Tips: hoe breng je zelfbruiner aan?


De zomer is nu écht voorbij en daarmee ook mijn bruine kleurtje. Van mezelf heb ik een hele lichte huid en het gebeurt me in de winter veel te vaak dat mensen vragen: "Gaat het wel goed, Nicole? Je ziet zo wit! Ben je ziek?" En dat terwijl ik me kiplekker voel! Zelf vind ik het ook niet mooi, mijn bijna lichtgevende huid. Daar moest verandering in komen! De zonnebank zou een optie kunnen zijn, maar aangezien ik dat écht verspilling van geld vind, ging ik op zoek naar een andere optie.

Zelfbruiner gebruiken is natuurlijk ook een optie. Ik was altijd een beetje huiverig als het op zelfbruiners aankwam. Zou ik niet binnen no time oranje zijn? En wat als ik het niet goed aanbracht? Inmiddels ben ik daar al lang niet meer bang voor en heb ik een aantal hele fijne tips voor het juist aanbrengen van zelfbruiner. 

Dus, wil jij (net als ik) je heerlijke bruine kleurtje behouden? 

Lees dan snel verder!
Welke zelfbruiner moet ik gebruiken?
Er zijn wel honderden soorten zelfbruiners op de markt. Zelf had ik ook geen idee welke zelfbruiners goed zijn en welke je beter in de winkel kunt laten liggen. Zo heeft Kruidvat een budget zelfbruiner voor maar €5,69 waar Jennie heel enthousiast over is.
Dan heb je er ook één van Dior die bijna €40 kost... Tja, je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Ik ben zelf een beetje bang voor de écht goedkope zelfbruiners. Stel dat Action er één van eigen merk zou hebben, dan weet ik niet of ik dat aan zou durven.

Ik zou je aanraden om een zelfbruiner te kiezen die niet al te goedkoop is. In een wat duurdere zelfbruiner zitten vaak meer werkende en natuurlijke stoffen en heb je een grotere kans op een mooi, natuurlijk resultaat.

Toch vind ik het onzin om een zelfbruiner van €40 te kopen. Helemaal nu ik er één ontdekt heb die ik heel erg fijn vind en slechts €10 kost!

Ik heb het over de Laidbare Tantastic Natural Self tan uit de webshop Heavenly Pure. Deze webshop verkoopt uitsluitend natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten. Dit is wat er wordt gezegd over de zelfbruiner:

"Tantastic Natural Self Tan van Laidbare is een natuurlijke zelfbruiner met toegevoegd vitamine complex. Het hydrateert de huid en houdt deze gezond. De crème geeft je een natuurlijke bruine tint die steeds intenser wordt naarmate je de crème vaker gebruikt. Laidbare Tantastic werkt met je natuurlijke huidkleur en blijft ongeveer drie dagen zitten."

Dat klinkt goed!


Waar kan ik zelfbruiner aanbrengen?
Veel mensen denken dat je zelfbruiner alleen op je benen kunt aanbrengen en absoluut niet op je gezicht. Nou, dat is niet waar! Ik gebruik deze zelfbruiner juist voor mijn gezicht! In de laatste zomerweken heb ik hem ook voor mijn benen gebruikt om ze nét even een tintje bruiner te laten lijken.

Nu ik toch geen korte broeken en rokjes meer draag, hoef ik mijn benen niet meer in te smeren. Ze mogen lekker melkfles blijven :-)

In principe kun je zelfbruiner op je hele lichaam aanbrengen: je gezicht, je armen, je benen... Alles kan!Welke voorbereidingen moet ik treffen?
Voordat je zomaar zelfbruiner op je hele lichaam gaat smeren, is het belangrijk dat je eerst een aantal voorbereidingen treft. Hiermee voorkom je dat de zelfbruiner oranje plekken achterlaat of niet egaal over je lichaam verdeeld wordt.

In dit artikel breng ik de zelfbruiner aan op mijn gezicht en benen. Dit is wat je daarvoor moet doen:

1. Scheer je benen. Zo zijn je benen mooi glad en kun je de zelfbruiner goed aanbrengen.
2. Scrub je benen. Na het scheren zijn je benen vaak droog. Door je benen te scrubben, haal je alle droge huidcellen weg en zijn je benen nóg gladder. Zo weet je zeker dat je de zelfbruiner straks egaal kunt aanbrengen en dat je huid de zelfbruiner goed opneemt.
3. Verwijder alle make-up van je gezicht. Neem hier de tijd voor en verwijder je make-up grondig met tonic of een miscellair water.
4. Scrub je gezicht. Net als je benen, scrub je ook je gezicht om alle droge plekjes weg te halen.

Wanneer breng ik zelfbruiner aan?
Wat is nu het beste tijdstip om zelfbruiner aan te brengen? Dat is eigenlijk puur persoonlijk. Ik zou je aanraden om het een uur of twee/drie voordat je gaat slapen te doen. Dan heeft de zelfbruiner een hele nacht de tijd om in te trekken en zie je de volgende ochtend gelijk resultaat.Hoe breng ik zelfbruiner aan?
Na het grondig reinigen en scrubben van je huid, is het eindelijk tijd om de zelfbruiner aan te brengen en afscheid te nemen van je witte huid.

Ik begin altijd met mijn benen. Ik neem een kleine hoeveelheid zelfbruiner (ongeveer zoveel als op de foto). Deze wrijf ik tussen mijn handen zodat ik de zelfbruiner egaal kan verdelen. Ik begin met het aanbrengen op mijn schenen, doe daarna mijn kuiten en smeer het laatste restje op mijn bovenbenen. Vergeet ook niet je voeten mee te nemen, anders zie je straks een heel groot contrast tussen je benen en voeten. Smeer net zolang totdat je de crème eigenlijk niet meer op je benen voelt. Dan weet je zeker dat de zelfbruiner goed is ingewerkt.

Op mijn gezicht ga ik net zo te werk. Ik pak een kleine hoeveelheid, begin bij mijn wangen, dan mijn neus en de rest van mijn gezicht. Op mijn voorhoofd ben ik wat zuiniger met de zelfbruiner omdat dat een plek is die bij mij sowieso al bruiner is dan de rest van mijn gezicht. Ook mijn oren neem ik mee, precies hetzelfde verhaal als bij je voeten: anders zie je een erg groot verschil.

Wat moet ik niet vergeten?
Je handen wassen! Het is bij mij altijd goed gegaan, tot afgelopen week. Ik had mijn handen even snel afgespoeld en dacht dat het wel goed was. Het resultaat? Drie dagen lang worteltjesoranje handen. Een beetje genânt...Hoe lang duurt het voordat ik verschil zie?
Dat is echt afhankelijk van welke zelfbruiner je gebruikt en hoeveel je aanbrengt. Zelf zie ik vaak na een uur of drie al resultaat. Op bovenstaande foto kun je goed het verschil zien.

Hoe lang blijft de zelfbruiner zitten?
Ook dat verschilt per zelfbruiner. Met de zelfbruiner van Laidbare die ik gebruik, heb ik zeker drie dagen een mooi, bruin kleurtje! Daarna kan ik gewoon weer mijn huid scrubben en een nieuwe lading aanbrengen! De Laidbare Tanstastic Natural Self Tan vind je hier in de webshop van Heavenly Pure voor €10.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips in mijn artikel! Ik ben benieuwd: gebruik jij wel eens zelfbruiner?

11 opmerkingen:

 1. Fijn artikel! Toch ben ik nog steeds niet zo van de zelfbruinproducten. Ik heb nooit het idee dat ik het heel netjes kan verdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, je ziet inderdaad heel wat verschil. Ik vind het persoonlijk niet erg om met een witte huid de winter door te komen, dus voor mijn eigen veiligheid (ik ben nogal een kluns) begin ik niet aan zelfbruiner ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet inderdaad best wel verschil maar niet heel veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die benen! Geweldig hoor. Misschien moet ik ook maar een hiernaar gaan kijken, haha. Krijg altijd het zelfde commentaar over mijn bleke huid.
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik vaak zelfbruiner, het is echt onmisbaar in mijn routine!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Persoonlijk ben ik best wel tevreden met mijn lichtgevende witte huid. Ik krijg veel opmerkingen over (zeker in de winter), maar ik laat het lekker zo :)
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik echt langere tijd in de zon ga krijg ik pigmentvlekken, dus dat voorkom ik vaak. Dit zou ideaal zijn voor mij maar ik ben niet zo'n kei in werken met zelfbruiner ;).Ik vind het resultaat hier echt mooi. Lekker subtiel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele fijne tips! Dat van die oranje handen heb ik ook ooit gehad haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een super handig en informatief artikel! Ik heb hier maar liefst 3 verschillende(!) zelfbruiners liggen, maar ik durf het gewoon echt niet aan. Misschien toch maar eens op mijn benen proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handig artikel dit, want ik wilde er binnenkort eens een keer aan beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ziet er mooi en natuurlijk uit! Ik ben helemaal gek op mijn Marc Inbane zelfbruiner!

  BeantwoordenVerwijderen