Zo haal je in 2024 het meeste uit je spaargeld - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Zo haal je in 2024 het meeste uit je spaargeld


Spaarrente

De spaarrente is een onderwerp waar de laatste jaren veel over wordt gepraat. Waar je begin 2022 nog maar een piepklein beetje spaarrente kreeg over je spaargeld, begonnen de spaarrentes in 2022 te stijgen. En flink ook, want in 2023 kon je - zeker als je in het buitenland ging sparen - al snel meer dan 3% of soms zelfs wel meer dan 4% rente op je spaargeld krijgen.

Maar nu de inflatie is afgezwakt en de Europese Centrale Bank heel recentelijk (begin juni) de depositorente heeft verlaagd, is de kans groot dat ook banken volgen met een lagere spaarrente. En: veel Nederlandse banken bieden nog steeds geen hoge rentes aan. Wat is nu slim te doen in 2024? Hoe haal je het meeste uit je spaargeld?

Check waar je de hoogste spaarrente krijgt

Als je nu nog bij één van de Nederlandse grootbanken spaart, krijg je hooguit 1,70% rente op je spaargeld. En dat is aanzienlijk minder dan kleinere, Nederlandse banken of andere banken in Europa. Die bieden al snel meer dan 3% rente op je spaargeld. 

Staat je geld dus nu nog bij een grote, Nederlandse bank? Dan is het tijd om je te gaan verdiepen in andere banken en te checken waar je de hoogste rente op spaargeld krijgt. Er zijn online verschillende vergelijkingsplatformen waar je spaarrentes van Nederlandse en buitenlandse banken kan vergelijken. Zo ontdek je direct waar je de hoogste spaarrente krijgt.

Ik spaar bijvoorbeeld bij een Franse bank, waar ik nu ruim 3% spaarrente op mijn spaargeld krijg. Flink wat meer dan toen ik al mijn spaargeld nog bij de Rabobank had staan, waar je nu hooguit 1,7% rente krijgt op je spaargeld. 

Bekijk of je je spaargeld voor langere tijd vast wil zetten (depositosparen)

Als de ECB in het verleden de rente verlaagde, reageerden banken daar doorgaans snel op door de spaarrente voor spaarders te verlagen. Dat is nu nog niet gebeurd, maar de kans dat het binnenkort wél gaat gebeuren - is heel groot, nu de ECB de rente begin juni heeft verlaagd. 
Dit is dan ook hét moment om je spaargeld voor langere tijd vast te zetten. Dit heet depositosparen. Je zet je geld dan voor een bepaalde tijd vast op een spaarrekening tegen een rente die ook gedurende de looptijd vaststaat. Je kunt al een depositorekening openen voor 3 maanden, maar kan er ook voor kiezen om je geld langer vast te zetten: bijvoorbeeld 6 maanden, een jaar of zelfs een paar jaar. 
De kans is groot dat de spaarrente op normale spaarrekeningen en ook op nieuwe depositorekeningen gaat dalen de komende tijd. Als jij je geld nu besluit vast te zetten voor een langere periode, profiteer jij nog van die hogere spaarrente.

Ik heb onlangs nog een nieuwe depositorekening geopend en daar een bedrag op vastgezet voor 1 jaar. Dit is geld dat ik gedurende dat jaar niet nodig heb en nu vang ik er dus veel meer spaarrente op dan dat ik het op een vrij opneembare spaarrekening had laten staan.

Wat zijn jouw plannen met je spaargeld dit jaar?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Spaaronline.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten