Tips: Goedkoop een auto kopen, rijden én onderhouden - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Tips: Goedkoop een auto kopen, rijden én onderhoudenInmiddels rijd ik alweer bijna drie jaar rond in mijn kleine, maar fijne Peugeot 107. In 2015 kocht ik mijn allereerste eigen auto en dat vond ik destijds nogal wat. Ik ging voor het eerst in mijn leven een héél groot bedrag uitgeven, wist helemaal niets van auto’s en al helemaal niets van wegenbelasting, tanken en autoverzekeringen (WA+ autoverzekering, All Risk… uhhh, help?!)

Inmiddels weet ik na drie jaar aardig wat over auto’s (alhoewel je mij nog steeds niets moet vragen over automerken, dan val ik direct door de mand), verzekeringen, belastingen, benzine en dat soort zaken.
Omdat het best wel een uitzoekwerk kan zijn als je je eerste auto gaat kopen, wil ik je graag wat handige tips meegeven waar je op moet letten als je een auto gaat kopen én hoe je kunt besparen op het rijden en onderhouden van je auto.

Welke kosten komen er kijken bij een auto?

Allereerst een kort overzichtje van de kosten die je gaat maken als je zelf een auto koopt:
 • Aanschafprijs: afhankelijk van vele factoren. Kies je een nieuwe auto of een tweedehands auto? Welk merk heeft de auto? Hoe oud is de auto?
 • Verzekeringen: ga ik voor een WA, WA+ of een All Risk verzekering? Daarover later meer.
 • Wegenbelasting: afhankelijk van het gewicht van je auto, de brandstof, hoe milieuvervuilend de auto is en in welke provincie je woont.
 • Tanken: in een gemiddelde auto gaat al snel 50 liter brandstof. 1 liter benzine kost nu +/- €1,75 en 1 liter diesel €1,45.
 • Onderhoud: je auto moet regelmatig gekeurd worden (APK) of onderdelen moeten vervangen worden. Doordat een auto vaak intensief gebruikt wordt, moet je ook zeker rekening houden met de kosten voor het jaarlijks onderhoud van je auto.
 • Reparatie: heb je schade gereden? Dan moet je auto gerepareerd worden. En tja, dat is niet goedkoop. Omdat dit onverwachte kosten zijn die je niet kunt inplannen (en ook niet altijd verzekerd zijn) is het slim om hier bijvoorbeeld een potje voor te maken zodat je altijd reparaties kunt betalen.
 • Boetes: als je netjes rijdt, is er natuurlijk niets aan de hand ;-)

Auto kopen? Zoek een auto-expert

Ik zei het al even in de eerste alinea: inhoudelijk weet ik van auto’s vrij weinig tot niets af. Ik heb geen idee welk merk een auto heeft, of deze ‘turbo-injectie’ heeft of ‘vierwielaandrijving’. Het enige waar ik op lette toen ik destijds een auto ging kopen, is de kleur en de vorm van de auto.

En laat dat nu net het minst belangrijke zijn waar je op moet letten ;-)

Als je net als ik echt een noob bent op het gebied van auto's, dan kun je beter de hulp van een expert inschakelen. Iemand die wél weet welke merken auto's goed zijn, waar je op moet letten en binnen een paar seconden ziet of een auto schade heeft opgelopen. Mijn vader werkt al zijn hele leven bij een autogarage. Hij weet ontzettend veel van auto’s af en is tot op de dag van vandaag mijn reddende engel als het gaat om auto’s.

Wat is jouw budget voor een auto? 

Er zijn veel auto's op de markt te vinden. Heel veel. Tientallen verschillende merken, kleuren, bouwjaren én prijzen. Als je geluk hebt, vind je voor €1000 al een leuk tweedehands autootje, maar als je een beetje kwaliteit wilt, dan ben je zo €4000 kwijt voor een tweedehands auto.

Vooraf bepaalde ik mijn budget en hoopte ik dat ik een auto zou vinden die maximaal €3.000 zou kosten. Met mijn nieuwe auto zou ik namelijk niet súper veel kilometers maken en dus vond ik het onzin om een hele dure auto aan te schaffen.

Al snel kwam ik erachter dat het toch wel lastig zou worden om een auto te vinden die én binnen mijn budget zou vallen én aan al mijn eisen zou voldoen.

Ik heb toen mijn budget bijgesteld naar maximaal €5.000 en dat is een beslissing waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gehad. Ik ben bang dat als ik een goedkopere auto had gekocht, ik veel kosten had gemaakt voor onderhoud of al snel een nieuwe had gekocht.
De Peugeot die ik in 2015 kocht was toen 6 jaar oud, had slechts 29.000 kilometer op de teller staan en kon ik voor een heel net bedrag van €4.700 overkopen.

Zo zie je maar dat goedkoop niet altijd de beste keuze is. Doordat ik in het begin een hoger bedrag heb geïnvesteerd in een nieuwere auto zonder schade, heb ik bijvoorbeeld minder kosten gehad aan onderhoud en reparatie.

Kies je voor benzine of diesel?

Ook al worden hybride auto’s steeds populairder, verreweg de meeste auto’s rijden nog steeds op benzine of diesel. Maar waar kies je voor? Het verschil tussen beide soorten brandstof komt kort door de bocht op het volgende neer:
 • Diesel: Lager in prijs, duurder qua wegenbelasting
 • Benzine: Hoger in prijs, goedkoper qua wegenbelasting
Diesel is vaak het meest interessant voor mensen die op jaarbasis veel rijden, benzine is interessanter voor mensen die relatief weinig rijden.

