Mijn tips & must-do's voor Istanbul | Deel 1

Ik heb er een nieuwe favoriete stad bij. Vorige week was ik in Istanbul, een mega stad met meer dan 18 miljoen inwoners in het noordwesten van Turkije. Sowieso is Turkije mijn lievelingsland, maar deze stad heeft echt mijn hart gestolen! In het artikel van vandaag neem ik je mee op mijn 9-daagse citytrip en laat ik je mijn tips & must-do's zien voor als je in de stad bent. Het zal je vast niet verrassen dat de meeste tips op het gebied van eten & drinken zijn (ik ben namelijk dol op eten!) Ik weet zeker dat jij na het lezen van dit artikel ook een beetje verliefd bent geworden op deze stad. Must-do #1: Çay (Turkse thee) drinken!
Iedereen doet het en iedereen vindt het lekker: thee drinken! 's Ochtends, 's middags om drie uur, maar ook 's avonds na het eten is het gebruikelijk om een kopje thee te drinken. De "çay" (want zo heet Turkse thee) wordt geserveerd in mini kopjes die je hierboven op de muurtekening ziet. De thee is veel sterker dan wij in Nederland gewend zijn, je moet dus wel van sterke thee houden! Maar met een paar klontjes suiker erbij is het al een heel stuk aangenamer. 

Tip: Als je op een normale, niet al te toeristische plek bent, kost een kopje Turkse thee tussen de 1 en 2 lira. Let dus op dat ze je niet oplichten ;-)

Must-do #2: Nevizade
Lucky us, want het leukste straatje van Istanbul zat bijna bij ons om de hoek! Nevizade bestaat uit één lange straat en een paar kleine zijstraatjes vol met leuke restaurantjes, cafeetjes en clubs. Het is hier altijd, maar dan ook echt altijd, druk. Vooral in het weekend is het lastig om een tafeltje te scoren, maar als je er vroeg bij bent, ben je verzekerd van een leuk plekje. We hebben hier een paar keer een lekker Turks biertje gedronken en voordat je het weet is het laat, zó gezellig is het!

Tip: Laat je niet misleiden door alle restaurant- en café-eigenaren die de hele avond voor hun tent staan om klanten binnen te lokken. Ze trekken je nog nét niet mee naar binnen. Het is het slimst om van tevoren te besluiten waar je heen wilt gaan, loop gewoon recht op je doel af. En heb je nog geen idee waar je naar binnen gaat, probeer dan een goed dealtje te sluiten met één van de eigenaren, bijvoorbeeld één biertje gratis. Must-do #3: Blauwe Moskee
Istanbul barst van de moskeeën. Ik denk dat er zeker meer dan 100 moskeeën te vinden zijn in deze stad, waarvan een paar heuse toeristische attracties zijn. Eén daarvan is de Blauwe Moskee, die je hierboven op de foto ziet. Wat een indrukwekkend gebouw! Als je naar binnen gaat, is het de bedoeling dat je je hoofd en ook je armen en benen bedekt. Als je zelf niets bij je hebt, is dat geen probleem. Je krijgt gewoon een doek die je om je hoofd kunt doen en een kleed die je als omslagdoek kunt gebruiken.

Tip: Aya Sofia is de bekendste moskee van Istanbul. Vroeger was dit een kerk en moskee in één, nu is het een museum. Dit is echt een toeristische trekpleister, waardoor je vaak zeker een uur in de rij staat én je moet entree betalen. Bij de Blauwe Moskee (die tegenover Aya Sofia ligt) is het een stuk rustiger en hoef je ook geen entree te betalen.
Must-do #4: Bosporus Tour
De Bosporus is een zeestraat die het Europese gedeelte van Istanbul scheidt van het Aziatische gedeelte. Istanbul is ook de enige stad die in twee werelddelen ligt. Een erg populaire toeristische attractie is de boottocht over de Bosporus, ook wel "Bosporus Tour" genaamd. Tijdens deze twee uur durende boottocht vaar je over de bosporus, dicht langs de kust en zie je de meest prachtige natuur en gebouwen.

Tip: Er zijn tientallen aanbieders voor deze Bosporus Tour. Wij hebben de tour gedaan vanaf Eminonü, waar je 10 lira betaalt voor een ticket, wat een normale prijs is. Betaal je 15 lira of meer, dan klopt er waarschijnlijk iets niet. Kijk dus goed naar de prijs voor een ticket voordat je aan boord stapt.Must-do #5: Ayran drinken
Tijdens onze reis trokken we elke dag op met drie Turkse studenten met wie we de schoolopdracht deden. Zij namen ons mee naar een heleboel toffe plekjes waar je normaal niet zo snel zou komen. Op woensdag gingen we samen met hen dürüm eten, een soort Turkse wrap met vlees en groenten. Daarbij hoorde het typische Turkse drankje Ayran: een mix van yoghurt, water en zout. We waren razend benieuwd, maar of het echt lekker was...? Daar waren de meningen nogal over verdeeld. Ik was de enige die het drankje opdronk, maar ook ik vond het een aparte smaak. Ik denk dat het scheelt dat ik altijd karnemelk drink en daardoor vrij snel aan de smaak wende.
Maar omdat het typisch Turks is, is het toch wel leuk om een keer te proberen!Must-do #6: Basilica Cistern (Onderwater Basin)
Op het eerste oog lijkt dit een mini museum en snap je niet waarom er zo'n rij toeristen staat. Maar als je één stap binnen zet, snap je maar al te goed waarom. Wat je hier aantreft, is bijna niet te beschrijven. Je gaat een lange trap af naar beneden en komt terecht in een gigantisch onderwater basin. Er staan tientallen pilaren en van het plafond drupt zachtjes water naar beneden waardoor er een laag water tussen de pilaren staan. De lampen die de pilaren verlichten maken het extra magisch. In het water zwemmen vissen en ook liggen er overal muntjes geld, omdat het ook als wensput wordt gezien. Natuurlijk heb ik hier ook een wens uitgebracht! Dit moet je écht een keer hebben gezien, zo gaaf!


Must-do #7: Een paar woordjes Turks leren
Ik vind het erg leuk om de taal te kunnen spreken van het land waar ik op dat moment ben. Al zijn het maar een paar woordjes, het is altijd grappig om dit in praktijk te brengen. Ik ben ongeveer anderhalve maand voordat ik naar Istanbul ging, begonnen met Turks te leren, omdat ik er volgend jaar 5 maanden wil studeren. Ik kon al aardig wat Turks toen ik in Istanbul kwam en je merkt echt dat dat onwijs gewaardeerd wordt. Het levert grappige en ook bijzondere situaties en ervaringen op. 

Zo kwam ik in Ortaköy een tweedehands boekwinkeltje tegen waar ik een kort gesprekje in het Turks had met de verkoper. Toen we weer overgingen op het Engels vertelde ik hem dat ik Turks aan het leren was en dat ik graag een boekje wilden kopen waarmee ik nog meer Turks kon leren. Hij raadde mij een Turks kinderboekje aan. Toen ik vroeg wat het moest kosten, zei hij: "I give it to you by heart." Hij vond het zó bijzonder dat ik Turks aan het leren, dat hij me het maar al te graag cadeau deed. Ik beloofde hem meteen dat ik volgend jaar terugkom om mijn verbeterde Turks te laten horen! :-)

Ben jij al wel eens in Istanbul geweest? Of heb je nog plannen om ooit een keer naar Istanbul te gaan?

19 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke reis moet dat zijn geweest! Basilica Cistern ziet er echt prachtig uit, kan me voorstellen dat dat erg indrukwekkend is. :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig artikel! Ik wil ook een keer naar Istanbul op citytrip gaan. Die stad lijkt me ontzettend mooi! En natuurlijk wil ik dan sowieso eens door Nevizade lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, wat een leuke stad lijkt me dat! En wat lief van die man!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend heerlijk artikel. Instanbul staat al hoog op m'n lijstje en nu heb ik helemaal zin om gewoon met de noorderzon te vertrekken ;) Doei werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou ook wel een keertje naar Istanbul willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Istanbul lijkt me echt een geweldige stad, ik zou er heel graag eens heen willen! Wat heb je ook een mooi verslag geschreven, bedankt voor de fijne tips <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt me zo'n fijne stad om een keer te bezoeken! Heel fijn deze tips :)

  Liefs,
  Kim / Vintage & Beauty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handige tips! Istanbul lijkt mij een prachtige stad, zou er erg graag naartoe willen:)

  xx Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk artikel! Door met natives op te trekken kom je echt de leukste dingen tegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bijna alles wat je noemt heb ik ook gedaan toen ik in Istanbul was! Heel erg leuk inderdaad. Tijdens de boottocht op de Bosporus ben ik toen echt enorm verbrand. Mama en ik waren zonnebrand vergeten mee te nemen, niet zo'n slim plan, haha

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wauw ziet er prachtig uit zeg ik zou hier ook wel graag een keer heen willen liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo leuk! Ik ga in oktober naar Istanbul! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk! Turkse thee vind ik echt te zoet, oei toen ik die eerste slok nam! Leuke tips, ik wil zeker een keer naar Istanbul toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal gesproken niet :P Misschien hebben ze er veel suiker bijgedaan ?

   Verwijderen
 14. Nicole, çok güzel, bravo! İstanbul'da görüşürüz!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zelf ben ik er nog nooit geweest, maar het staat zeker hoog op mijn "graag eens bezoeken" lijstje...wat zal je genoten hebben.....wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vond dit artikel echt ontzettend leuk om te lezen! Ik ben namelijk nog op zoek naar een leuke vakantieplek voor in de zomer (naast de vakantie met mijn ouders). Dus ben een beetje aan het researchen en dit klinkt zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen