5 tips om een auto kopen & rijden goedkoop te houden - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

5 tips om een auto kopen & rijden goedkoop te houden


Auto rijden goedkoop

Voor veel Nederlanders is hun auto een forse kostenpost. Niet alleen de aanschaf, maar ook vaste lasten als verzekeringen en wegenbelasting kunnen het rijden van een auto onderaan de streep duur maken. Tel daar nog de kosten van brandstof en onderhoud bij op en er is een flinke hap uit je salaris. Gaat de auto aan de kant doen je echter te ver? Met deze 5 tips blijft een auto kopen & rijden goedkoop.

1. Kies een kleine en lichte auto

Navigeren door smalle straten en parkeren op nauwe plekken: rijden in een stadsauto kent veel voordelen. Naast dat deze kleine auto’s vaak goedkoop in aanschaf zijn, bieden ze ook nog andere voordelen. Een van de grootste is de besparing op wegenbelasting.

Het gewicht van de auto speelt namelijk een grote rol in de hoogte van het te betalen bedrag. Benieuwd hoeveel belasting je moet betalen voor de auto die jij op het oog hebt? Op de website van Belastingdienst Nederland staat een eenvoudige rekentool.

2. Laat brandstofslurpers links liggen

We bedenken allerlei manieren om een bezoek aan het tankstation uit te stellen, vooral als we een energieslurpende auto voor de deur hebben staan. Van carpoolen en thuiswerken tot toch maar op de fiets naar het werk. Nog geen auto of van plan er een in te ruilen? De zuinige middenklasse auto’s (C-segment) zijn bezig met het maken van een opmars. 

Een auto die je dan ook steeds vaker voorbij ziet rijden is de Citroën C1. Met een gemiddeld verbruik van 5,2 liter per 100 kilometer is deze auto zeker zuinig te noemen. Je vindt dit model van Citroën dan ook terug in menig top 10 zuinige auto’s. Niet het budget om een nieuwe Citroën C1 te kopen? Kies dan voor een Citroën C1 occasion.

Wist je trouwens dat functies als stoel, stuur- en ruitverwarming brandstof kosten? Ook het gebruik van de airco laat je auto tot 10 procent meer brandstof verbruiken.

3. Download een tankapp

Het vergelijken van tankstations loont. Hoewel het soms maar een paar cent per liter scheelt, kan het op maandelijkse basis toch een flink verschil maken in de portemonnee. De bekendste app voor goedkoop tanken is die van ANWB Onderweg. Naast de prijzen van de verschillende soorten brandstof, laat deze app ook de kosten voor parkeren zien. Handig! Andere veelgebruikte apps zijn:

  • DirectLease Tankservice: laat - naast waar je het goedkoopst kunt tanken - ook zien bij welk tankstation zich een wasstraat en avondwinkel bevindt.
  • Tankey: met deze app krijg je korting als je klant bent bij een van hun 500 partners. Hier vallen grote namen als die van de HEMA, Bijenkorf en T-Mobile onder.
  • 1-2-3 Tanken: van plan om in Duitsland te tanken? Dan is dit een handige app. 1-2-3 Tanken toont namelijk alle actuele brandstofprijzen van tankstations in Duitsland.

4. Vergelijk autoverzekeringen

De wereld van autoverzekeringen is groot, heel groot. Wie een nieuwe autoverzekering wil afsluiten, is hier dan ook gauw een dag mee zoet. Naast bepalen welke dekking het best bij de auto past, spelen ook zaken als je leeftijd, woonplaats en je schadevrije jaren een rol bij de hoogte van de premie.

Daarnaast hebben ook het autotype en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt invloed op de premie. Benieuwd waar jij je auto kunt verzekeren en hoe hoog de bijbehorende premie is? Online zijn diverse vergelijkingswebsites te vinden. Zelf vind ik de tool van de Consumentenbond heel overzichtelijk, ook voor informatie over aanvullende dekkingen.

5. Regel periodiek onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Niet alleen vanwege eventueel oponthoud, maar ook voor de portemonnee. Onderhoud voorkomt namelijk dure reparaties en geeft grip op de kosten. Daarom is het aan te raden in ieder geval één keer per jaar je auto naar een garage te brengen. 

Sommige controles zijn ook eenvoudig zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de controle van je bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hogere bandenslijtage én een hoog brandstofverbruik. Banden tijdig oppompen helpt dus geld in je portemonnee te houden. Ook het met regelmaat bijvullen van het oliepeil is een simpel klusje.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gaspedaal.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

Geen opmerkingen

Een reactie posten