Passief inkomen: wat is het en hoe verdien ik passief geld? - The Budget Life | Blog over financiën en besparen

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Passief inkomen: wat is het en hoe verdien ik passief geld?Passief geld verdienen: het lijkt op dit moment wel dé online trend als ik kijk naar bloggers en online ondernemers die ik volg via Instagram. En dat niet alleen, het aantal 'guru's' dat online cursussen aanbiedt om ook passieve inkomsten te creëren, groeit enorm. Een jaar of tien geleden hadden we nooit kunnen bedenken dat we ons geld konden verdienen terwijl we met onze luie reet aan het zwembad liggen, maar met alle mogelijkheden die het internet ons anno 2020 biedt is het ineens een stuk makkelijker geworden om 'slapend rijk te worden'.

Alhoewel... als we teruggaan naar het tijdperk dat je spaarrekening je nog een leuke rente opleverde, dan kun je eigenlijk ook van passief inkomen spreken. Terwijl jij jouw spaargeld netjes bij de bank gestald liet staan, kreeg je aan het begin van het nieuwe jaar tientallen tot soms wel honderden euro's uitgekeerd. Gewoon, omdat je aan het sparen was. Voor de rest deed je niets.

Tegenwoordig zijn er door de komst van het internet én de populariteit van beleggen veel meer nieuwe mogelijkheden bijgekomen om passief inkomen te genereren. Ook ik genereer passief inkomen. Dat doe ik zelfs al een paar jaar, zonder dat ik daar echt stil bij stond. Ik vind passief inkomen zoiets interessants, dat ik je er graag meer over wil vertellen en je wil laten zien hoe ik passieve inkomsten genereer.

Wat is passief inkomen?

Voordat we de diepte induiken, gaan we eerst even terug naar de basis. Wat is een passief inkomen eigenlijk? 
Een passief inkomen is een geldstroom die je creëert zonder dat je daarvoor op dat moment aan het werk bent. 
Passief inkomen is dus het tegenovergestelde van actief inkomen; de financiële beloning die rechtstreeks voortkomt uit het werk dat je uitvoert. Dit is ook het type inkomen waar wereldwijd op dit moment nog het grootste gedeelte van de mensen hun geld mee verdient. Ik zou er echter niet raar van staan te kijken als de komende jaren steeds meer mensen hun brood gedeeltelijk (of zelfs geheel) gaan verdienen met een passief inkomen.

Bij actief inkomen, stopt je inkomen als je stopt met werken. Bij passief inkomen blijft er geld binnenkomen, ook als je op dat moment geen arbeid verricht. 

Waarom zou je passief geld willen verdienen?

Tja, waarom niet?! 😁 Oké, zonder dollen: de belangrijkste reden voor mij is omdat passief inkomen vrijheid creëert. Je bent niet meer gebonden aan een locatie of 'uurtjefactuurtje werken' om geld te verdienen. Dat opent zoveel nieuwe deuren! Bovendien wil ik mijn passieve inkomen in gaan zetten om te sparen voor mijn pensioen. Ik ben zelfstandig ondernemer en moet dus mijn eigen pensioen regelen. 

Welke passieve verdienmodellen zijn er?

Oké, passief geld verdienen... dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Maar voordat je denkt dat je écht slapend rijk kunt worden: dat is vrijwel nooit het geval. Voordat deze passieve inkomstenstroom namelijk op gang komt, moeten er wel werkzaamheden verricht worden. Het verschil is echter dat je je een bepaalde periode inspant om die geldstroom op te zetten en dat je er vervolgens weinig tot geen werk meer aan hebt, terwijl er nog wel geld binnenkomt.

Om je een wat duidelijker beeld te geven van wat passieve inkomstenmodellen zijn, heb ik een aantal voorbeelden verzameld. Ik splits de voorbeelden op in voorbeelden van passief inkomen die voor iedere consument zijn weggelegd en voorbeelden van passief inkomen dat je genereert door het uitoefenen van een specifiek beroep.

Passieve verdienmodellen voor iedere, doorsnee Nederlander:

1. Rente over je spaargeld

Op dit moment is de rente vrijwel of zelfs geheel nul, maar ook al is de rente 0,05%: spaarrente is een vorm van passief inkomen. Je spaargeld staat op je spaarrekening, je hoeft er niets voor te doen en het geld (al is dat een paar cent) komt gewoon binnen. Passief geld verdienen, dus!

2. Dividend over aandelen

Als je belegt in aandelen, ETF's en/of beleggingsfondsen (net als ik!) kun je in sommige gevallen dividend uitgekeerd krijgen. Dividend is eigenlijk ook een soort rente: je krijgt periodiek een bepaald percentage uitgekeerd over de waarde van jouw beleggingen op dat moment. Doordat je met jouw aandelen aandeelhouder bent in één of meerdere bedrijven, heb je feitelijk recht op een gedeelte van de winst. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun winst direct te herinvesteren in het bedrijf (waardoor de aandelen ook weer meer waard kunnen worden), andere bedrijven kiezen ervoor om een gedeelte van de winst uit te keren aan hun aandeelouders. En dat gedeelte is dividend. Ook dit is een vorm van passief inkomen: je ontvangt geld over jouw beleggingen terwijl je daar geen werk voor hoeft te verrichten.

