Zomer in Nederland

Bij het woord zomer denk ik aan de magische woorden 'zon, zee en strand' en temperaturen ver boven de dertig graden. Helaas is de zomer in Nederland tegendraads en passen woorden als 'regen, wind en kou' beter bij een Nederlandse zomer.
De zomer begint elk jaar op 21 juni (Wist je dat in 2020 de zomer op 20 juni gaat beginnen? Nee? Ik ook niet.) Op 21 juni kom je op Facebook en Twitter honderden berichten tegen over dat de zomer nu dan ein-de-lijk begonnen is. Meestal ligt de temperatuur dan rond een graadje of vijftien, dragen we wollen truien en staat de verwarming nog aan. Dan kan in theorie de zomer wel begonnen zijn, maar in praktijk noem ik dit nog hartje winter.
Halverwege juli begint de zomer vaak een beetje op gang te komen, maar vaak besluit de zomer om zich nog te verstoppen tot begin augustus. Want zeg nou zelf: wat is er nu leuker om half juli in je tentje op een camping door te brengen in de stromende regen? Juist: alles.
Wat me wel altijd opvalt is dat mensen in juli - ondanks regen, wind en kou - zich wel wanen in de zomer. Dat wil zeggen: korte broeken, hemdjes en zonnebrand, maar nog wel ontbijten in je ienieminitentje, want buiten is het te koud. Als de zon dan eindelijk achter de wolken vandaan komt worden de tentjes spontaan opengegooid, worden stoelen naar buiten gesjouwd en bikini's en ballenkijpers aangetrokken. Na vijf minuten zijn de zonnestralen alweer verdwenen (Ja, dat kun je verwachten in Nederland) en dan gaan alle bikini's en ballenkijpers weer uit, gaan de stoelen het ienieminitentje en komen de ouderwetse gezelschapsspelletjes tevoorschijn.
Pas in augustus met dagen achter elkaar temperaturen van vijfentwintig graden of hoger mag je de zomer écht zomer noemen. Dan mag je echt gaan smeren met klodders zonnebrand, ijsjes eten en boommetjes maken in het overvolle zwembad. Want ja, als de zon eenmaal schijnt, schijnt zij ook echt en wil iedereen optimaal genieten. Dat betekent: kilometerslange files naar het strand, vechten voor een plekje om je handdoek neer te leggen, smeltende ijsjes, zo verbranden door de zon dat je nog dagen daarna erbij loopt als een tomaat en klagende mensen 'dat het zo heet is'.
Serieus, ik vraag me al zo lang af: is er iets, maar dan ook iets leuks aan de zomer in Nederland? Oké, één ding: dat het geen winter is...

Worden jullie soms ook zo gek van de zomer in Nederland?

10 opmerkingen:

 1. Haha ja, en die zomer wordt na een weekje weer omgeruild voor herfstweer :(. Maarja gelukkig kun je nog op vakantie naar de zon! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi, dit heb je leuk geschreven. Het is wel zo ja, en best wel jammer dat het in Nederland niet gewoon eens heerlijk weer kan zijn in de zomer (oké, we hebben het vast wel eens meegemaakt maar toch..). Daar balen we allemaal wel van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. we kunnen idd nou niet echt zeggen dat we een geweldige zomer hebben gehad.. maar ondanks dat vind ik wel dat we dit jaar een betere zomer hadden dan vorig jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaa het was betere zomer dan vorig jaar.. Dus we kunnen alleen maar hopen dat volgend jaar weer beter word!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het liefst vier ik mijn zomer in California of zo, haha. Mmmm dat lijkt me heerlijk. De zomer in Nederland vind ik te ingewikkeld... *kijkt treurig naar de regen buiten*.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het wel lekker, maar ben niet zo veel in Nederland geweest.x

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik was drie weken op vakantie op Vlieland, maar daar was het echt zomer hoor! Heerlijk weer gehad, niets te klagen. Maar zulke weer als vandaag valt mij dan wel weer tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ontzettend leuk geschreven haha. (: Maar ja, het weer is hier niet echt heel zomers helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Amazing blog!
  Stop by sometimes and if you like
  follow me, I'll definitely follow back :)

  http://dare2wear.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahahaha, hier valt niks aan toe te voegen Nicole! Ik word best wel gek van de zomer in Nederland ja.. het is echt maar een paar dagen zomer. Dat mensen klagen dat het te warm is vind ik altijd een beetje jammer. Je moet ervan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen