Beleggen via Peaks: mijn ervaring en review - The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

No

Dark or Light Style

Light

Zoeken

Sticky Menubar[On/Off]

on

Preloader[On/Off]

off

Fixed Menu (yes/no)

yes

Sticky Sidebar

on

Infinite Scrolling[On/Off]

off

Post Styles[Simple/List/Grid]

Simple

Featured Slider

Featured

Headers [Header1/Header2]

header2

Beleggen via Peaks: mijn ervaring en review


Peaks

Na het lezen van het boek Blondjes Beleggen Beter (klik hier voor de review) voelde ik me al iets zekerder over beleggen.
Maar voordat ik me op de beurs ga begeven en zelf actief wil gaan handelen in aandelen (hóe serieus klinkt dit?!), wilde ik op een laagdrempelige manier kennis maken met beleggen. En laagdrempelige beleggingsmogelijkheden, die blijken er volop te zijn!

Via vrienden hoorde ik over de app Peaks van de Rabobank. Hier kun je al beleggen vanaf €1! Zo geef ik meteen een antwoord op de vraag die me via Instagram veel gesteld werd:

Hoeveel geld heb je nodig om te beginnen met beleggen?

Zie hierboven het antwoord. Al met €1 of een paar tientjes per maand kun je dus beginnen met beleggen. 

Wat is Peaks?

De app Peaks is een intitatief van de Rabobank. Ik kende Peaks voornamelijk van het wisselgeld beleggen. Alle bedragen die je pint worden naar boven afgerond tot een hele euro en het bedrag dat nodig is om daar te komen, wordt automatisch belegd.
Stel dat je een koffie koopt voor €2,50 dan wordt er dus automatisch €0,50 belegd. Je hoeft hiervoor niet per se een rekening te hebben bij Rabobank, je kunt met elke privérekening geld beleggen via Peaks.

Je kunt ook meevallers beleggen als je een rekening bij de Rabobank hebt. Bijschrijvingen zoals Tikkie-betaalverzoekjes of Marktplaats-betaalverzoekjes kun je automatisch laten beleggen via Peaks.

Toen ik de app installeerde, ontdekte ik al snel dat er ook andere mogelijkheden zijn om via Peaks te beleggen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om eenmalig, dagelijks of maandelijks een bedrag in te leggen.

Waar belegt Peaks in?

Door te beleggen via Peaks kies je voor beheerd beleggen. Dat betekent dat je niet zelf hoeft uit te zoeken in welke aandelen of obligaties je wil beleggen, maar Peaks belegt voor jou. Peaks belegt in duurzame indexfondsen. Een indexfonds is een verzameling van meerdere aandelen en obligaties (van bedrijven, overheden of andere (overheids)organisaties). In het geval van Peaks zijn dit dus allemaal internationale organisaties met een link naar duurzaamheid.

Het voordeel van een indexfonds is dat je beleggingen goed zijn gespreid en je er weinig omkijken naar hebt. 

Een indexfonds bestaat uit een mix van aandelen en obligaties.
 • Aandelen: een aandeel is het bewijs dat je een deel van een bedrijf bezit. Aandelen zijn doorgaans wat risicovoller, omdat het bedrijf immers failliet kan gaan en de koersen erg op en neer kunnen bewegen. Dat betekent dat je een erg hoog rendement kunt halen, maar ook sterke verliezen.
 • Obligatie: een obligatie is een soort lening die je toestaat aan een overheid of aan een onderneming. De obligatie leen je uit voor een vooraf bepaalde tijdsduur en wordt op een vastgestelde datum terugbetaalt inclusief rente. Obligaties zijn minder risicovol dan een aandeel, maar leveren daardoor ook minder rendement (en dus ook minder verlies) op dan aandelen.
Op de website en in de app van Peaks kun je zien uit welke bedrijven elk indexfonds bestaat.

Peaks Beleggen

Risicoprofiel kiezen

Je hoeft dus niet zelf te kiezen in welke aandelen of obligaties je wil handelen, maar je kiest bij Peaks wel je risicoprofiel uit. Daarmee geef je aan hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Bij een laag risicoprofiel loop je minder risico op verlies, maar zal je rendement in het geval van winst, ook lager zijn. Bij een hoog risicoprofiel loop je meer risico op verlies, maar zal je rendement ook hoger zijn in goede tijden. 

Een laag risicoprofiel is vooral interessant als je wil beleggen op de korte termijn (2 tot 5 jaar) en je het spannend vindt om wat meer risico te lopen. Een hoog risicoprofiel is vooral interessant als je wil beleggen op de lange termijn (>10 jaar) en het aandurft om meer risico te lopen.

Hoe lager het risicoprofiel, uit hoe meer obligatiefondsen dit indexfonds bestaat. Hoe hoger het risicoprofiel, hoe hoger het aandeel aandelenfondsen in dit indexfonds.

Je hebt bij Peaks de keuze uit vier risicoprofielen:
 • Mild: 30% aandelenfondsen, 70% obligatiefondsen. 3,2% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 2 - 5 jaar).
 • Pittig: 50% aandelenfondsen, 50% obligatiefondsen. 4,2% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 5 - 10 jaar).
 • Scherp: 70% aandelenfondsen, 30% obligatiefondsen. 5,4% verwacht bruto rendement per jaar (looptijd van 10 tot 15 jaar).
 • Heet: 90% aandelenfondsen, 10% obligatiefondsen. 6,5% verwacht bruto rendement per jaar. (looptijd van >15 jaar)

Kosten van Peaks

Als je belegt (ongeacht via welk platform) betaal je vrijwel altijd kosten aan dat platform. In het geval van Peaks betaal je:

 • Voor de app: eerste drie maanden gratis, daarna €1 per maand (als je beleggingen meer dan €2.500 waard zijn, betaal je 0,5% per maand)
 • Transactiekosten: iedere keer als je geld inlegt of opneemt, betaal je 0,03% - 0,05% per aankoop of verkoop.
 • Fondskosten: deze kosten betaal je direct aan het indexfonds waarin je belegt. Deze kosten worden al in de koers verrekend en bevatten 0,25% tot 0,33% van je belegde geld per jaar.
Daarmee zijn de kosten voor Peaks relatief hoog. Enerzijds profileert Peaks zich als beleggingsapp voor startende beleggers en dat je zelfs met een paar euro kunt beginnen met beleggen. Maar de kosten à €1,- per maand zijn vrij hoog in vergelijking met andere apps. Daardoor vind ik Peaks persoonlijk minder geschikt voor beleggers die slechts een paar tientjes willen beleggen en is de app Semmie bijvoorbeeld qua kosten aantrekkelijker.

Vanaf €2.500 belegd vermogen zijn de kosten van Peaks redelijk vergelijkbaar met andere apps.

Peaks Review

Starten met beleggen via de app

Na me in gelezen te hebben (zie alle bovenstaande informatie), is het tijd om aan de slag te gaan.

1. App installeren & gegevens invullen

Ik installeer de app en vul mijn gegevens in. Let op: je moet je paspoort of ID-kaart bij de hand hebben om je aanmelding te kunnen voltooien.

2. Inleg bepalen

Na het invullen van je gegevens bepaal je je manier van geld inleggen:
 • Wisselgeld beleggen
 • Een vast bedrag per dag beleggen
 • Eenmalig en/of een vast bedrag per maand beleggen
Ik kies voor de laatste optie: eenmalig en/of een vast bedrag per maand beleggen.

3. Risicoprofiel kiezen

Vervolgens kies ik mijn risicoprofiel. Ik besluit te kiezen voor het scherpe risicoprofiel. Dat betekent dat 70% van het fonds waar ik in beleg uit aandelen bestaat en 30% uit obligaties. Zorg ervoor dat je meteen het goede risicoprofiel kiest. Het duurt een aantal dagen om te wisselen van risicoprofiel en je bepaald transactiekosten als je wisselt.

4. Geld inleggen

Ik begin met een eenmalige inleg van €100. Dat lijkt me een mooi bedrag om eens mee te beginnen en te kijken wat er gebeurt. Dit bedrag kan ik eenvoudig storten door mijn Rabobank-rekening te koppelen aan de app. 

5. Resultaat monitoren

Via de app kan ik elke dag mijn resultaat monitoren. Heb ik winst of verlies gemaakt? Uiteraard kan ik ook besluiten om een extra bedrag in te leggen (eenmalig of periodiek) of mijn beleggingen (inclusief winst of verlies) op te nemen.

Peaks Beheerd Beleggen

Mijn ervaring met Peaks

Ik vind de app super gebruiksvriendelijk. Het aanmelden via de app is in een paar minuten gebeurd en dan kun je al beginnen met beleggen. Dat gaat een stuk sneller dan via brokers (tussenpartijen) waarbij je op de daadwerkelijk actief belegt op de beurs.

Ook de informatievoorziening in de app en op de website van Peaks vind ik fijn. Er wordt op een hele duidelijke manier uitgelegd wat beleggen via Peaks inhoudt. Echter zijn de kosten van Peaks relatief hoog, waardoor de app niet per se aantrekkelijk is voor beginnende beleggers die slechts een paar tientjes of een paar honderd euro willen beleggen. Pas vanaf €2.500 aan belegd vermogen is de app qua kosten redelijk vergelijkbaar met andere apps zoals Semmie. 

Ook beginnen met beleggen via Peaks?

Download de app via deze link en start direct met beleggen via Peaks! Als je één van onderstaande codes van mijn volgers gebruikt, krijg je direct €5,- belegtegoed en krijgen zij ook €5,- belegtegoed. Zo helpen we elkaar een beetje!

Peaks codes:
 • ROSAN9BC1
 • DIANN76WL
 • CAROLWDU1
 • CYNTHBR81
 • SHEELBLE
Kende jij Peaks al? 

Disclaimer: ik ben geen beleggingsexpert. Beleggen brengt risico's met zich mee, je kunt (een deel van) je inzet verliezen.

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

14 opmerkingen:

 1. Mijn vriend gebruikt het toevallig ook, dus zo ken ik het. Zelf nooit over na gedacht om het te gaan gebruiken, maar na dit artikel begin ik te twijfelen, misschien toch maar eens aanmaken en kijken wat er van komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor steeds meer mensen in mijn omgeving praten over beleggen en ik begin er ook wel nieuwsgierig naar te worden. Dit klinkt als een hele simpele en laagdrempelige manier. Misschien begin ik hier ook wel mee! Heb je ook andere apps overwogen of ben je gelijk met Peaks begonnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt echt super interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem30.6.20

  Zelf ook een aantal dagen hiervan gebruik gemaakt, maar naar mijn inziens kan ik beter zelf beleggen in etf's. De kosten van Peaks wegen niet op tegen de "gratis" (zonder transactiekosten 1x per maand) etf's van De Giro. Als ik wel etf's koop die buiten de kern etf's van De Giro vallen, dan koop ik deze minder vaak, en dan in 1x meerdere. Uiteindelijk gaan kosten toch van je rendement af en rekent Peaks naast een bedrag per maand, ook een percentage van je totale inleg + rendement per jaar, wat dus kosten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het een fijne app, maar beleg daarnaast ook nog bij DeGiro, Semmie en BuxZero. Zo kan ik een beetje ontdekken wat ik uiteindelijk de beste manier vind van beleggen. Ik leg zelf nog niet zoveel geld in, want ben student. Dus mocht je enthousiast zijn over Peaks, en er mee willen beginnen, dan zou je mij heel erg helpen door mijn code te gebruiken: LEAHRF4FU!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuke app, mijn beleggingen (hoewel klein) gaan goed! Met deze code BOB9Z4ALD krijg je €5 tegoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem7.12.20

  Top app! Gebruik code: PIMEPW17R en begin gelijk met €5 tegoed!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helder en overzichtelijk! Heb me net ook aangemeld via een kortingscode. Super fijn! Ik heb er ook eentje; daarmee krijg je de eerste 5 euro gratis van peaks (en ik krijg dat ook): STEPHCWEH

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Door dit artikel ben ik ook gaan beleggen! Met de code ANGELNL6Y krijg je de eerste 5 euro gratis.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anoniem2.1.21

  De info op deze website is super handig! Gebruik ook mijn code SABINEDIT

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem11.1.21

  Zojuist ook peaks gedownload... Mijn code is ANNEQF109 voor 5 euro om te beleggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Susanne25.1.21

  Super leuk artikel! Ik ben meteen begonnen met Peaks na het lezen van jouw artikel gisteravond :D Ik heb lang gewacht en het altijd spannend gevonden om met geld te gaan beleggen, maar omdat het zo laag drempelig is, kon ik het niet meer uitstellen.

  Nu is het hek wel een beetje van de dam, want ik heb meteen DeGiro gedownload en daarvoor ook een account aangemaakt. Al ga ik met DeGiro nog even iets mee onderzoek doen voordat ik daar bedragen in ga steken, haha.

  Vraagje daarover: Ik zie dat je in sommige artikelen een mooi overzichtje hebt van al je beleggingen per app/broker en dat zo mooi kan bijhouden. Is dat een Google Sheets/Excel template wat je gebruikt of heb je dat zelf gemaakt? Of komt dat met een app of website? :D Ik zou het zelf ook prettig vinden om dat te gebruiken! Thanks alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Susanne25.1.21

   Oh overigens, als iemand nog een code wilt verzilveren, de mijne is SUSANEOIA6 (die O is een letter, niet het cijfer). Ik heb ook van iemand hierboven de code gebruikt, super thanks daarvoor!

   Verwijderen