Voor sommige mensen is dividendbeleggen (zeker op latere leeftijd) zelfs één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

3. Investeren in vastgoed

Oké, uiteraard is dit niet voor elke 'doorsnee consument' weggelegd, maar het is niet beroepafhankelijk of je kunt beleggen in vastgoed (wél inkomensafhankelijk natuurlijk). Als je naast je eigen woning een tweede woning koopt en deze verhuurt, zijn je verhuurinkomsten een vorm van passief inkomen.


Voorbeelden van passieve verdienmodellen die wél horen bij een wat specifieker beroep of bezigheid:

4. Royalty's over een boek dat je hebt geschreven

Een schrijver van een boek krijgt voor elk verkocht boek een percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard zit er veel werk in om überhaupt een boek te schrijven, maar zodra het boek in de winkels ligt, komt er een geldstroom op gang waar je op dat moment niets voor hoeft te doen. Hoe meer boeken je verkoopt, hoe meer geld er binnenkomt, terwijl er (vrijwel) geen extra werk bij komt kijken.

5. Verkopen van online producten

Naast dat je een boek kunt schrijven en deze kunt verkopen, kun je nog allerlei andere producten ontwikkelen die vervolgens een passieve inkomstenstroom in gang zetten. Het internet leent zich perfect voor het aanbieden van dit soort producten. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van:

 • Een e-book
 • Een online cursus
 • Grafische ontwerpen
 • Foto's
Uiteraard heb je wel een bepaalde naamsbekendheid of bereik nodig om online zo'n product te kunnen verkopen. Je ontwikkelt zo'n online product één keer en krijgt vervolgens elke keer geld zodra er weer een product verkocht wordt. Ook hier geldt weer: hoe meer producten je verkoopt, hoe meer geld er binnenkomt, terwijl je hier vaak weinig tot geen extra werkzaamheden voor hoeft te verrichten.

6. Inkomsten uit affiliate marketing

Talloze bloggers en website-eigenaren, maken gebruik van affiliate marketing. Ze zijn aangesloten bij een affiliate programma, waar ook weer bedrijven bij zijn aangesloten die op zoek zijn naar partners die hun producten en diensten willen promoten. Op dit platform komt dus vraag en aanbod samen.

Op hun website prijzen bloggers en website-eigenaren bepaalde producten of diensten aan van deze bedrijven. Dat doen ze door een uniek linkje te verwerken in een artikel of door gebruik te maken van een advertentiebanner waar ook weer een unieke link achter zit. Elke keer wanneer een websitebezoeker op deze link klikt en vervolgens het product koopt, krijgt de blogger of website-eigenaar een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit wordt commissie genoemd en is vaak 1% tot 10% van het aankoopbedrag (met extreme uitschieters naar soms wel 30% of 40% bij producten zoals verzekeringen of cursussen).

Zodra zo'n website-eigenaar een linkje op zijn of haar website heeft verwerkt, hoeft deze persoon vervolgens niets meer te doen, behalve ervoor te zorgen dat het artikel goed wordt gevonden én dat mensen een aankoop doen. Hoe dat precies werkt, vertel ik je later in dit artikel, want affiliate marketing is één van mijn eigen passieve verdienmodellen.

7. Inkomsten uit online advertenties

Ook dit is weer een passief verdienmodel voor mensen die een eigen website of succesvol YouTube-kanaal hebben. Zij kunnen zich aansluiten bij een advertentienetwerk, zodat er vervolgens advertentiebanners op hun eigen website, in of naast hun YouTube-video's verschijnen. Je verdient hier geld mee zodra iemand op een advertentie klikt of als een X aantal personen de advertentie hebben bekeken. Hoe meer websitebezoekers en kijkers je hebt, hoe meer inkomsten je vaak uit dit soort advertenties haalt.


Hoe ik passief inkomen genereer

Doordat ik zelf een blog heb en door mijn beroep als online marketeer veel kennis heb van hoe het internet werkt, heb ik een perfecte basis om een passieve inkomstenstroom op gang te zetten. Ik blog al ruim 9 jaar en heb in die tijd flink wat volgers verzameld.
Dat niet alleen, ik heb er ook veel werk in gestopt om mijn website beter vindbaar te maken via Google. Een goede vindbaarheid én veel websitebezoekers zijn namelijk wel twee belangrijke factoren voordat je überhaupt een passieve inkomstenstroom vanaf je website op gang kunt zetten.

Op dit moment verdien ik geld uit de volgende passieve inkomstenbronnen:

 • Affiliate marketing: via de affiliateprogramma's van onder andere bol.com, Coolblue, Peaks (ik krijg €5,- beleggingstegoed voor elke persoon die zich aanmeldt via mijn unieke code) en alle bedrijven die zijn aangesloten bij het affiliatenetwerk TradeTracker
 • Advertenties: via Google Adsense kunnen bedrijven advertentiebanners op mijn website plaatsen. Ik krijg betaald zodra een advertentie 1000 keer is gezien door mensen of wanneer iemand op een advertentie klikt.
 • Dividend: over sommige van mijn beleggingen bij Peaks, DEGIRO en BUX Zero krijg ik dividend uitgekeerd.
 • Spaarrente: ik noem 'm hier toch nog maar even, want over mijn spaargeld bij de Rabobank krijg ik maar liefst 0,01% rente. Tja, het is tóch passief inkomen!

Hoeveel verdien ik uit mijn passieve inkomen?

De afgelopen maanden houd ik me serieuzer bezig met het genereren van een passief inkomen. Toen ik een jaar geleden begon met affiliate marketing op The Budget Life, verdiende ik hooguit €20,- per maand. Inmiddels is dat bedrag flink gestegen omdat ik steeds beter door heb hoe ik affiliate marketing in kan zetten.
Ik ben zelfs een aantal maanden geleden gestart met een nieuw affiliateproject. Ik heb een website gebouwd rondom een specifiek onderwerp, waar nog weinig websites over zijn gemaakt.

Ik ben nu volop bezig om deze website zo in te richten en op te bouwen dat deze over een tijdje steeds beter gevonden gaat worden via Google. Op de website zelf heb ik veel affiliate links geplaatst: elke keer als iemand die website bezoekt, klikt op zo'n link en een aankoop doet (bijvoorbeeld bij bol.com of Coolblue) verdien ik een percentage over hun aankoopbedrag.

Voor nu verklap ik nog even niet welke website het is, wie weet ga ik het ooit met jullie delen 😉 Als we kijken naar mijn passieve inkomsten van afgelopen maand (juni), dan waren die als volgt:

 • Affiliate marketing: €180,36
 • Advertenties Google Adsense: €33,08
 • Dividend: €3,20
De laatste maanden haal ik structureel +/- €200,- aan passief inkomen binnen. Als je bedenkt dat dat een jaar geleden nog €20,- was, vind ik het erg tof om te zien hoe dat gegroeid is. Zeker nadat ik een affiliate marketing cursus volgde van affiliate-heldin Jennifer, werd én wordt affiliate marketing voor mij steeds succesvoller. Bedenk wel dat ik over dit bedrag ook nog belasting moet afdragen, omdat het voor mij zakelijke inkomsten zijn.

Mijn doelen met een passief inkomen

Passief inkomen is dus iets waar ik al een tijdje mee bezig ben, maar waar ik nog véél meer mee wil doen. De komende maanden en jaren wil ik me dan ook focussen op:
 • Het opstarten en beheren van meerdere affiliate websites (zodra ik de succesfactor heb ontdekt, haha!)
 • Affiliate marketing via Pinterest (klik hier om daar meer over te lezen, ook super interessant!)
 • Structureel blijven beleggen, zodat ik ook steeds meer dividend uitgekeerd krijg over mijn beleggingen
 • Het creëren van één of meerdere online producten (bijvoorbeeld worksheets of e-books) die ik kan verkopen
Ik ben benieuwd: ben jij al bezig met het genreren van een passief inkomen? Zo ja: hoe doe jij dat? En zo nee: zie jij voor jezelf interessante mogelijkheden om passief inkomen te genereren?

Volg mij op Pinterest en/of pin dit artikel op Pinterest:Deze blogs vind je misschien ook leuk:

2 opmerkingen:

 1. Op jou vraag te antwoorden hoe ik een passief inkomen genereer. Deze is wel wat riskanter en je moet er even induiken is “staken” (rente op digitaal geld) Dit is de nieuwe hype binnen de cryptoscene. Dit doe je alleen met geld wat je bereidt bent te verliezen natuurlijk (net zoals aandelen) Maar met een rente tussen de 4 en 8% en hoger denk ik de moeite om er eens naar te kijken. Succes! En dank je wel voor je artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat je al terecht opmerkt is passief inkomen niet zo passief. Immers je moet er eerst tijd/effort in steken om het tot een passieve inkomstenbron te brengen. De vraag daarna is ook hoeveel tijd en effort je erin moet blijven steken om het te laten renderen. Een blog of affiliate site dient toch geupdate te worden anders drogen je inkomsten alsnog op omdat het bezoekersaantal omlaag gaat.

  De enige passieve bron die ik zie en van toepassing op mij is, zijn de aandelen en de daaruit komende groei/dividend. Deze groeit gestaag door bij ons en we zitten inmiddels op een voorzichte 2000 euro per jaar aan dividend. Deze moet nog behoorlijk groeien om daadwerkelijk wat voor te gaan stellen, maar alle beetjes helpen natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen