Back to School #4 | Budget tips voor gezonde tussendoortjes


Toen ik nog op de basisschool zat, keek ik altijd het meest uit naar de pauze en dan helemaal op vrijdag: dan kreeg ik namelijk Smoeltjes mee. Op die leeftijd vond ik dat het allerlekkerste tussendoortje dat er bestond. Op andere dagen kreeg ik gewoon een appel maar nét voor het weekend kreeg ik Smoeltjes: een echte smaaksensatie voor een 6-jarige.

Ook op de middelbare school nam ik gedurende de dag genoeg tussendoortjes mee. Het kwam toen regelmatig voor dat ik van het eerste tot en met het achtste uur op school zat en ja, dan krijg je wel trek! Ook op het HBO en nu ik werk vind ik het heel belangrijk om lekkere én gezonde tussendoortjes mee te nemen. Zo kom ik de dag wel door.

Ik geef je in dit artikel een aantal budget tips voor lekkere tussendoortjes die je mee kunt nemen naar school.


Frozen smoothie met bosbessen, mango en yoghurt

Deze smoothie heb ik pas uitgeprobeerd en hij is zo ontzettend lekker! Je koopt een doosje bevroren fruit (een stuk goedkoper dan wanneer je frambozen of bosbessen vers koopt), een mango (bij de Turkse supermarkt of toko zijn deze een stuk goedkoper dan bij de groenteman of AH) en yoghurt. Voor een flinke smoothie heb je het volgende nodig: 

- 100 gram bevroren bosbessen & frambozen
- Halve mango
- 200ml halfvolle of volle yoghurt

Heel simpel: je snijdt de mango in stukken, doet deze met het bevroren fruit en de yoghurt in de blender en blenderen maar! Zorg ervoor dat het een glad geheel wordt. Je kunt dit makkelijk meenemen naar school in een flesje of gebruik een afsluitbare mason jar.

Noten
Noten zijn ontzettend voedzaam en bevatten veel goede vetten. Ik vind het een heerlijk tussendoortje, maar... noten zijn zo ontzettend duur! Grmpf... Toch heb ik een paar goedkope notensoorten gevonden die wel aardig betaalbaar zijn. Bij de Lidl zie ik regelmatig gezonde notenmixen die aardig betaalbaar zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de Cranberry mix, Nuts & Fruit en Royal Mix. Deze zijn regelmatig in de aanbieding, waarbij je twee zakken voor €3 kunt scoren. Ook koop je bij de Lidl bijvoorbeeld een flinke zak ongezouten cashewnoten voor €1,79 en is er bij bijna alle supermarkten wel studentenhaver verkrijgbaar (bijvoorbeeld de studentenhaver van AH Basic voor slechts €1,86)


Wraps met kruidenkaas, rucola en kipfilet
Dit kun je als lunch eten, maar ook prima als tussendoortje. Je kunt dit al makkelijk 's ochtends klaar maken en in een broodtrommel of doosje mee naar school nemen. Je pakt één wrap en besmeer deze met kruidenkaas. Vervolgens leg je er drie plakjes gerookte kipfilet op, een handje rucola en eventueel wat komkommer. De wrap rol je op, je prikt er twee satéprikkers in en snijd de wrap schuin door midden. Gegarandeerd een heel lekker tussendoortje of goedvullende lunch!

Groenten: paprika, komkommer, cherrytomaatjes...
Als ik altijd koekjes zou eten als tussendoortje, zou ik binnen no time tonnetje rond zijn. Ik neem veel liever fruit mee en als dat verveelt, neem ik rauwe groenten mee zoals komkommer, tomaatjes, paprika of worteltjes. Deze koop ik bijna altijd bij de Lidl: hier is het 't goedkoopst én ze hebben al vijf jaar op rij de beste groenten en fruit. 


Fruitsalade
Dit is mijn favoriete tussendoortje in de zomermaanden: een fruitsalade! Er zijn dan veel verschillende fruitsoorten verkrijgbaar en bovendien is het fruit een stuk goedkoper dan in de winter. Mijn favoriete combinatie voor een fruitsalade is met aardbeien, ananas, appel en banaan. Hmmm, ik krijg nu al trek!

Natuurlijk hoef je niet per se een flinke fruitsalade mee te nemen, je kunt ook gewoon een stuk fruit meenemen. Het liefst neem ik een appel mee, deze plet niet zo makkelijk in je tas. Gelukkig heb je tegenwoordig ook speciale bakjes waarin je fruit kunt bewaren, zoals deze bananenhouder. Waarschijnlijk kun je die ook goedkoop op eBay vinden!


Dadels
Ik ben gek op dadels! Toen ik in Turkije woonde, at ik deze bijna dagelijks (niet zo slim voor je stoelgang, kan ik je vertellen...) want ze waren zó goedkoop! Hier in Nederland zijn ze een stukje duurder maar nog steeds prima betaalbaar. Deze flinke doos met dadels kocht ik voor €1,69 bij de Jumbo.

