Ik ben in Istanbul!

"Jo, Nicole, ben jij ook nog wel eens in Nederland te vinden of zit je alleen maar met je luie reet in het buitenland?" Tja, ik had jullie al gewaarschuwd, dit jaar maak ik maar liefst vijf tripjes naar het buitenland en dat allemaal binnen 4 maanden. Een beetje teveel van het goede? Ach, ik vind het wel meevallen, want reizen naar andere landen vind ik het leukste dat er is! Kiki stuurde me een tijdje geleden een prachtige quote op Twitter: "Travel is the only thing you buy that makes you richer." En ik had het niet beter kunnen verwoorden! 

Internationale Minor
Zoals jullie misschien wel weten, studeer ik Communicatie en volg ik nu in het derde jaar een Internationale Minor. Tijdens deze minor volg ik lessen samen met tien andere Nederlandse studenten en twaalf internationale studenten uit onder andere Rwanda, Hongarije, Indonesië en Turkije. Een hele leuke mix van hele leuke mensen! Onderdeel van deze minor, is dat je voor ongeveer anderhalve week een communicatie-onderzoek gaat uitvoeren in een stad naar keuze. Ik en nog drie van mijn klasgenootjes zijn voor Istanbul gegaan. Samen met drie Turkse studenten werken we samen aan een opdracht voor een groot, bekend PR-bureau in Istanbul. We zijn bezig met het ontwikkelen van een strategie voor een stad dichtbij Istanbul waar we wonen aantrekkelijker moeten maken. Een hele pittige, maar ook wel uitdagende en leuke opdracht!


I love Turkey! 
Gelukkig is er ook nog genoeg tijd om een kijkje te nemen in deze prachtige stad. Ik ben al drie keer eerder in Turkije geweest, maar tot nu toe steekt deze stad er met kop en schouders boven uit. Wat is het geweldig hier! Ik vind het heel tof te zien hoe grote, moderne gebouwen worden afgewisseld met oude, schattige huisjes.

Istanbul is ook wel heel anders dan de andere steden waar ik ben geweest in Turkije. Ik heb tot nu toe alleen nog maar de "zon-zee-strand kant" van Turkije gezien, maar ik wilde méér! Istanbul is een enorm bruisende stad die zowel in het Europese als Aziatische deel van Turkije ligt. Een megastad met meer dan 18 miljoen inwoners en op het moment ook niet altijd even veilig; veel demonstraties en als je daar als buitenlander per ongeluk in komt en gearresteerd wordt, moet je binnen 24 uur het land uit. Laten we hopen dat dat ons niet gaat overkomen.

Deze Turkse mannen wilden maar al te graag op de foto!

De mensen in Istanbul (en eigenlijk alle Turkse mensen) zijn onwijs vriendelijk en gastvrij. Ook vinden ze het blijkbaar erg leuk om op de foto te gaan, we werden bijna gedwongen een foto van ze te maken (zie foto hierboven.)
Ook al spreken ze misschien niet zo goed Engels, ze doen onwijs hun best om je te helpen. Ben je de weg kwijt? Er staan bij wijze van tien mensen te springen om je te helpen.

Ik vind het vooral heel erg leuk om écht met de mensen in gesprek te gaan en hun cultuur te leren kennen. Op dit moment zit ik in dit leuke cafeetje wat je hieronder op de foto zit aan onze opdracht te werken (en stiekem dit blogartikel te typen, sssst!) en sprak ik net met de eigenaar van het restaurant. Allereerst heeft hij zich in alle mogelijke bochten gewringd om ervoor te zorgen dat mijn stekker in het stopcontact paste. Ook vertelde hij honderduit over het feit dat hij fotograaf is en liet hij trots zijn foto's aan ons zien.
Gisteren waren we bij een heel tof café, ergens in een zijstraatje, waar mensen spontaan opstonden van hun tafel zodat wij daar konden zitten en het beste plekje zouden hebben. Zo onwijs aardig!

Café Osijen in Istanbul

Turks leren 
Verder vind ik het ook heel erg tof dat ik nu mijn Turks eindelijk een beetje in de praktijk kan brengen! Sinds ongeveer anderhalve maand ben ik Turks aan het leren, van één van de Turkse studentes die nu bij mij op school studeert. De taal heb ik altijd al mooi en interessant gevonden en ik begin het ook steeds beter te begrijpen. Tot nu toe ken ik echt nog maar de basic skills, maar toch is het grappig als je soms een woordje opvangt dat je begrijpt.
Als je de Turken begroet met "Merhaba" (Goedendag in het Turks) verwachten ze meteen dat je vloeiend Turks spreekt en beginnen ze hele verhalen in het Turks op te hangen tegen je. Ze zijn dan ook ergens beledigd als je hen niet begrijpt. Hallóó, jij bent toch degene die in het Turks begint te praten? Maar je merkt wel dat ze het erg waarderen dat je een paar woordjes kent en dat je het probeert.

Op bijna elke hoek van de straat is er wel watermeloen te krijgen. Mjammmm!

Goed, dat was even een korte update van mijn "schoolreisje" (lees: vakantie!) in Istanbul. Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen en zodra ik terug ben, heb ik vast nog meer leuks te vertellen over deze stad!

Ben jij wel eens in Istanbul geweest? Zo ja, heb jij nog tips wat ik móét zien in de stad? 

30 opmerkingen:

 1. Hele leuke Nicole en prachtige foto's :) Ik zag een artikel over Wonen en studeren in Istanbul http://forums.hababam.nl/archive/index.php/t-174403-wonen-en-studeren-in-istanbul.html
  Misschien ene idee om te wonen daar ??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, geniet er van! Istanbul lijkt me een prachtige stad, en staat zeker op mijn wishlist!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ahhh ik ben jaloers! istanbul staat al jaren lang op nummer 1 van mijn must-visit lijst :) heel veel plezier, en succes met de opdracht!
  xo, cheyenne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw wat een mooie kans, ik hoop dat je volop kunt genieten! Mooie foto's en veel plezier topper!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo leuk die foto met dat turkse thee glaasje, heb je dat al gedronken? Zo lekker! Instanbul lijkt me prachtig, wil er zeker nog eens heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke foto's! Die foto van die drie mannen lijkt wel bijna een 'Humans of Istanbul'-foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gaaf dat je daar bent en wat een mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, wat gaaf dat je daar nu bent, heel veel plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er heel gaaf uit. Veel plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er heel leuk uit! Istanbul staan ook op mijn travellist. Geniet ervan:)

  xx laura

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie kans is dit, helemaal zo in combinatie met je minor. Moet onwijs leerzaam zijn. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lijkt me zo'n fijne manier om aan school te werken, al helemaal als je het zo'n leuke stad vindt! De foto's zien er heel mooi uit (: Veel plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat supertof dat je daar heen bent! Ook al moet je ook opdrachten doen voor school :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super leuk! Ik ga volgend jaar met school naar Istanbul!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een super mooie foto's! Lekker van genieten van dat reizen en wat je zegt, reizen is het enige dat je kunt kopen dat je rijker maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat super dat je daar nu bent! Ben erg benieuwd of het jullie gaat lukken, lijkt me echt een pittige opdracht zeg! Succes met het leren van de taal ^^.

  Liefs.
  Kim / Vintage & Beauty

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk! Istanbul is een prachtige stad! Ben er een paar jaar geleden met mama geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, wat leuk! Heel veel plezier nog in Istanbul :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat klinkt dit super zeg! Heel veel plezier nog. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heerlijk lijkt dat me om zoveel te reizen! Super leuke post! Veel plezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat heerlijk! Lekker van genieten hoor. Reizen is inderdaad heerlijk<3

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super tof, Instanbul lijkt me een geweldige stad, geniet ervan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Echt leuke foto's! Ik wil er ook een keer heen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Aah Istanbul is zo'n leuke stad! Veel tips heb ik zo niet want ik was er met school en het grootste deel van de reis was voor me uitgestippeld ;-) De blauwe moskee is in ieder geval heeel mooi en de grote bazaar is leuk als je goed kunt afdingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wauw, wat leuk! Ik ben nog nooit in Istanbul geweest maar wil er zeker nog graag naartoe. Ik ben wel al op andere plekken in Turkije geweest en ik verbaas me er elke keer over hoe lief en gastvrij de mensen er zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat heb je een leuke minor! Turkije lijkt mij gaaf om heen te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen