Geld maakt niet gelukkig


"Geld maakt niet gelukkig." Een gezegde dat we allemaal ongetwijfeld kennen. Er zijn diverse onderzoeken die keer op keer aantonen dat geld niet gelukkig maakt.

Er zijn echter mensen op deze aarde die toch de drang voelen om over meer en meer geld te beschikken. "Slechts 62 rijken bezitten evenveel als 3,5 miljard armen," kopte het AD nog geen drie dagen geleden. Gemiddeld bezit zo'n rijk persoon 1760 miljard dollar. Een bizar bedrag en ook al zou ik maar 1% van dat bedrag hebben, dan nog zou ik niet weten wat ik aan moet met dat geld.

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen: "Meer geluk op je werk" (aanrader!). Een fragment uit het boek vertelt het volgende: "Geld is een belangrijke factor als het gaat om geluk in het leven. Wanneer je geld tekortkomt, levert dat spanning op, terwijl voldoende geld je keuzemogelijkheden vergroot. Geld draagt dus bij aan geluk."

Oké, ik geef toe: dat is waar. Wanneer je je vaste lasten niet kunt betalen en je elk dubbeltje om moet draaien, zal dat absoluut invloed hebben op hoe gelukkig je je voelt. Maar er is een verschil tussen genoeg geld en veel geld. Zodra je over voldoende geld beschikt om fatsoenlijk te kunnen leven, brengt meer geld niet langer meer geluk.

Geld zal je niet meer zelfwaardering geven


En dat is wat het boek ook vertelt. Ook al zijn veel werknemers continu bezig met het krijgen van opslag, het werk wordt niet leuker of beter door een hoog salaris. Je salaris moet wel héél hoog zijn, wil dat compenseren voor werk dat niet leuk is. Een hoger salaris motiveert je niet op de werkvloer.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je veel gefocust bent op het feit dat je meer wilt/moet verdienen, dat te maken heeft met een gebrek aan erkenning. Geld zal je niet meer zelfwaardering geven. Dan denk ik dat je erkenning en zelfwaardering beter uit andere dingen in het leven kunt halen, dan uit geld.

Zo heb ik er bewust voor gekozen om in plaats van 40 uur in de week - 36 uur te gaan werken. Ik besef dat dat lang niet bij alle werkgevers mogelijk is, maar ik ben blij dat het in mijn geval wel kon.

Eén keer in de veertien dagen heb ik een vrije dag. Op zo'n vrije dag doe ik dingen waar ik op andere dagen niet aan toe kom; ik werk aan mijn blog, maak foto's, maak mijn kamer schoon, ga winkelen... Ik geniet optimaal van zo'n vrij dagje en ben dan weer volledig opgeladen voor de rest van de werkweek.


Armer qua geld, rijker qua geluk


Oké, het betekent dat ik maandelijks tientallen euro's "misloop" door niet wekelijks die extra vier uur te maken. Ook al maakt het me armer qua geld, het maakt me rijker qua geluk.

Bovendien heb ik - ondanks dat ik geen volledige week werk - voldoende budget om rond te komen én een flink bedrag te sparen voor later.

Niet alles in het leven draait om geld


Wat ik met dit artikel wil zeggen? Dat niet alles in het leven om geld draait. Dat is ook wat ik op mijn blog The Budget Life wil laten zien: óók met een klein budget kun je een heel erg leuk leven hebben! Je hoeft niet per se 40 (of misschien wel 50 of 60) uur in de week te werken en altijd maar jezelf naar boven te werken. Er is niets mis mee, maar vraag jezelf eens af of meer werken (en dus meer geld) je écht gelukkig maakt. Is het écht nodig dat je meer werkt? Of zou je eigenlijk meer van het leven kunnen genieten met wat minder werkuren en minder geld?

Ik vind het heerlijk dat ik 36 uur werk, straks een kleine, goedkope woonruimte heb waar ik al mijn spullen in kwijt kan en dat ik een passende baan heb waar ik bijna dagelijks met meer energie het pand verlaat dan dat ik er 's ochtends binnenkwam. Juist door te genieten van het nu (met een knipoog naar later) en bewust om te gaan met mijn geld, ben ik gelukkig!

Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt. Vind jij dat geld gelukkig(er) maakt?

16 opmerkingen:

 1. Voldoende geld zorgt natuurlijk voor rust en dat zorgt ervoor dat je misschien gelukkiger bent. Maar ik deel je mening helemaal, genieten van nu en bewust omgaan met geld maakt gelukkig.

  Mijn man werkt 32 uur en ikzelf 24 uur per week, heerlijk! Wij hebben dan misschien minder te besteden dan andere, maar wat een vrijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi geschreven, ik ben het helemaal met je eens! Later zou ik graag wat minder dan 40 uur werken, gewoon omdat het mij gelukkig maakt dat ik ook veel dingen voor mezelf kan doen. Zolang ik de huur kan betalen en fatsoenlijk kan eten vind ik dat meer dan prima. Ik ben gewend om zuinig te leven en dat zegt niks over mijn geluk. Ik heb gewoon geen behoefte aan allerlei dure dingen en dat vind ik eigenlijk wel heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geld maakt het leven wel gemakkelijk, maar het maakt inderdaad niet gelukkig. Ik hoop straks ook een parttime baan te vinden waar ik veel plezier in heb. Ik hoef niet zo nodig op hele dure vakantie`s, in Nederland zijn zat leuke plaatsten waar je voor niet heel veel voor betaald. De wereld van tegenwoordig draait juist om geld, dure en verre reizen, mooie kleding, uiterlijk enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi stuk Nicole, ik ben het helemaal met je eens. Voor mij zal een fulltime baan van 50 uur in ieder geval nooit weggelegd zijn, ik word er simpel gezegd niet gelukkig van. Dan is het mij niet waard om een paar euro extra te verdienen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat de manier waarop je om gaat met geld beslist of het je gelukkig maakt. Daarmee bedoel ik dat als iemand bijvoorbeeld 100 euro verdiend en daar alles uit kan halen wat zij of hij nodig heeft, dus bewust zijn van wat je hebt en er alles uithalen! Beetje zoals jij wil laten zien met je blog, niet alles hoeft duur te zijn! Als je op een positieve manier bekijkt wat je allemaal met 100 euro kan doen wordt het allemaal een stukje leuker dan wanneer je eigenlijk een paar schoenen wil van 120 euro en alleen maar loopt te balen over wat je niet hebt :) Hoop dat mijn geratel een beetje duidelijk is haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet wel dat geld voor mij voor een heleboel stress zorgt. Maar al bij al maakt het niet direct gelukkiger.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi geschreven! Ik ben wel met je eens, maar ik vrees dat je over een tijdje niet meer toe kunt met minder. Als je je al bedenkt dat ze een ziek iemand nog maar voor een bepaald bedrag (afhankelijk van leeftijd) mogen helpen en je het daarna zelf moet betalen.. Net als de ouderenzorg etc. Maar geld nodig hebben omdat dure spullen gelukkig maken? Nee dat denk ik inderdaad niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi artikel. Zelf vind ik het belangrijk dat er een balans is tussen werk en leuke dingen doen. Wanneer het leven alleen maar om werken en geld verdienen gaat zit er denk ik iets niet goed. Ik zou in ieder geval niet heel mijn leven alleen maar met werk bezig willen zijn. Vriendschap,familie en plezier is zoveel belangrijker. Op het moment ben ik druk op zoek naar een baan en heb ik even geen inkomen, ik merk wel dat het voor stress zorgt, dus in zekere zin kan geld toch ook weer wel voor geluk zorgen. Zonder geld heb je geen zekerheid en kun je ook veel minder leuke dingen doen. Ik vind dus niet dat het leven om geld moet draaien, maar het is zeker een fijne bijkomstigheid en kan het geluk wel bevorderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goed geschreven artikel! Bij het zien van de titel dacht ik eventjes 'hmm, ik weet niet of ik het hier wel echt mee eens ben', maar na het gehele artikel te hebben gelezen sluit ik mij hier toch wel echt bij aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind niet dat geld je gelukkig geld, maar je hebt natuurlijk wel voldoende geld nodig om goed te kunnen leven. Ik neem aan dat als je geen geld hebt ook niet gelukkig bent als je op straat moet leven zeg maar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook precies wat ik in dit artikel vertel! Natuurlijk maakt genoeg geld je gelukkig, maar het schijnt dat als je gewoon voldoende geld hebt, méér geld je niet per definitie gelukkiger maakt.

   Verwijderen
 11. Heel mooi vertaald zeg! ik zeg altijd geld maakt dingen makkelijker maar je word er zeker niet altijd gelukkig van!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben het hier deels wel, en deels niet mee eens.
  Niet iedereen kan inderdaad zomaar part time werken.
  Daarbij komt ook nog dat als je weinig verdient, je heel veel woningen niet eens kunt krijgen.
  Zelfs hele goedkope kleine woningen in een achterbuurt hebben nog eisen.
  En aan deze eisen voldoe ik vaak niet eens met een fulltime salaris.

  Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan, sommige mensen MOETEN veel werken en hebben dan alsnog niet veel geld. :)
  Tuurlijk kan je genieten van wat je WEL hebt, maar je word niet gelukkig als je fulltime werkt en al je rekeningen zo hoog zijn dat je ook niet kan sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn motto is altijd “geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel”. Het ligt helemaal aan je situatie, het gras is altijd groener bij de buren en je wilt altijd meer. Soms denken we dat dat alleen bereikt kan worden met geld en vergeten we even dat zelf hard werken ook een optie is. Ik denk dat geluk wel degelijk inherent is aan geld, maar je perceptie het uitmaakt in hoeverre geld gelukkig maakt. Lfs Josine

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi geschreven! Ik denk dat het veel mensen wakker schudt. Wat je zegt, het draagt natuurlijk wel bij tot op zekere hoogte. Maar op een gegeven moment is het gewoon genoeg. Meer dan dat heb je niet per se nodig, dus je wordt er ook niet gelukkiger van!

  BeantwoordenVerwijderen