Avocado
Ik kan bijna niet geloven dat ik tot een jaar of twee geleden nog nooit avocado had gegeten. Ja, echt! Dat krijg je als je ouders beweren dat het heel vies is. Dan probeer je het ook nooit. Maar eerlijk: het is ZO LEKKER! Jammer genoeg zijn avocado's al snel duur wanneer je ze bij de supermarkt koopt. Gelukkig zijn ze regelmatig in de aanbieding, dus als je de folders in de gaten houdt, heb je een grote kan dat je goedkoop avocado's kan scoren.
Ook kun je eens bij de Turkse supermarkt of toko kijken, vaak zijn ze daar ook goedkoper!

Oké, van dit artikel heb ik trek gekregen. Wat heb ik zin in een XXXL fruitsalade of een flinke avocado nu! Wat zijn jouw favoriete budget gezonde tussendoortjes?

19 opmerkingen:

 1. Zo lekker allemaal! Ik neem mezelf steeds voor om wraps mee te nemen, maar om de een of andere reden vergeet ik het altijd. Oh, en dat verhaal van de avocado herken ik. Omdat mijn ouders het niets vonden, wilde ik er mezelf eerst ook niet aan wagen. Nou, nu lunch ik er dus bijna dagelijks mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo lekker allemaal! Ik neem vaak nootjes & fruit mee. Maar soms ook een havermoutreep oid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem wel eens wraps mee naar school, ze verkopen het ook in de schoolkantine, maar zooveel duurder. Ik eet ook heel vaak havermoutrepen op school, gewoon in de pauze, heerlijk tussendoortje! Leuk artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mjammieeee! Wij hebben een soortgelijk artikel in de planning staan, grappig hè, hoe het schooljaar altijd zo gemotiveerd gezond begint :D. Ik vind het heel leuk om gezonde snacks te hebben op school, maar ben 's ochtends vaak een beetje lui waardoor ik alsnog iets in de kantine (= altijd ongezond of te duur) moet kopen, haha. Het liefste neem ik dan gewoon snel snel een appel mee! X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die wraps, je brengt me op een idee voor de lunch.. Mmh, who knows ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke ideetjes ja, dit is ook wel ongeveer wat ik meeneem! En daarnaast nog wel eens bananenpannenkoeken (en dat maak ik er een soort poffertjes van zodat je ze niet ter plekke hoeft te snijden) of gezonde zelfgemaakte koekjes, cakejes, etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er allemaal lekker uit! Vooral de wrap wil ik een keer proberen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een fijne tips! Ik koop ook altijd die bevroren bosbessen en frambozen doosjes voor mijn smoothie. Heel fijn!

  www.fleursophia.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oehhh dat ziet er allemaal heerlijk uit! Ik ga zeker de smoothie eens proberen. Ik zoek alleen iets wat ik in de avond al kan klaarmaken en in de koelkast kan bewaren. Of kan dat bij al deze ideetjes? :) Dat zou echt handig zijn namelijk dat geeft in de ochtend veel stress haha~

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Stuk voor stuk heerlijke tussendoortjes. Op mijn werk geven ze iedere dag 1 tussendoortje gratis weg in de kantine. Denk aan wraps, een fruitsalade, smoothies, verse muntthee en gezonde broodjes. Iedere dag van de week brengen ze op deze manier een gezond tussendoortje onder de aandacht. In de hoop dat iedereen gezond(er) gaat eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik neem me ook zó vaak voor om een wrap mee te nemen, maar op een of andere manier komt het er nooit van. Het blijf hier meestal bij een suffe appel of mandarijn, ook gezond, maar toch een stuk minder aantrekkelijk dan de tussendoortjes die je hier hebt staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Klinkt heerlijk allemaal, ik krijg er spontaan honger van! Helaas zijn sommige tussendoortjes iets minder gemakkelijk mee te nemen maar voor thuis zijn ze allemaal ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben heel erg fan van rauwe wortels, héérlijk als snack!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tot mijn spijt ben ik allergisch aan noten, heel erg veel soorten 'normaal' fruit (denk appels, nectarines, abrikozen, kersen, ...) en wortels, terwijl ik hun smaak eigenlijk echt wel lekker vond en het een perfect gezond tussendoortje zou zijn... Ik kies graag voor fruit zoals aardbeien, frambozen, bessen, mango, meloen en ananas, maar deze zijn al snel duur en niet altijd te verkrijgen. Het is eigenljk wel nog een leuk idee om kerstomaatjes en stukjes komkommer of paprika mee te nemen, heel voedzaam en je hebt meteen een extra portie groente binnen! Bedankt voor de tips!

  Find me at : Rusty Revolvers

  xo Romy

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik neem meestal iets van koekjes mee naar het werk als tussendoortje, haha oeps! Al probeer ik de laatste tijd vaker fruit mee te nemen. Ik heb net een blender gekocht dus misschien moet ik je smoothie receptje maar proberen, ziet er lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hmm, mooie foto's, ik heb er spontaan trek van gekregen. Leuk dat al de snacks zowel lekker als gezond als budget zijn. Echte aanraders dus.
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heerlijke tussendoortjes! Ik maak die wraps altijd als hapje voor de verjaardagen, haha. Nooit aan gedacht om het eens mee te nemen als tussendoortje! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wraps zijn favoriet hier voor lunch. Ik doe er ook vaak vlees in dat over is van de avond ervoor.

  BeantwoordenVerwijderen