Last Week's Budget #1 | Boodschappen doen zonder lijstje...


Welkom bij het allereerste artikel van de nieuwe rubriek Last Week's Budget! In deze nieuwe rubriek laat ik je elke maandag zien wat ik die week heb uitgegeven, geef ik je tips hoe je kunt besparen op basis van hoe ik heb bespaard afgelopen week én ben ik kritisch naar mezelf: wat kan volgende week beter? Op basis daarvan stel ik mezelf doelen voor de nieuwe week.

In het artikel van vanochtend heb je al meer kunnen lezen over deze nieuwe rubriek (ook over het instellen van een spaardoel!), klik hier als je daar meer over wilt weten. Aan het einde van de maand geef ik een maandelijkse update van mijn inkomsten, uitgaven en het bedrag dat ik heb gespaard.

Maandag 3 augustus
Ik woon nog bij mijn ouders, wat me een hoop geld scheelt. Mijn ouders zijn deze week op vakantie en dus krijg ik een budget mee om boodschappen te doen: €5 per dag. Nou, dat moet lukken, vind ik!

Op maandagochtend ging ik vroeg naar de supermarkt om boodschappen te doen. Ik haalde wat vers fruit, broodbeleg en eten voor die avond. Ik besloot naar de dichtstbijzijnde supermarkt te lopen. Dat is de Albert Heijn en dus de duurste optie van alle supermarkten in mijn stad. Ai. Toch probeer ik op de aanbiedingen te letten. Het beste koopje? Kipfilet dat normaal €3 kost maar door allerlei kortingen, betaal ik nu nog maar €1,29. Kaching!

's Middags ga ik naar een vriendin die in een dorpje dichtbij woont. Ook al is het te fietsen, ik besluit met de auto te gaan. Samen met een vriendin, zodat we de benzinekosten kunnen delen. Dat scheelt weer!


Dinsdag 4 augustus
Ik werk een dagje op kantoor. Ik ga altijd met de auto naar kantoor, maar krijg de benzinekosten vergoed. Super fijn!


Woensdag 5 augustus
Ik heb 's ochtends een afspraak voor mijn werk bij een klant in Ede. Samen met een collega overleggen we nog even in een koffietentje. Ik hoef de rekening niet te betalen, lucky me!

Na mijn werk doe ik boodschappen. Ik kom met de auto langs de Albert Heijn dus dat is weer de makkelijkste, maar wel de duurste optie. Ik koop avondeten voor twee dagen, ik heb heel veel zin om mie met kipfilet, champignons, prei en mango te maken. Mango is helaas altijd duur, ik betaal €1,79 voor een mango.

Donderdag 6 augustus
Ik werk de hele ochtend voor mijn blog, maar na de lunch word ik toch een beetje gek van dat stilzitten. Ik moet hoognodig naar buiten en daarom is shoppen een perfect excuus om naar buiten te gaan. Ik heb wat praktische dingetjes nodig zoals bodylotion, shampoo en tandpasta, maar kom ook met een heleboel "onnodige" dingen thuis: een rokje en T-shirt van de H&M, een nieuwe portemonnee, een agenda, make-upkwasten die ik voor mijn blog wil testen... voordat ik het weet heb ik alweer tientallen euro's uitgegeven.

Daarna ga ik boodschappen doen. Dit keer kies ik wél voor een goedkope supermarkt: de Boni. Ik heb eigenlijk alleen broodbeleg nodig, maar kom terug met brood, stokbrood, salade en frisdrank... wat gaat hier fout? Ik weet het al: ik neem bijna nooit een boodschappenlijstje mee. Tja, dan koop je heel veel onnodige dingen. Meteen een nieuw actiepunt: in het vervolg moet ik een boodschappenlijstje meenemen om zo onnodige aankopen te voorkomen.


Vrijdag 7 augustus
Ik werk een dag op kantoor en 's avonds heb ik een reünie met de feestcommissie van de middelbare school. We gaan barbecueën met z'n allen. Dat hebben we heel slim (én budget!) aangepakt: we bestelden via barbecue.nl. Je krijgt dan vlees, salades, bestek, borden én een BBQ aangeleverd. Bovendien komen ze alles vies ophalen. Inclusief drinken en stokbrood, was ik €15,50 kwijt.Zaterdag 8 augustus

Morgen komt Tim terug van vakantie en ik wil hem verrassen met een picknick. Ik was eigenlijk van plan om alleen boodschappen te doen bij de Jumbo uit luiheid, maar ik ben streng voor mezelf: ik ga eerst naar de Lidl. Daar is het écht een stuk goedkoper! Zo zijn de aardbeien een euro goedkoper dan bij de Jumbo en ook salades en stokbrood zijn hier een stuk goedkoper.

's Avonds eet ik simpel én heel erg budget: diepvries spinazie (€0,45 per pakje!), een ei en aardappeltjes. De hele maaltijd kostte me nog geen €1,50. Als dat niet budget is?! (PS. op de foto ziet de spinazie er verschrikkelijk vies uit, maar geloof me: het was lekker)Zondag 9 augustus
Mijn moeder was op 6 augustus jarig en aangezien ze maandag thuiskomt van vakantie, vind ik het leuk als er een cadeautje voor haar klaarstaat. Ik vind het altijd leuk om bloemen te geven, maar die zijn altijd zo ontzettend duur wanneer je ze bij een bloemist koopt. Ik kijk daarom vaak bij supermarkten zoals Jumbo (waar je zelfs 7 dagen garantie hebt op je bloemen, als ze vóór die tijd al slap hangen, krijg je zo je geld terug) of de Lidl. Ik koop een mooi bosje rozen bij de Lidl voor €2,29.

Ook stel ik een verwenpakket samen met chips, koekjes, ijsjes, chocola en een tijdschrift. Zo kan ze als ze thuis komt haar vakantie nog even voort zetten!
Op zondag ga ik altijd naar de kerk. Wist je dat er in de Bijbel staat dat een christen 10% van zijn inkomsten aan de kerk en goede doelen moet geven? Ik weet dat er ook genoeg niet-christenen zijn die dit als richtlijn gebruiken. Ik zal eerlijk zijn: ik geef bij lange na niet 10% van mijn inkomen aan de kerk. Vaak vergeet ik mijn portemonnee of heb ik geen kleingeld bij me (net zoals vandaag) en dus geef ik niets aan de collecte.


Ook steun ik welgeteld nul goede doelen, waar ik me wel een beetje voor schaam. Het is niet dat ik het niet wil, maar ik neem niet de tijd om eens uit te zoeken welke doelen ik zou willen steunen. Meteen een nieuw actiepunt voor volgende week: ik ga uitzoeken welke goede doelen ik maandelijks ga steunen en ook ga ik een groter bedrag aan de kerk geven. Ik kan het financieel gezien namelijk makkelijk missen.

Na de kerk ga ik naar Tim, die in een dorpje zo'n 35 kilometer van mij vandaan woont. Wanneer ik naar hem toe ga, betekent het dat ik elke keer zo'n €11 aan benzine betaal. Dit keer moet een vriendin toevallig ook die kant op, dus delen we de benzinekosten van de heenweg. Carpoolen is wat mij betreft één van de beste tips om te besparen, want benzine is DUUR!

Totale uitgaven:

Boodschappen: €58,71
Kleding & accessoires: €34,97
Make-up, verzorging: €12,85
Vrije tijd: €15,50
Benzine: €8,25
Overig: €2,49

Totaal bedrag: €132,77


Ik sluit af met mijn actiepunten voor volgende week:Zo, dat was 'm: de allereerste Last Week's Budget. Vanaf nu af aan kun je elke maandag een nieuw artikel verwachten waarin ik een update geef over mijn weekbudget. Mocht je het leuk vinden om dit ook op je blog te gaan doen, voel je vooral vrij! Ik vind het heel erg leuk om stiekem een kijkje te nemen in andermans budget!

13 opmerkingen:

 1. Een boodschappenlijst is een goed punt, als ik een lijstje meeneem koop ik nooit extra dingen en anders wel. Benzinegeld delen vind ik slim, ik doe dit eigenlijk nooit.. omdat ik dat krenterig vind (wat helemaal niet zo is eigenlijk). Jan en alleman mag met mij altijd meerijden onder het motto, ik moet toch die kant op haha! Slim om dit te delen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw... Jouw blogpost laat mij een nieuw beeld van het leven zien.
  Plus toffe blogpost. Ik kan niet wachten tot je volgende post, blijf mensen inspireren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen en goede tips allemaal! Misschien moet ik ook eens zoiets doen om me wat bewuster te worden van mijn uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant! Een boodschappenlijstje maken scheelt inderdaad heel veel in onnodige aankopen. Ik maak hem in mijn telefoon, dan kan ik 'm in ieder geval niet vergeten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat lief dat je dat pakketje voor je moeder had gemaakt! Ze zal er vast erg blij mee zijn:) En goede tip van het boodschappenlijstje, zonder zo'n lijstje koop ik ook altijd zoveel meer dan dat ik eigenlijk nodig heb..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een heel interessant artikel! Ben benieuwd naar de volgende :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel erg leuk om te zien! Ik moet me hier ook bewuster mee bezig houden. Jouw artikelen gaan me vast stimuleren..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen en wat een fijne tips! Ik neem ook altijd een boodschappenlijstje mee, zo wijk je niet af van wat je wil kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel erg leuke serie! Ben benieuwd of je ook daadwerkelijk iets leert nu je het allemaal zo op 'papier' zet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk artikel! Tof dat je dit wilt delen, want je ziet het niet vaak op blogs maar denk dat het voor iedereen wel leerzaam is! Op deze manier wordt je je bewust van alle kosten die je maakt, al is het maar een kort autoritje of even naar de dichtstbijzijnde supermarkt die stukken duurder is. Ga ik zeker volgen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nog goedkoper is het om niet elke dag boodschappen te doen, gewoon 1-2x per week werkt veel beter qua budget...en dan een boodschappenlijstje mee. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nog gefeliciteerd met de omgooi van je blog! Volg je al een poosje, heb zitten mee genieten van je Istanboel avontuur. Ga zo door!

  Zelf vind ik het een sport om zo budget mogelijk te leven. Boodschappenlijstjes zijn echt een pré. Van supermarkt tot drogist. Iedere zondag check ik ook alle folders in de folder-app.

  Wat altijd mee gaat als ik iets ga kopen (van appel tot shirt): rekenmachine (op telefoon), boodschappenlijst(jes), eigen boodschappentassen (reken maar uit wat het kost om iedere x een tasje te kopen).

  Aldi en Action zijn mijn grote favorieten. En vergeet niet alle budget/euro shops vind je de gekste dingen.

  Leuk artikel!

  BeantwoordenVerwijderen