Het keerpunt ligt ergens tussen de 12.500 en 15.000 kilometer per jaar (afhankelijk van het verbruik en de zwaarte van je auto). Als je meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, is het in 2018 interessanter om een dieselauto aan te schaffen. Aangezien ik maximaal 500 kilometer per maand rijd (en dus 6.000 kilometer op jaarbasis) is een benzineauto voor mij zonder twijfel het meest voordelig.

Autoverzekering regelen

Wat voelde ik me stoer toen ik voor het eerst in mijn eigen Peugeotje 107 over de snelweg croste. Wauw, deze auto was écht van mij!
Voordat je mag rijden in je auto, is het noodzakelijk dat je deze verzekert. Er zijn natuurlijk verschillende soorten verzekeringsmaatschappijen, maar in principe hanteren die allemaal de volgende drie opties:
 • WA (Wettelijke aansprakelijkheid): Vergoedt alleen schade aan anderen/andermans spullen. Geen vergoeding voor schade aan jezelf en je auto, aanrijding en vandalisme, diefstal/inbraak, ruitschade en brand-, storm- of natuurschade.
 • WA+: Vergoedt schade aan anderen/andermans spullen, ruitschade, diefstal/inbraak, brand-, storm- en natuurschade. Geen vergoeding voor schade aan jezelf en je auto of aanrijding en vandalisme. 
 • All Risk: Vergoedt schade aan anderen/andermans spullen, schade aan jezelf en je auto, ruitschade, diefstal/inbraak, brand-, storm- en natuurschade of aanrijding en vandalisme. Geen vergoeding als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, onder invloed is of als je een ernstige schuld hebt aan de schade. Dit geldt ook bij een WA- of WA+-verzekering
Ik ben uiteindelijk voor een WA+-verzekering gegaan. Dit is de meest gangbare verzekering die het grootste gedeelte van de Nederlandse autobestuurders heeft.

Wat goed is om te weten, is dat je autoverzekering elk jaar goedkoper wordt als je schadevrij rijdt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe goedkoper je verzekering!
Ik zit nu in het derde jaar en het scheelt mij al €16,- per maand ten opzichte van het eerste jaar.

Toen ik net mijn auto kocht, betaalde ik €66,- per maand en nu nog €50,- per maand.

Wegenbelasting… wat kost dat?

Naast verzekering moet je ook wegenbelasting betalen. De kosten voor je wegenbelasting worden berekend op basis van de volgende factoren:
 • Gewicht van je auto
 • Brandstof
 • Provincie waar je woont
 • Milieuvriendelijkheid van de auto 
Mijn Peugeot 107 is een klein autootje dat erg licht is (+/- 800kg) en is daardoor extra voordelig in de wegenbelasting. Ik betaal per maand slechts €19 aan wegenbelasting.

Handige tip: App voor goedkoop tanken 

Nóg meer kosten aan je auto: brandstof. Ik gebruik al jaren de app/website Direct Lease Tankservice waar je heel makkelijk alle dichtstbijzijnde tankstations kunt lokaliseren én direct de brandstofprijzen kunt zien.
Ik woon vrij centraal in Veenendaal, dus kan eigenlijk overal heen om te tanken. Om je een beeld te geven: bij het duurste tankstation betaal ik op dit moment €1,79 per liter benzine en bij het goedkoopste tankstation betaal ik €1,59. Op een tank van 35 liter scheelt dat dus €7!

Zeker de moeite waard om deze app dus even te checken voordat je gaat tanken.

Heb jij een eigen auto? En hoe zorg jij ervoor dat je deze zo goedkoop mogelijk kunt onderhouden?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

4 opmerkingen:

 1. Leuk! Als vergelijking, ik heb een 5deurs Seat Ibiza uit 2008, op benzine, nu 2 jaar. Hij weegt een klein 1100kg, wat me €40 wegenbelasting per jaar kost. Mijn autoverzekering kost me ongeveer €50 per maand. Qua benzine kan ik wel besparen, woon bij de Belgische grens en daar kan ik bij een onbemande pomp tanken voor ongeveer €1.40 per liter.
  Mijn aanschafprijs was wel hoger ondanks een kilometerstand van 106.000km bij aanschaf, omdat ik een sterkere uitvoering motor heb gekozen dan de standaard versies. Kan ik stevig optrekken en op snelheid invoegen op de snelweg ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. €40 wegenbelasting per maand natuurlijk* niet per jaar!

   Verwijderen
 2. Handig om te lezen! Zelf heb ik nog geen auto gekocht dus rij ik rond in mijn ouders hun auto, alhoewel ik nog laaahaaaang geen auto ga aanschaffen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem17.2.19

  Ik rij zelf sinds juni 2017 een VW Polo uit 1999, is mijn eerste auto.
  Onderhoudkosten heb ik helaas wel veel gehad. Maar deel schijn je altijd te houden begreep ik (zoals nieuwe banden op zijn tijd). Inmiddels verlang ik wel naar een andere met wat meer comfort en hoop ik van de zomer (als het allemaal lukt) een andere te kopen. Moet alleen nog even bedenken wat ik precies wil en haalbaar is ;).
  Peugot 107 klinkt ook leuk (ook fijn qua lage maandkosten) maar kofferbak vind ik eigenlijk te klein.
  Mijn Polo heeft met wat dat betreft echt verbaasd. Bank kan je helemaal neerklappen, waardoor ik er zelf een keer een koelkast mee heb kunnen vervoeren. En tijdens klusperiode en verhuizing is hij ook heel goed van pas gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen