Sedum onder zonnepanelen: waarom doe je dat? - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Sedum onder zonnepanelen: waarom doe je dat?


Zonnepanelen sedum

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun dak. Hiermee kun je namelijk flink wat geld besparen én het is nog duurzaam ook. Een andere duurzame oplossing voor huizen en kantoren is een groendak: een groen dak met levende begroeiing. Als je deze twee groene oplossingen combineert, heb je in één klap een dubbel groen dak. Maar sedum onder zonnepanelen heeft nog veel meer nut. In dit artikel bespreken we de vele voordelen van een sedumdak onder zonnepanelen.

Vergroening van de leefomgeving met een groen dak

In veel steden is het een groot probleem: het gebrek aan groen bij woningen en in straten. Het heeft een negatief effect op de uitstraling van een wijk en de temperatuur kan in de zomer oplopen omdat straten en huizen in de volle zon staan en er geen schaduwrijke plekken worden gecreëerd door begroeiing.

Een sedum dak aanleggen heeft een gunstig effect op de vergroening rond het huis en de isolatie van de woning. Een traditioneel dak kan in de zomer flink warm worden, vooral als het een zwart bitumen dak is, maar een groen dak met begroeiing, zoals een groendak met gras, een sedumdak met vetplanten of een extensief groendak of intensief groendak met meer variatie en hoge struiken, kan het huis erg koel houden. En in de winter zorgt het sedum juist voor meer warmte en comfort.

Betere verwerking regenwater door groene daken

Sedumdaken blijven stukken koeler op warme dagen, maar ook in andere weersomstandigheden heeft een groen dak veel voordelen. Heb jij in jouw tuin of in jouw straat ook wel eens last van hoogstaand water na regenval? Dan ben je niet alleen. Steeds vaker raakt de riolering overbelast bij hevige regenval en dit kan in ernstige gevallen zorgen voor schade aan je huis of aan de tuin. Gelukkig kunnen sedumdaken een gunstig effect hebben op de overlast door water.

Een sedumdak aanleggen kan uitkomst bieden, niet alleen in droge periodes, maar ook in periodes met veel regenval. Regenwater wordt namelijk veel beter opgenomen en vastgehouden door groene daken. Vetplanten houden regenwater heel goed vast, maar een groendak zorgt ook voor betere verdamping van dit vocht. Hierdoor neemt de belasting van al dit regenwater op de riolering af en verminder je de risico's van regenval rond jouw huis.

Meer biodiversiteit in de stad met een groen dak

Druk verkeer, weinig groen, veel herrie, weinig beschutting: de stad is doorgaans niet de beste plek voor dieren om te leven. Toch hebben we insecten, vogels en andere dieren nodig in de stad. Met een groen dak met sedum creëer je een welkome omgeving voor deze diersoorten en draag je bij aan betere biodiversiteit in de stad.

Groendaken kunnen verschillen in soort en begroeiing. Er zijn eenvoudige daken van vetplanten, ook wel sedum genoemd, mos en gras, maar er zijn ook extensieve groene daken die veel weg hebben van een heuse tuin met diverse andere plantensoorten. Welk type groendak je kiest, hangt uiteraard af van jouw type dak, een schuin dak of een plat dak, en de ruimte op jouw woning. Groene daken zijn geschikt voor zowel schuine daken als platte daken omdat er gebruik kan worden gemaakt van verschillende montagesystemen.

Groene dakbedekking alleen al heeft een aangenaam effect op de buurt en de biodiversiteit, maar het doet meer. Deze planten op een sedumdak trekken namelijk ook insecten, vogels en andere dieren aan. Zo draag je met elk type groen dak bij aan meer biodiversiteit. Kijk op www.solardesum.nl voor de verschillende opties.

Een hogere huiswaarde met zonnepanelen en een groen dak

Wist je dat duurzame woningen gemiddeld 3,4% meer waard zijn op de huidige woningmarkt? Door duurzame veranderingen aan te brengen aan je woning krijg je een beter energielabel en dit is direct terug te zijn in de waarde van jouw woning. Zonnepanelen leveren tenslotte een flinke besparing op de energierekening op en dit spreekt veel mensen aan.

Zonnepanelen neergelegd op een woning worden allang niet meer als ontsierend gezien. Het wordt juist aantrekkelijk gevonden en is een signaal dat jouw huis duurzaam is. Een groen dak, of dit nu een groen dak met lage begroeiing of een intensief groendak is, heeft dezelfde werking. Zowel zonnepanelen installeren als een groendak realiseren zijn fantastische manieren om de huiswaarde op te krikken en indruk te maken op toekomstige potentiële kopers.

Een besparing van energie in huis met een groen dak

Zonnepanelen zijn enorm populair omdat je er thuis zonne-energie mee kunt opwekken. Hierdoor kun je gebruikmaken van jouw eigen opgewekte groene energie van de zonnepanelen en hoef je minder, of zelfs geen, stroom van een energieleverancier te gebruiken. Dit kan uiteindelijk een enorme besparing op de energierekening opleveren. Alleen al hierom zijn er op meer dan 2 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen geplaatst en neemt de hoeveelheid zonnepanelen nog dagelijks toe.

Maar met zonnepanelen op een groendak of sedumdak kun je deze energiebesparing met zonne-energie nog eens flink opschroeven. Een groendak heeft een isolerende werking, zowel op een schuin dak als op een plat dak. Een sedumdak vergroot de besparing op de energierekening hierdoor ook nog eens flink. In de zomer ben je minder geld kwijt aan ventilatiesystemen en airconditioning. En in de winter houdt een bestaand sedumdak de temperatuur in huis erg aangenaam. Er hoeft minder gestookt te worden door de isolerende werking van het sedum.

Meer rendement van je zonnepanelen door groene daken

Groene daken zijn niet alleen aantrekkelijk en goed isolerend, maar een groendak vergroot ook de opbrengst van jouw zonnepanelen. Een sedumdak aanleggen onder panelen kan de werking van de zonnepanelen positief beïnvloeden. Zonnepanelen combineren met groene daken zorgt er namelijk voor dat de panelen koeler blijven. Dit koelende effect heeft als resultaat dat de panelen beter werken.

Zonnepanelen geplaatst op een groen dak met sedum of planten hebben dus een hogere uiteindelijke opbrengst en hiermee bespaar je nog meer op jouw energierekening. Dit extra rendement kan oplopen tot wel 8% per jaar! Puur vanuit financieel opzicht alleen al is de combinatie van een groen dak met zonnepanelen een fantastisch idee.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Solarsedum.nl

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten