4 tips om te besparen op je vaste lasten - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

4 tips om te besparen op je vaste lastenIk houd nu al 42 weken lang mijn wekelijkse uitgaven bij op mijn blog. Elke week deel ik met de wereld wat ik afgelopen week heb uitgegeven. Achter de schermen houd ik mijn eigen maandoverzicht met inkomsten en uitgaven bij. Een groot gedeelte van de uitgaven kan ik vooraf al invullen. Denk aan huur, telefoonkosten, gas, water en licht... En ook het bedrag dat ik maandelijks uitgeef aan boodschappen is elke maand zo'n beetje hetzelfde.

Toch ben ik altijd op zoek naar mogelijkheden om te besparen op mijn vaste lasten. Want... het kan altijd goedkoper en het geld dat je overhoudt, kun je dan weer aan andere leuke dingen uitgeven! In dit artikel deel ik vijf handige tips die jou helpen te besparen op je vaste lasten!

1. Ontdek hoe je kunt besparen op je zorgverzekeringen
Ook dit is weer zo'n onderdeel waar mensen vaak niet bij stil staan: je verzekering. Veel mensen betalen elk jaar honderden euro's, terwijl het pakket dat ze hebben helemaal niet bij hun situatie past.

Het verplichte eigen risico bij een verzekering is dit jaar €375. Als je medicijnen aan moet schaffen, in het ziekenhuis belandt of een bezoekje brengt aan de tandarts, moet je de eerste €375 altijd zelf betalen. De overige kosten worden vaak door de verzekering vergoed. De kosten van je verzekering zijn dan wel een stuk hoger dan wanneer je een hoger eigen risico hebt.

Ik heb het hoogstmogelijke eigen risico. Tja, het woord zegt het al: dat is een risico. Maar ik heb nog nooit (even afkloppen) iets gehad waarbij ik een dure verzekering nodig had. Ik heb jaarlijks nooit meer dan een paar tientjes hoeven te betalen aan de verzekering en kon ik dus prima een hoog eigen risico nemen.
Kijk ook naar andere zaken die bij je verzekering inzitten, zoals tandartsbezoeken of vergoeding van medicijnen. Je betaalt onbewust overal voor, terwijl je bijvoorbeeld nooit gaatjes hebt of medicijnen nodig hebt. Ook dit is weer een kwestie van research doen: kijk wat de voordelen zijn van elke verzekering, of bel je eigen verzekering en kijk samen hoe jij kunt besparen.


2. Doe research naar een goedkoop en passend telefoonabonnement
Ik sta nog steeds versteld van de bizar hoge bedragen die vrienden neerleggen voor hun telefoonabonnement. Ik hoor regelmatig bedragen die boven de €35 per maand liggen, en dat voor een telefoon met een vrij simpel telefoonabonnement.

Ik betaal elke maand €24 voor mijn telefoonabonnement. Voor dat bedrag heb ik een iPhone 5C, elke maand 10 GB internet, 600 belminuten en onbeperkt sms'jes sturen. Als ik dit vertel tegen vrienden, staan ook zij versteld. Hoe heb ik dat in vredesnaam gedaan?! Vorig jaar wijdde ik er al een artikel aan.

Het antwoord is eigenlijk simpel: doe je research goed. Online kun je veel vinden over prijzen van abonnementen en ook in de telefoonzaak kan het personeel je op weg helpen. Ik heb al jaren een abonnement bij KPN en dat brengt veel voordelen met zich mee, omdat mijn ouders thuis ook telefoon en internet van KPN hebben. Hierdoor bespaar ik maandelijks ontzettend veel op mijn telefoonkosten én kan ik gebruik maken van extra veel data en belminuten.
Ook hebben veel providers speciale kortingen als je nog student bent. Zo heeft iedere provider wel een uniek aanbod wat voor jouw situatie heel gunstig kan zijn. Oké, het kost even wat uitzoekwerk, maar daardoor kun je al snel meer dan €10 per maand besparen op je telefoonkosten!

3. Gebruik LED-verlichting in plaats van gloeilampen
Je denkt er niet echt bij na als je het lampknopje indrukt: ook licht kost geld. Niet alleen betaal je maandelijks geld voor elektriciteit, ook de lampjes zelf kosten geld. Sinds 2012 worden en geen gloeilampen meer verkocht en vanaf 2018 zijn ook halogeenlampen verboden, met als doel het energiezuiniger maken van huishoudens.

In plaats van gloeilampen, kun je beter LED-verlichting gebruiken. Deze lampjes zijn een stuk zuiniger en daarmee relatief ook veel goedkoper. Wist je dat je per jaar zo €100 kunt besparen, puur door LED-lampen te gebruiken? En ik kan veel leukere dingen verzinnen om die €100 aan uit te geven (100 bolletjes ijs, 100 hamburgers van de McDonald's of een flinke shopsessie)! Op deze website vind je een handige calculator waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je kunt besparen als je LED-verlichting gaat gebruiken!

4. Doorlopende reisverzekering of losse reisverzekering?
Bij veel verzekeringen kun je een doorlopende reisverzekering aanschaffen. Je betaalt dan maandelijks een extra bedrag bovenop je premie, waardoor je het hele jaar door automatisch verzekerd bent als je op reis gaat.
Je kunt er ook voor kiezen om elke keer een losse verzekering aan te schaffen wanneer je op reis gaat. Gemiddeld kost een reisverzekering ongeveer €20, afhankelijk van welk werelddeel je heen gaat en hoe lang. 

Ik ga dit jaar al vijf keer op reis, dus dat betekent dat ik eigenlijk €100 zou moeten neerleggen als ik elke keer een losse reisverzekering aanschaf. Nu heb ik een doorlopende reisverzekering, waarbij ik elke maand €3,50 betaal. Dat komt op jaarbasis neer op €42. Een stuk goedkoper dan wanneer ik die €100 zou betalen! Bij twee keer reizen, heb je je doorlopende reisverzekering er dus al uit.
Maar ga je niet op reis, dan is het slim om je doorlopende reisverzekering stop te zetten. Dit kun je gewoon elk jaar opnieuw aanpassen.

Kortom: kijk wat het meest voordelig is voor jouw situatie. Reis je veel en regelmatig? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Ga je maar één keer per jaar op vakantie? Dan is een losse reisverzekering een stuk voordeliger.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

5 opmerkingen:

 1. Handige tips allemaal! Ik heb het idee dat ik zelf vrij veel betaal aan verzekeringen, dat zou minder kunnen zijn - maar ik ben altijd zo bang dat het net met mij misgaat. En dan zit je daar, met je hoog eigen risico. Dus daar durf ik niet echt op te besparen! De tip van de reisverzekering vind ik wel heel goed! X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yay voor bespaartips :). Ik weet het stiekem allemaal wel, maar soms ben ik gewoon lui ;) een doorlopende reisverzekering heb ik zeker (scheelt ook gedoe met afsluiten en kun je het niet vergeten als je toevallig last minute op persreis gaat), m'n telefoonabonnement is semi-goedkoop (ik wilde nou eenmaal écht de iPhone 6s Plus met allergrootste opslag), maar wat betreft lampen zou ik veel meer kunnen nadenken geloof ik. Oh verzekering durf ik niet te verlagen, ik heb al jaren debiele hoofdpijnaanvallen, bezoeken aan de mensendieck, fysio .. you name it, haha. Zet me toch wel weer aan het denken dat ik er wat meer op moet gaan letten de 2e helft van het jaar :D.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem3.8.16

  Handige tips :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super fijne tips, dankjewel! Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne tips maar als je je al scheel betaald aan de zorgverzekering kun je dit helaas niet inkorten.

  BeantwoordenVerwijderen