Koken op gas of elektrisch: wat is goedkoper? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Koken op gas of elektrisch: wat is goedkoper?Koken: ik ben er dol op! Het is dat ik na een lange werkdag vaak zo'n enorme trek heb, dat het voor mij onmogelijk is om eerst drie uur in de keuken te staan, maar op mijn vrije woensdag en in het weekend neem ik graag uitgebreid de tijd om een lekkere maaltijd op tafel te zetten.

In mijn vorige keuken had ik een inductiekookplaat. Ook al vinden veel mensen dat inductie veel minder fijn kookt, ik vond het heel fijn. Niet alleen kun je een inductiekookplaat heel gemakkelijk schoonmaken, je kunt het ook gebruiken als extra aanrechtruimte.
Ik was eerst dan ook een beetje teleurgesteld toen bleek dat er in mijn nieuwe huis een gaskookplaat in de keuken was ingebouwd. Het is een enorme kookplaat met maar liefst 5 pitten, waarvan 1 wokpit. Ook al heb ik inmiddels ontdekt dat het ontzettend fijn kookt, het schoonmaken van zo'n kookstel is nog steeds een flinke klus. Een klus die ik het liefst zo lang mogelijk uitstel ;-)

Omdat de keuken in dit huis al ruim 10 jaar oud is, is het onvermijdelijk dat ik mijn keuken de komende jaren een keer moet gaan vervangen. En waar ga ik dan voor kiezen: een gaskookstel of elektrisch kookstel? Dat een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken is, staat voorop, maar als we naar de kosten kijken: wat is dan het goedkoopst? Elektrisch koken of koken op gas? Ik ging op onderzoek uit en vertel je er in samenwerking met Budgetplan graag meer over in dit artikel!

Energiekosten per m3 en kWh

Gas en elektriciteit kennen beide eigen eenheden: gas wordt aangeduid in m3 (kubieke meters) en elektra in kWh (kilowattuur). 1 m3 aardgas staat gelijk aan ongeveer 8 kWh elektriciteit. Bij mijn energieleverancier betaal ik de volgende kosten voor deze eenheden:
 • 1m3 aardgas = €0,85
 • 8 kWh elektriciteit = €1,92
Als je puur en alleen op de kosten van gas en elektriciteit afgaat, zou elektra dus ruim 2,5 keer duurder zijn dan aardgas. Maar er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden.

Warmteverlies elektrisch koken vs. koken op gas

Op internet las ik een voorbeeld waarbij werd een vergelijking gemaakt tussen het opwarmen van 1 liter water met een elektrische waterkoker en op een gaskookplaat. De elektrische waterkoker had 4 minuten nodig om 1 liter water aan de kook te krijgen en gebruikte 0,16 kWh (+/- €0,04).
Op gas kostte het 6 minuten om 1 liter water aan de kook te krijgen. Dat kostte 0,03 m3 aardgas (+/- €0,02. In dit voorbeeld is elektra 'slechts' 2x duurder dan gas omdat een elektrische waterkoker veel minder warmte verliest dan bij een gasgestookte fluitketel. Maar nog steeds is gas beduidend goedkoper.

Aanschafprijs gaskookplaat vs. elektrische kookplaat

Laten we dan eens kijken naar de aanschafprijs van een gaskookplaat en een elektrische kookplaat. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten en merken, maar ik heb van beide soorten het gemiddelde genomen van de goedkoopste en duurste kookplaat die ik in de webshop van Budgetplan.nl vond.
 • Een gaskookplaat kost gemiddeld +/- €477,-
 • Een elektrische/inductie kookplaat kost gemiddeld +/- €1.000,-
Ook qua aanschafprijs wint een gaskookplaat het dus van de elektrische kookplaat.

Gas of elektriciteit met het oog op de toekomst

Ook al is gas nu dus nog steeds goedkoper, dat betekent niet dat dat de komende jaren zo zal blijven. We zien de afgelopen jaren al een enorme stijging in de gaskosten, wat te maken heeft met de Nederlandse gasvoorraad die steeds kleiner wordt.
De prijs van elektriciteit daalt juist verder omdat er veel geïnvesteerd wordt in het winnen van elektriciteit uit duurzame bronnen (denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of windmolens). Er komt naar verwachting dus steeds meer elektriciteit en steeds minder gas. Dit zal ook zeker van invloed zijn op de prijs die je de komende jaren betaalt voor gas en elektriciteit.

Nu betaal je op jaarbasis nog +/- €24 als je kookt op gas en +/- €38 als je kookt op elektra. Volgens de Consumentenbond betaal je in 2030 €33 per jaar als je kookt op gas en €29 per jaar als je kookt op elektra.

Met het oog op de lagere prijzen van elektriciteit in de (nabije) toekomst, de duurzame alternatieven die nu al beschikbaar zijn voor elektriciteit en het schoonmaakgemak van een inductiekookplaat, zou ik denk ik nu kiezen voor een keuken met een inductiekookplaat.

Een vraag aan alle op zichzelf wonende onder mijn lezers: kook jij op elektriciteit/inductie of gas? En waarom heb je deze keuze gemaakt?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Budgetplan.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

12 opmerkingen:

 1. Ik heb precies hetzelfde als jij: inductie gewend en dat vond ik echt heerlijk, en nu gas. Ik vind dat schoonmaken echt een ramp idd. Mijn keuken is nog wel vrij nieuw, dus ik denk dat deze er nog zeker 10/15 jaar in zit en dan wil ik graag weer inductie (tenzij er dan natuurlijk nog iets beters is). Ik moet dan alleen wel ook mijn meterkast aanpassen, omdat ik er dan te weinig groepen voor zou hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessant artikel zeg. Ik had eigenlijk niet verwacht dat elektrisch duurder was. Maar ik denk inderdaad ook dat dat met de tijd zeker gaat veranderen. Dat hoop ik in ieder geval. Ik ben voor alsnog heel erg gewend te koken op gas, maar ik vind inductie echt zoveel mooier haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem16.2.19

  Ik heb altijd op gas gekookt, want altijd in oudere en goedkopere huurwoningen gewoond. Zelf zou ik in een koophuis wel voor inductie gaan, omdat het mij meer duurzaam lijkt. Uiteindelijk moeten we toch allemaal van het gas af. En als statement naar Groningen natuurlijk, waar ik de mensen ook een veilige woonomgeving en relatief stressvrij leven gun. Hoe sneller van gas af, hoe beter, zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb alles gehad: gas, elektrisch en inductie. Gas kookt helemaal prima, maar inderdaad... Dat schoonmaken. Elektrisch vond ik echt een ramp en met inductie ben ik nu erg blij! Kookt heel fijn en je maakt de kookplaat makkelijk schoon. Ik had nog nooit gedacht over het verschil in kostenplaatje van deze verschillende manieren van koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb in mijn studentenkamer en daarna antikraak op van die e;ektrische kookpitten gekookt, wat een ondingen. Duurt een eeuwigheid voor ze warm zijn en daarna ook weer een eeuwigheid voor ze afgekoeld zijn ;) Ik heb in mijn eerste koophuis een nieuwe keuken laten zetten, met gas. Omdat ik zo afgeknapt was op elektrisch, wilde ik graag gas. En inderdaad, het was veel goedkoper dan inductie (inclusief allemaal nieuwe pannen moeten kopen, enzovoorts).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anoniem23.8.19

  1000,- voor een inductie? Ik weet niet waar jij je inductie kookplaat koopt maar je geeft zo een zeer vertekend beeld, ze zijn 2 fasen (en 1 fase) al voor dezelfde prijs als je gas kookplaat te koop...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. interessant artikel. wij hebben sinds 1 jaar een 100 jaar oud huis (met kieren en ongeisoleerd). zojuist de jaarrekening ontvangen: 800 e gas en 1060 e belasting erop!
  we gaan binnenkort verbouwen en waar het kan gaan de radiatoren eruit (zolder) en elektr. radiatoren erin. nu denk ik eraan om nog meer radiatoren te vervangen, maar nu ik het artikel lees moet ik daar voorzichtig mee zijn, denk ik. elektra is nog aanzienlijk duurder dan gas.
  beneden wordt wel alles vervangen door vloerverwarming en geisoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Ed, Ik neem aan vloerverwarming gekoppeld aan je CV of heb je electrische vloerverwarming? Ik zit namelijk sterk te twijfelen welke ik zal nemen. Electra is nog steeds duurder dan gas en daar komt bij dat ik een half jaar geleden nog een nieuwe cv ketel heb laten plaatsen, maar ook de aanschaf voor electrische vloerverwarming is een stuk duurder. Ook het koken kwam ter sprake , nu nog op gas ( pas 5 jaar oud), maar willen eigenlijk over op inductie omdat we toch zonnepanelen willen. Met zonnepanelen kan er steeds meer op electra en wordt met de jaren steeds aantrekkelijker. Zonnepanelen zijn nu relatief goedkoop, maar toch een flinke investering.

   Verwijderen
 8. Anoniem16.2.20

  I.d.d. 1000 euro voor een inductie plaat is veel te duur. Kijk eens bij de consumentenbond: beste uit de test is een AEG voor €330,00!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gas is nu misschien nog goedkoper, maar in de toekomst gaat elektriciteit natuurlijk het nieuwe gas worden en ook in prijs stijgen. De regering is niet gek ;) Als men inkomsten gaat verliezen van de gasopbrengsten, dan zal het ergens anders vandaan moeten komen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Anoniem15.5.20

  Ik ben overgestapt van gas naar inductie omdat ik ook zonnepanelen heb. Dat maakt elektrisch koken voor mij goedkoper dan koken op gas. De genoemde prijzen in dit blog kloppen niet (meer). De prijzen voor gas en inductieplaten zijn vergelijkbaar, zeker in het middensegment. Ook bestaan er steeds meer inductieplaten die je gewoon op 1-fase (normale) stekker kunt aansluiten zonder aanpassing van je meterkast. Die werken bijna net zo goed als 3-fasen inductieplaten, in de praktijk zul je het verschil nauwelijks merken

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem15.11.20

  Gaspit zuiver maken is 5 minuten werk, ik snap niet wat hier iedereen zit te huilen.
  Beetje inductieplaat van een fatsoenlijk merk heb je lang niet voor 1000 euro helaas.
  Gas is de toekomst, landen om ons heen krijgen subsidie hierop.
  Kijk de show zondag met lubach maar eens, van het gas af.
  jij denk dat je op stroom kookt, 1 keer raden hoe de stroom word opgewekt, juist, door een gascentrale

  BeantwoordenVerwijderen