Budgetfood: Pompoensoep


Het stond al eeuwen op mijn food bucketlist: zelf pompoensoep maken. Niemand in mijn familie houdt ervan en ook mijn vriend is niet echt fan van soep, maar ik ben er dol op en met name pompoensoep! Ik heb het regelmatig bij vrienden gegeten en nu ik bij Van der Valk werk, eet ik bijna standaard pompoensoep bij de lunch: zo lekker!

En nu de pompoenen deze week in de aanbieding zijn bij de Albert Heijn, kon ik er niet meer omheen: ik moest en zou pompoensoep maken. Het was nog een heel avontuur (want: die dingen zijn onmogelijk om te snijden), maar het resultaat mocht er zijn: de soep is heerlijk! Het recept deel ik vandaag met jullie.


Wat heb je nodig? (voor 4-5 personen)


 • 1 pompoen (deze week 25% korting bij de Albert Heijn)
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 800 ml water
 • 125 ml crème fraîche 
 • Grote pan
 • Staafmixer


Hoe maak je pompoensoep?

Je begint met het snijden van de pompoen, wat meteen het meest lastige is van het hele recept. Want serieus: het is niet bepaald een makkie om zo'n pompoen te schillen en te snijden. Ik had meteen mijn work-out voor deze week gedaan ;-)

Ik uitte mijn frustraties over het snijden van een pompoen op Twitter en kreeg een aantal handige tips van jullie. Je kunt het beste de pompoen heel laten en eerst de schil eraf halen voordat je hem in schijven gaat snijden. Ik kreeg ook nog de tip om een flespompoen (?) te kopen omdat dat makkelijker snijdt. En blijkbaar kun je ook gewoon de schil laten zitten en de pompoen meteen in stukjes snijden!

Als je de schil eraf wilt halen: doe dat dan voordat je de pompoen gaat snijden en gebruik daarvoor een scherp mes. Vervolgens snijd je de pompoen in schijven die je vervolgens weer in kleine blokjes snijdt.

Snijd de ui en knoflook fijn en verhit in de grote pan de drie lepels zonnebloemolie. Fruit de ui, knoflook en kerriepeper in de zonnebloemolie. Voeg daarna de pompoen toe en schep dit een paar minuten om. Voeg tot slot 800ml kokend water en een bouillonblokje toe. Dit moet je ongeveer vijftien minuten op het vuur laten staan. Tot slot nog even pureren met de staafmixer (wat gelukkig heel makkelijk gaat!)


Garneer je pompoensoep met een eetlepel crème fraîche en eventueel peterselie. En dan... smullen maar! :-)

Heb jij wel eens pompoensoep gemaakt?

5 opmerkingen:

 1. Heerlijk, vooral in deze tijd.
  Je kan pompoensoep op zoveel manieren maken, ik doe er zelf altijd nog wat komijnpoeder en een blikje kokosmelk door heen.
  Zelfs mensen die zeggen dat ze geen pompoensoep lusten eten de soep hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb het zelf echt nog nooit geproefd :o

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat héérlijk, ik krijg er direct zin in! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb jaren geleden voor het eerst pompoensoep gegeten en vond het toen echt heerlijk. Jouw variant ziet er ook echt heerlijk uit. Helaas vind vriendlief pompoen niet lekker en hoef ik het voor hem niet klaar te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo lekker, pompoensoep ! :) echt een herfst soepje!

  BeantwoordenVerwijderen