5 tips om te besparen op woon-werkverkeer - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

5 tips om te besparen op woon-werkverkeer


Tips woon werkverkeer

Als je geluk hebt, vergoedt je werkgever jouw woon-werkverkeer volledig. Maar veel werknemers krijgen gewoon €0,19 per kilometer, terwijl je toch al snel het twee- tot driedubbele per kilometer kwijt bent als je ook afschrijving, verzekering en onderhoud meerekent. Dat betekent dat je dus zelf best wat euro’s bij moet leggen voor de kilometers die je dagelijks aflegt als je werkt. En als je zzp’er bent, draai je natuurlijk zelf volledig op voor de kosten. 

Of je nu in loondienst werkt of zzp’er bent; met de tips uit dit artikel bespaar je op de kosten voor woon-werkverkeer én draag je met sommige tips zelfs een steentje bij aan een beter milieu. Twee vliegen in één klap, dus.

1. Stap eens wat vaker op de fiets

Woon je dichtbij je werk? Stap dan ook eens op de fiets en laat je auto gewoon eens op de parkeerplaats of in de garage staan. Dat is natuurlijk beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid (zeker als je een kantoorbaan hebt, heb je op deze manier toch alweer wat beweging meegepakt!) én voor je portemonnee.

Tip: informeer eens bij je werkgever of er een fietsplan is. Dan kun je voordelig een fiets aanschaffen en wordt deze (gedeeltelijk) door je werkgever betaald. Ook als zzp’er zijn er mogelijkheden om een fiets zakelijk aan te schaffen. Check daarvoor eens de site van de Belastingdienst.

Woon je verder weg van je werk? En word je nog niet helemaal enthousiast van het idee om een paar tientallen kilometers naar je werk te fietsen en helemaal bezweet aan te komen? Dan is het aanschaffen van een elektrische fiets misschien wel een goed idee. Dankzij de trapondersteuning hoef je geen zware inspanning te leveren en je bent ook nog eens sneller op je bestemming. Ook dit kan vaak in overleg met je werkgever, dus vraag hier zeker eens een gesprek over aan.

2. Gebruik het openbaar vervoer (met korting!)

Woon je dusdanig ver van je werk dat fietsen ook op een elektrische fiets geen optie is? Overweeg dan het openbaar vervoer. Een werkgever biedt vaak ook een zakelijke ov-kaart aan, waardoor dit je helemaal niets kost.

Als je niet gebonden bent aan “9 tot 5-werktijden” en je ook buiten de spitsuren kan rijden, loont het al snel om een kortingsabonnement aan te schaffen bij de NS. Je krijgt dan 40% korting in de daluren en de kosten voor het abonnement heb je er vaak met 2 tot 3 treinreizen per maand al uit.

En als je middenin het centrum van een grote stad werkt, is het ov ook nog eens sneller. Is dat niet het geval en doe je er met een bus of trein langer over dan met de auto? Mijn tijd in het openbaar vervoer probeer ik altijd als “me-time” te zien. Alle tijd om even uit het raam te staren, een boek te lezen of stiekem toch efficiënt te zijn en alvast wat e-mails weg te werken. Dat kan in de auto dan weer niet!

3. Carpool met een collega

Vergoedt je werkgever je reiskosten niet volledig? En woont je collega in de buurt? Dan is carpoolen een goede optie. Het scheelt weer een auto op de weg, je bespaart brandstof en het vermindert de CO2-uitstoot. 

Daarnaast is het natuurlijk veel gezelliger om samen met een collega te reizen dan alleen in de auto te zitten (als je een leuke collega uitkiest, tenminste 😉)

4. Werk een extra dagje thuis

Is het voor jou noodzakelijk om naar je werk te gaan? Of kun je je werk ook prima vanuit huis doen? Overleg met je werkgever om af en toe vanuit huis te werken. Na de coronacrisis is thuiswerken gebruikelijker dan ooit. Veel mensen werken bijvoorbeeld twee dagen per week thuis en drie dagen op kantoor. Dit scheelt natuurlijk reistijd en reiskosten, maar veel werknemers geven aan dat dit ze thuis veel beter kunnen werken. Ze kunnen zich beter concentreren dan in een overvolle kantoortuin en werken veel efficiënter, waardoor ze meer gedaan krijgen in minder tijd. Ik hoor alleen maar voordelen!

5. Schaf een zuinige(re) auto aan of ga zuiniger rijden

Wil je toch graag met de auto naar je werk? Of kan het gewoonweg niet anders? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om zuiniger te gaan rijden. Als je nu een dure, niet-zuinige auto rijdt, is het misschien wel de moeite waard do om gratis je auto te verkopen en een zuinigere auto aan te schaffen. Of wat dacht je van een elektrische auto? Dit alternatief is natuurlijk een flinke investering maar wel een heel duurzame, die zich op lange termijn terugverdient. 

Ook kun je in je bestaande auto zuiniger rijden, waardoor je bespaart op brandstofkosten. Zo mag je op Nederlandse snelwegen overdag natuurlijk nog maar 100 kilometer per uur rijden. Met de hoge brandstofprijzen van dit moment bespaar je flink als je 100 kilometer per uur rijdt in plaats van 120 of 130. 

Stel dat je door 100 te rijden elke dag 15 minuten langer onderweg bent, dan verlies je na vier werkdagen dus ongeveer een uur aan reistijd. Je bespaart (of, hoe je het ook kan bekijken, “verdient”) dan zo’n €15 “per uur”.

Ook de volgende tips helpen je bij zo zuinig mogelijk rijden:

  • Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling. Rijd je 50 km/u? Dan kan je in veel gevallen al naar de vierde versnelling schakelen.
  • Rijd op een gelijke snelheid. Hoe meer je optrekt en afremt, hoe meer brandstof je verbruikt. Als je cruise control hebt in je auto, is dit natuurlijk ideaal om een gelijke snelheid aan te houden!
  • Sta je stil voor een spoorwegovergang? Staat de brug open of moet je lang wachten bij een stoplicht? Dan is het zuiniger om de motor even helemaal uit te zetten.
  • Pomp je banden elke twee maanden op. Als je banden goed op spanning zijn rijd je zuiniger (en ook nog eens veiliger, wel zo fijn!)

Dit artikel is geschreven met viaBOVAG.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten