op jaarbasis? Ik ging op onderzoek uit en deel mijn bevindingen in dit artikel.

Soort TV-toestel

De aanschafprijs en energieverbruik van je televisie, hangen natuurlijk af van de soort TV die je in huis hebt. Je kunt je voorstellen dat een oud bakbeest als TV veel meer energie verspilt dan een moderne OLED TV of QLED TV. En dat niet alleen, ook qua aanschafprijs verschilt het natuurlijk enorm of je een tweedehands of wat oudere TV-koopt, of de allernieuwste mega flatscreen televisie met duizenden opties. Ik zou je in ieder geval aanraden om - wat voor televisie je ook koopt - de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Bij vrijwel elke webshop of winkel die televisies verkoopt, is er regelmatig een aanbieding, waardoor je flink kunt besparen op de aanschaf van je televisie.

Aantal uren televisie kijken

De gemiddelde Nederlander kijkt 3 uur en 5 minuten per dag televisie en series, waarvan gemiddeld 58 minuten on demand. Dat vond ik in eerste instantie vrij veel, maar als ik de uren dat ik op mijn telefoon YouTube-filmpjes kijk, ook mee tel, dan kom ik dagelijks ook zo aan de 3 tot 4 uur. Hoe langer je televisie kijkt, hoe hoger je energierekening zal zijn.

Televisie-instellingen

Niet alleen de soort televisie en het aantal uur dat je televisie kijkt, bepaalt de hoogte van je energierekening, ook de instellingen van jouw televisie zijn van invloed. Heb je de helderheid en het contract op maximaal staan? Dan zal het stroomverbruik ook een stuk hoger zijn. Moderne televisies hebben tegenwoordig ook vaak opties zoals een energy saving mode, wat zorgt voor een lager energieverbruik.

Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt.
De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh. Op jaarbasis betaal je dus tussen de €14 en €19 aan energietoevoer voor jouw televisie.

Televisieabonnement

De meeste providers gebruiken abonnementen waarbij je een all-in prijs betaalt voor internet en televisie en soms zelf met vast bellen erbij inbegrepen. De echte kostendrijver is hier vaak het internetgebruik, de kosten voor televisie kijken vallen eigenlijk heel erg mee.
Als je het gemiddelde neemt van de grootste providers in Nederland, dan betaal je gemiddeld zo'n €10 per maand voor je televisieabonnement. Op jaarbasis is dat zo'n €120.

Voor een jaar televisie kijken betaal je - zonder de aanschafprijs - dus al snel rond de €140.

Hoeveel uur per dag kijk jij televisie?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met EP.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

4 opmerkingen:

 1. Ik vind de totaalprijs echt heel erg meevallen! Ik bedoel: je kunt het nieuws bijhouden en de nodige verdieping vinden (een krant is toch een stuk duurder), allerlei leuke films en series bekijken en continu ander entertainment krijgen. Vind ik wel waar voor mijn geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben al jaren geen tv abonnement. We hebben Netflix en de rest kijken we op uitzending gemist. We missen er niks aan.
  Tip voor een serie op Netflix: "de ridder". (Alles seizoenen met einde)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het valt mij eigenlijk wel mee qua prijs. Maar toch proberen wij hier zo min mogelijk tv te kijken, gaan wij ons abonnement opzeggen en hebben wij geen netflix of vidioland en hoop ik dit ook nog een lang tijdje buiten de deur te houden.

  Je kan zoveel meer doen in die drie uur gemiddeld tv kijken per dag.

  BeantwoordenVerwijderen