10 dingen die ik nu weet over Istanbul - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2
Uncategorized

10 dingen die ik nu weet over Istanbul


Op het moment dat ik dit blogartikel schrijf, woon ik alweer vier weken in Istanbul. Wauw, wat vliegt de tijd! Toch lijkt het net alsof ik hier vorige week ben aangekomen, terwijl ik van het thuisfront berichtjes krijg: "Oh, ben je er nog maar vier weken? Ik dacht dat je er al twee maanden zat!"
Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik aardig gewend ben aan mijn leventje in deze Turkse megastad. Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik hier vijf maanden door ga brengen en ik geniet met volle teugen. Inmiddels zijn er wel een heleboel dingen waar ik achter ben gekomen die ik van tevoren niet wist over Istanbul. Vooral een heleboel leuke of grappige dingen, maar helaas ook dingen die wat minder leuk zijn.


#1 Turkse mannen
Tja, stipt op nummer één staan toch wel de Turkse mannen. Het is mijn zesde keer in Turkije, dus ik wist enigszins wat ik kon verwachten. In het algemeen steken de Turkse mannen het niet onder stoelen of banken: die westerse dames zijn wel héél interessant!
Ik heb dan nog het geluk dat ik brunette ben, maar als ik met blonde vriendinnen over straat loop, dan voel je je bijna een beroemdheid. Mannen schamen zich niet om je midden op straat uitgebreid aan te gapen, ze staan gerust even stil om je te bewonderen.

Ook op de universiteit - waar je toch verwacht dat ze wel een beetje gewend zijn aan buitenlandse studenten - is het niet veel beter. Afgelopen maandag had ik mijn eerste presentatie, samen met een klasgenootje uit België (blond) en Nederlander. Nu vind ik het gelukkig niet zo eng om te presenteren, maar van die Turkse mannen zou je spontaan de zenuwen krijgen. Achterin het klaslokaal had zich een groepje van ongeveer tien Turkse jongens verzameld die ons de hele presentatie aangaapten, naar ons lachten, oogcontact probeerden te maken en onderling constant fluisterden over ons.
Ook tijdens het uitgaan, kun je beter maar niet meer dan twee seconden alleen aan de bar blijven staan. Binnen de kortste keren staat er een Turkse man naast je die alles van je wil weten. Of ik hier ooit aan ga wennen... dat weet ik zo net nog niet.

#2 Engels spreken is een probleem
Wij Nederlanders mogen onszelf gelukkig prijzen dat we zoveel Engels op school hebben gehad. Bij mij thuis kan ik gelukkig prima communiceren met mijn huisgenootjes uit Engeland en Australië, maar ik lig regelmatig in een deuk om mijn Franse huisgenoten die Engels nu niet bepaald onder de knie hebben.
Hier in Istanbul spreekt het overgrote gedeelte van de bevolking geen woord Engels. Zelfs "Hello" of "How are you" lijkt voor velen compleet onbekend terrein. Boodschappen doen in de supermarkt zonder één woord Turks te spreken is dan ook een hele uitdaging.

#3 Turks spreken is ook een probleem
Toen ik erachter kwam dat de mensen hier niet goed Engels spraken dacht ik: "Gelukkig, ik spreek een beetje Turks." Ik dacht dan ook dat ik me in de supermarkt prima zou redden. Maar als je eenmaal begint met "Merhaba" (Goedendag in het Turks) verwachten de Turken dat je vloeiend Turks spreekt. Ik heb het regelmatig meegemaakt dat iemand achter de kassa een minuut lang in rap tempo Turks tegen me begon te praten en dat ik dan moest zeggen: "Özür dilerim, sadece biraz Türkçe biliyorum." (Het spijt me, ik spreek maar een klein beetje Turks).


#4 Ook in Turkije kan het sneeuwen en daar zijn ze niet op voorbereid
Toen ik hier net een week was, was het 17 graden en was ik samen met mijn huisgenoten aan het picknicken op het dakterras. Nog geen vier dagen later, werd ik wakker en was heel Istanbul bedekt in een laag sneeuw. Het gevolg? Metrobussen die ermee stoppen, winkels die dichtblijven en universiteiten waar alle lessen worden gecanceld.
Gelukkig viel het die week mee, maar de week daarna begon het opnieuw te sneeuwen: drie dagen lang. In het westen van Istanbul (laat ik daar nu net wonen) is er wel 70 cm sneeuw gevallen. Drie dagen lang lag heel Istanbul stil en heb ik samen met huisgenoten niet veel meer gedaan dan geluierd op matrassen in de woonkamer en films gekeken. Ook best prima.

#5 Na regen komt zonneschijn
Maar zoals ze zo mooi zeggen in dat gezegde, komt na regen zonneschijn. Inmiddels is het hier gewoon weer 15 graden en schijnt het zonnetje volop. Ik hoop dat hier de lente nu écht gaat beginnen en dat we geen sneeuw meer meemaken.


#6 Boodschappen doen is ontzettend goedkoop
Afgelopen maand heb ik bijgehouden wat ik allemaal heb uitgegeven. Dat bedrag was op de één of andere manier schrikbarend hoog (iets met uitgaan, uit eten en weekendje weg), maar aan de kosten van de boodschappen heeft het in ieder geval niet gelegen.
Ik wist dat Turkije goedkoop was, maar dat ik zó goedkoop mijn boodschappen kon doen, dat had ik niet verwacht. Er zit een klein supermarktje bij mij in de straat en een bakker en daar kan ik alles halen wat ik nodig heb. Een kilo sinaasappels voor €0,50? Geen probleem. Elke dag eet ik een brood die ik voor €0,30 bij de bakker haalt (komt vers uit de oven) en een kilo kipfilet koop ik hier voor ongeveer €3.
En oh ja: in mijn straat kan ik uit eten voor 6,75 Turkse Lira, ongeveer €2,50...

#7 Vergis je niet: alcohol is hier duur
Wonen, uit eten en boodschappen doe je hier voor een prikkie. Uitgaan echter is een heel ander verhaal. Turkije is een Moslim land, wat betekent dat het consumeren van alcohol hier niet heel normaal is. Bovendien houdt de overheid ontzettend veel belasting in op alcohol. Als je geluk hebt, vind je hier een biertje voor 6 Turkse Lira, iets meer dan €2, maar dan moet je alle donkere straatjes afzoeken totdat je zo'n cafeetje hebt gevonden.
De meest normale prijs voor een biertje is 10 Turkse Lira, zo'n €3,60. En dan heb ik het nog niet eens over wijn... een glas wijn goedkoper dan €5 is bijna niet te vinden, zelfs in de supermarkt betaal je minstens €5 voor een fles wijn.
Tja, goed voor de gezondheid laten we maar zeggen... :-)


#8 Uitgaan kan hier op elke dag van de week
In Nederland ben ik niet zo'n partyanimal, maar dat uitgaansleven hier dat bevalt me wel. Vooral omdat het niet uitmaakt of het maandag of zaterdag is: er is altijd wel een leuk feestje te vinden. Bovendien wordt hier ontzettend veel georganiseerd voor Erasmusstudenten en is er van woensdag t/m zaterdag elke avond wel een Erasmusfeestje in een club in Istanbul.

#9 Na vijf maanden heb je nog niet 1/4e van de stad gezien
Istanbul is ontzettend groot. Ik dacht altijd dat er ongeveer 16 miljoen mensen woonde, maar gisteren hoorde ik dat er 30 miljoen mensen wonen en dat op een kleiner oppervlakte dan Nederland.
Er is hier zo ontzettend veel te zien, zowel toeristische als niet-toeristische plekken, dat ik zeker weet dat ik na vijf maanden nog niet eens een kwart van de stad heb gezien.


#10 Istanbul maakt me gelukkig
Ook al is niet alles hier vanzelfsprekend of even makkelijk als in Nederland, er is één ding dat ik zeker weet: Turkije maakt me gelukkig. Ook al zijn de mannen misschien vervelend, is het irritant dat de stad helemaal stil ligt door sneeuw en is alcohol duur, elke dag geniet ik hier met volle teugen. De stad geeft me energie, ik ben dol op de vriendelijke en behulpzame mensen, de prachtige natuur en al het moois dat Turkije te bieden heeft. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken!

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

35 opmerkingen:

 1. Je klinkt een beetje verliefd over deze stad, op de starende mannen na dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen, zeker de afsluiter. ik had nooit echt de kriebels om Istanbul te ontdekken, maar door jou ben ik toch benieuwd geworden. (Ondanks de nadelen) Fijn dat je het zo naar je zin hebt <3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, het klinkt alsof je het daar super naar je zin hebt :D Dat van die mannen zou ik niet op prijs stellen - en dat van de alcohol: €5 voor WIJN?! Wat kost een cocktail dan wel niet? ;) - maar verder klinkt het wel een beetje als een paradijsje. Zo goedkoop uit eten, zalig! Nog veel plezier daar! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend leuk artikel! Zo leuk om Istanbul wat meer te leren kennen door middel van je artikelen! <33

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk! Dit artikel doet mij een beetje denken aan mijn erasmus tijd in Vilnius. Geniet er nog goed van! Want de tijd gaat veel te snel voorbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk artikel, het lijkt me een prachtige stad. Veel plezier daar meid!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat fijn dat je zo gelukkig bent! Ik heb dat met Barcelona, maar daar zit ik helaas niet zo lang haha... En die mannen kan ik wel begrijpen, dat weet ik nog van mijn vakantie in Turkije!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super leuk om te lezen! Gek dat het op het ene moment 17 graden is, en het een paar dagen later opeens sneeuwt! Maargoed, dat rare weer zijn we in Nederland ook wel een beetje gewend, niet? Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van die mannen begrijp ik heel goed in Turkije is dat ook heel erg . Ik wist niet dat Istanbul zo groot was. Het ziet er daar best mooi uit als het sneeuwt haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie artikel! Klinkt heel goed! Geniet van je tijd daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi en leuk lijstje. Die mannen lijken me wel heel vervelend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Annet27.2.15

  Super leuk om al je reiservaringen te lezen!
  Ik ben een maand geleden een week op 'studie'trip naar Istanbul geweest met wat medestudenten en het was zonder twijfel de beste week van m'n leven, ik mis het zo erg! Het was mijn eerste keer Turkije en ik vroeg me af of het wel 'mijn land' zou zijn, maar daar heb ik me in vergist. Wat was het geweldig!

  Het weer is inderdaad echt heel raar soms daar! De eerste dag dat wij er waren, was het écht hondenweer en dat is nog zacht uitgedrukt. De hele dag regende en sneeuwde het, de straten leken wel rivieren. En wie moesten er uitgerekend de hele dag door de stad slenteren, jawel.. Iedereen was echt verzopen en ik begon zelfs even terug naar Nederland te verlangen die dag, zo erg was het! Maar de rest van de week was het weer gelukkig echt top; droog, zonnig, net voorjaar! Echt bizar.

  En over die mannen en alcohol kan ik na één week zeker meepraten ;) Ik ben zelf blond en dat heb ik geweten hoor. Op iedere hoek van de straat word je nageroepen/nagefloten. Maar goed, het hoort er ergens ook wel bij ofzo vind ik.
  Uiteindelijk zijn we één avond gaan stappen en die alcoholprijzen zijn echt belachelijk inderdaad. Ik had 100 lira in cash mee en die waren na 2 (!!!) drankjes verdwenen. Toen ik bij de bar stond en ik die prijzen hoorde, dacht ik dat ze een grap maakte, maar niets was minder waar.. Heb maar heel snel yolo tegen mezelf gezegd om het goed te praten, haha.

  Sorry voor mijn lange verhaal, maar ik word gewoon weer helemaal excited als ik het over Istanbul heb!
  Geniet nog van je tijd in Istanbul, make the best of it!!!

  Liefs, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk om te lezen! Brr, ik moet met mijn blonde haar dus nooit daarheen; ik heb echt een hekel aan dat soort aandacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt me een heerlijke stad <3 Wel jammer van die enge Turkse mannetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Anoniem27.2.15

  Super leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Super leuk om te lezen! Mannen...ja...hun prooien radar moet wel altijd on point blijven he! :'D

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Anoniem27.2.15

  Wat een super leuke weetjes. Istanbul lijkt me echt een prachtige stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke post! Klinkt inderdaad als een hele leuke stad. Is de chocola er ook goedkoop? :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaa, de chocola is mega goedkoop! Niet zo lekker als Nederlandse of Belgische chocola maar ik kan er prima mee leven hier :)

   Verwijderen
 19. Anoniem27.2.15

  In Zweden betaal je ongeveer 5,50 euro voor een biertje, dus dat valt nog mee daar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, €5,50.. dat is inderdaad ongelooflijk veel geld! Dan valt het hier nog heel erg mee, haha!

   Verwijderen
 20. Wat een interessant lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat leuk dat je al die dingen op een rij zet :) dat met alcohol had ik eerlijk gezegd niet echt verwacht, maar snap ik wel zoals jij het omschrijft. Omdat het een land is met Moslims die niet of weinig alcohol drinken. Uiteten en boodschappen is inderdaad wel super goedkoop! Weer wat geleerd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat leuk om te lezen! :D Ik ben nog nooit in Turkije geweest maar ik wil er graag een keer heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Leuk lijstje! Volgens mij heb je het wel naar je zin daar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zo te lezen heb je het goed naar je In. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zo te lezen een superervaring! Geniet ervan en houd ons vooral op de hoogte! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat leuk om te lezen! Ik wist helemaal niet dat Istanbul zo'n grote stad was.. Wow! En tof trouwens dat het uitgaan er zo leuk is, dat is wel fijn aan grote steden, er is altijd wel wat te doen! Grappig dat ze sneeuw daar eigenlijk niet kennen, haha. Maar ik moet zeggen dat de NS hier ook niet veel beter is haha...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Interessant om te lezen! :) Het lijkt me zo'n toffe ervaring, leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt - al zijn er ook mindere kanten, dat heb je altijd. Lijkt me zo gaaf om later ook voor een langere tijd naar een land als Turkije te gaan. Even heel wat anders. En uit eten voor 2,50, woooh! Nog veel plezier daar! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Volgens mij heb je het enorm naar je zin! Leuk lijstje (:

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Istanbul is prachtig, ik zou graag terug gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Gaaf om te lezen. 30 miljoen? Misschien tellen zij dan mensen die in Istanbul werken maar niet wonen mee? Ik dacht ook namelijk ook altijd dat Istanbul ongeveer 16/17 miljoen inwoners had.

  Heel leuk dat je jouw ervaring deelt!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wat een leuk artikel. In Turkije werd ik ook een beetje ongemakkelijk van al dat gestaar. Ik heb tijdens mijn hele vakantie nergens een blank persoon met rood haar gezien haha, voelde me er echt niet chill bij de eerste keer dat ik op het strand lag in mijn bikini en een hele groep mannen/jongens mij zwaar zat aan te staren. Zelfs als ik terug keek bleven ze kijken, terwijl in Nederland kijken mensen dan snel de andere kant op. Ik vond het zo erg dat we daarna alleen nog op een prive strand van het resort zijn gaan zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Leuk artikel! Ik ben afgelopen zomer met vriendinnen in Turkije geweest, onder andere een paar dagen in Istanbul. Als vier blonde meisjes werden we echt cónstant aangestaard, verschrikkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Waaah wat mega tof dat je een tijdje in Istanbul woont!! Ik ga in april een paar daagjes die stad bezoeken en ben héél benieuwd, lijkt me geweldig! Ik lees graag meer over je Turkse avonturen :) In ieder geval nog heel veel plezier daar!

  BeantwoordenVerwijderen