Mijn ultieme budget lifehacks #4 | Goedkoop een auto aanschaffen & onderhouden


In mijn wekelijkse rubriek Mijn ultieme budget lifehacks deel ik één van mijn geniale budgettips met jou in de hoop jou te inspireren en je te laten zien hoe een leven met een klein budget ook leuk kan zijn. Deze week vertel ik jou alles over de grootste aankoop van mijn leven die ik onlangs heb gedaan: ik heb namelijk een auto gekocht. Een hele aanslag op mijn spaarrekening, kan ik je vertellen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de maandelijkse kosten die een auto met zich meebrengt: verzekering, wegenbelasting, benzine...

In dit artikel deel ik al mijn tips & tricks rondom het goedkoop aanschaffen én onderhouden van een auto. Lees je mee?

Tip 1: Zoek een expert
Uhm ja. Nicole en auto's gaan niet zo goed samen. Ik let niet op welk merk auto het is, of hij "turbo injectie heeft" of "vierwielaandrijving". Het enige waar ik op let is of hij een leuk kleurtje heeft. Ja, zo iemand ben ik.

Als je net als ik echt een noob bent op het gebied van auto's, dan kun je beter de hulp van een expert inschakelen. Iemand die wél weet welke merken auto's goed zijn en binnen een paar seconde ziet of een auto schade heeft opgelopen. Mijn vader werkt al zijn hele leven bij een autogarage en weet ontzettend veel van auto's af. Dat heeft me heel erg geholpen tijdens mijn zoektocht naar een auto.

Tip 2: Bepaal je budget
Er zijn veel auto's op de markt te vinden. Heel veel. Tientallen verschillende merken, kleuren, bouwjaren én prijzen. Als je geluk hebt, vind je voor €1000 al een leuk autootje, maar als je een beetje kwaliteit wilt, dan ben je zo €4000 kwijt voor een tweedehands auto.

Vooraf bepaalde ik mijn budget en hoopte ik dat ik een auto zou vinden tussen de €3000 en €4000. Met mijn nieuwe auto zou ik namelijk niet súper veel kilometers maken en dus vond ik het onzin om een hele dure auto aan te schaffen.

Al snel kwam ik erachter dat het toch wel lastig werd om binnen mijn budget een auto te vinden. Het kón wel, maar vaak had de auto dan een deuk, had hij al heel veel kilometers gelopen of was hij al meer dan 10 jaar oud. Het is echt slim om een budget te bepalen om zo enigszins een richtlijn te hebben, maar ik kan je vertellen dat je hoogstwaarschijnlijk boven je budget uitkomt als je (net als ik) teveel eisen hebt.

Tip 3: Sparen!
Een auto is duurder dan je denkt. Een auto kopen kost alleen al een paar duizend euro en wanneer je een tweedehands auto koopt, is er negen van de tien keer schade (een deuk, een paar krasjes of een functie die niet goed meer werkt) en dat moet gerepareerd worden. Ook in de maandelijkse kosten is een auto niet goedkoop.

Kortom: wees voorbereid op flink hoge kosten begin daarom ruim op tijd voor je aanschaf met sparen. Ik had al aardig wat geld bij elkaar gespaard en gaf mezelf in augustus een spaardoel. Uiteindelijk heb ik dat bedrag over een paar maanden verspreid bij elkaar gespaard, waardoor het toch een minder grote aanschaf lijkt.Tip 4: Koop een tweedehands auto
Heel leuk natuurlijk die prachtige, nieuwe auto's, maar daar zit ook een prijskaartje aan. Als je voor het eerst een auto gaat kopen net nadat je klaar bent met je studie, zul je waarschijnlijk niet zo'n dikke portemonnee hebben dat je een spiksplinternieuwe auto kunt kopen. Zo wel, dan ben ik heel jaloers op je, haha.
Ik kon dat in ieder geval niet en bovendien vond ik dat ook helemaal niet nodig. Ik was op zoek naar een leuk, klein én goedkoop autootje en dus ging ik op zoek naar een tweedehands auto.

Ik zou je aanraden om deze bij een dealer of garage te kopen. Zo weet je meer over de achtergrond van de auto en bovendien kan het personeel je goed helpen. Wanneer je een auto bij een particulier koopt, ben je vaak wel goedkoper uit, maar als je zelf niet veel verstand hebt van auto's, is de kans groot dat je iets belangrijks over het hoofd ziet.

Ik ben mijn zoektocht gewoon op Marktplaats begonnen en heb gegoogled op diverse autobedrijven in de regio. Ook Gaspedaal.nl en Autoscout24.nl zijn handige websites.

Wees er snel bij, want het is me te vaak overkomen dat als ik een auto zag en belde, deze nét verkocht was.

Tip 5: Let hierop bij auto's 
Als je zo'n dure aankoop doet, wil je natuurlijk zeker weten dat alles klopt. Hiervoor is het heel belangrijk dat je het boekje hebt waarin je alles kunt vinden over de achtergrond van de auto. Wanneer de auto een grote beurt heeft gehad, of hij schade heeft gehad enz.

Let er ook op of een auto geïmporteerd is. Op zich is er niets mis met geïmporteerde auto's: ze zijn vaak goedkoper en eigenlijk net zo goed als een auto van Nederlandse bodem. Het enige is dat je geen achtergrond hebt van de auto. Je weet niet of deze auto regelmatig gekeurd is en of hij schade heeft gehad.
Een geïmporteerde auto herken je aan het kenteken. Komt een auto uit 2005, maar heeft hij al wel het nieuwe kenteken zoals de auto's nu ook hebben? (Bijv. één cijfer, drie letters, twee cijfers) dan is het een geïmporteerde auto.

Ook hierbij geldt weer: neem een expert mee die verstand heeft van auto's en jou kan vertellen wanneer een auto goed is of niet.

Tip 6: Onderhandel over de prijs
Als je een auto hebt gevonden die jij helemaal geweldig vindt en je besluit deze aan te gaan schaffen, wacht dan even voordat je meteen met geld gaat smijten. Ik kan je garanderen dat je nog iets van de prijs af kunt praten! Zowel bij particulieren als bij garages is er altijd prima te onderhandelen over de prijs.


Tip 7: Regel je verzekering
Gefeliciteerd, je hebt je eerste auto gekocht! Wat voelde ik me cool (ja, echt!) toen ik voor het eerst in mijn eigen Peugeotje 107 over de snelweg crosste. Wauw, deze auto is écht van mij!
Voordat je mag rijden in je auto, is het noodzakelijk dat je deze verzekert. Hiervoor kun je gewoon contact opnemen met je eigen verzekering. Ik ben verzekerd bij Univé en heb even gebeld met de verzekering om te kijken welke opties er zijn. Vaak biedt een verzekering verschillende opties aan om je auto te verzekeren. Bij Univé kun je kiezen uit de volgende opties:

WA (Wettelijke aansprakelijkheid): Vergoedt alleen schade die je aan andermans spullen toebrengt. Geen vergoeding voor schade aan jezelf en aan je eigen auto.

WA +: Vergoedt niet alleen schade die je aan anderen toebrengt. Ook sommige schade aan je eigen auto wordt vergoed (ruitschade, diefstal

All Risk: Vrijwel alles is gedekt. Keuze uit drie varianten: Budget, Plus en Optimaal

Ik ben uiteindelijk voor WA+ gegaan. Dit is de meest gangbare verzekering die het grootste gedeelte van de Nederlandse autobestuurders heeft. Omdat ik mijn andere verzekering ook bij Univé heb, kreeg ik 10% korting op mijn autoverzekering. Ideaal!

Om je een indicatie te geven: ik betaal €66 aan verzekering per maand voor mijn auto met WA+.

Tip 7: Hoe lichter je auto, hoe goedkoper
Naast verzekering moet je ook wegenbelasting betalen. Een auto die op diesel rijdt is erg duur in de wegenbelasting, maar juist erg goedkoop qua brandstof. Als je jaarlijks veel kilometers maakt, kun je beter een diesel auto aanschaffen, maar aangezien ik niet zoveel rijd, is een benzineauto voor mij voordeliger.

Hoe lichter je auto, hoe goedkoper deze is in de wegenbelasting. Mijn Peugeot 107 is een klein autootje die erg licht is (+/- 800kg) en is daarom erg voordelig in de wegenbelasting. Ik betaal per kwartaal €63 aan wegenbelasting, wat neerkomt op €21 per maand.Tip 8: Kijk waar je het goedkoopst kunt tanken
Nóg meer kosten aan je auto: brandstof. Ik tank ongeveer één keer in de twee/drie weken en dat is echt een dure kostenpost. Elke maand baal ik ervan dat ik zoveel geld uitgeef aan benzine, maar het is nu eenmaal zo...

Onlangs ontdekte ik een handige app en website waarmee je kunt zien waar je op dat moment het goedkoopst kunt tanken. De app heet "Direct Lease Tankservice" en laat op basis van jouw locatie zien waar in jouw buurt je het goedkoopst kunt tanken. Zo zie ik dat ik vandaag het goedkoopst kan tanken voor €1,39 bij een benzinestation 1,5km bij mij vandaan. Je weet nu dus zeker dat je niet teveel betaalt voor je benzine!

Oké, dit is een langer artikel geworden dan ik had verwacht. Wel heb ik bijna alles behandeld rondom de aanschaf en het onderhoud van een auto. Als jij een auto gaat aanschaffen, hoop ik dat je iets aan deze tips hebt gehad! 

Heb jij al een eigen auto? En hoe zorg jij ervoor dat je deze zo goedkoop mogelijk kunt onderhouden?

14 opmerkingen :

 1. Hé wat een super leuk artikel! Ik heb toevallig afgelopen week een auto gekocht, ook een 107 en heb alle tips wel gebruikt! (Al lees ik ze nu pas, haha). Herkenbaar! Leuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee die website voor goedkoop tanken ga ik dus meteen op mijn telefoon zetten. Wat een geweldige tip! :-D Ik mag altijd in mijn moeder haar KA rijden, dat scheelt mij verzekeringen en belastingen betalen. Alleen de tanks :')

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een handig artikel! Zelf was ik ook helemaal ready om een autootje te kopen. Geld gespaard (geaccepteerd om het uit te geven), testrit gemaakt en toen moest ik de knoop doorhakken: óf de auto, óf voor 4 maanden naar Zuid-Korea. Zoals je misschien wel in de gaten hebt ging ik voor de tweede optie. Geld kan je helaas maar één keer uitgeven. Die auto komt er wel als ik klaar ben met mijn studie :)

  Maar weer terug naar jou. Ik vind het een leuke auto en het lijkt me inderdaad een geweldig gevoel om zo in je eigen autootje rond te kunnen racen. En al die kosten.. Ach, het is tenminste wel echt jouw auto!

  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woon midden in de stad en krijg geen vergunning om in de buurt te parkeren (10 minuten lopen wel) en ik moet naar m'n werk iedere dag over de A9 (geen goed idee). Dat zijn de dingen die me ervan weerhouden om een auto aan te schaffen want het is zó handig. Superhandig artikel, ik hou ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel plezier met je autootje! Ik heb alweer 4 jaar gelden een Citroën c1 gekocht. Hij was toen een jaar en voor een hele goede deal gekocht. Laat ik het zo zeggen: hij is nu nog (op papier) net zoveel waard als dat ik hem toen kocht. En ik betaalde de eerste 2 jaar geen wegenbelasting! Dat scheelde toch 18.33x12x2 euro en als student zijnde is dat niet verkeerd. Qua onderhoud heb ik een vader als automonteur. Beter kon ik het niet treffen haha! En tanken doe ik 1 keer in de 4 tot 6 weken dat ligt er een beetje aan. Ik ben gek op mijn kart! (zoals mijn vader hem altijd noemt haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. handig artikel ! alleen deze zin komt beetje raar over: Ik kan je garanderen dat je nog niets van de prijs af kunt praten!. vooral omdat je daarna zegt dat je wel wat van de prijs af kan krijgen... :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die zin klopt inderdaad niet. Het moet "iets" zijn. Ik heb het direct aangepast! :)

   Verwijderen
 7. Die website voor goedkoop tanken, heel handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele goede tips. Ik wil voorlopig nog geen eigen auto aangezien ik auto rijden helemaal niet zo leuk vind en ik net zo lief met de fiets of de bus ga, maar ik ga je tips zeker onthouden voor als ik het wel wil!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die website voor goedkoop tanken is inderdaad heel handig! Dat ik dat nog niet wist.. Zelf houd ik altijd alle tankstations bij mij in de buurt in de gaten. Zo is er één om de hoek waar je op dinsdagen extra korting krijgt op je benzine (en als je dan 's ochtends vroeg gaat, (voor 08:00 uur) krijg je daar boven op nóg eens 16 cent korting per liter).

  Wat is er trouwens mis met een auto die ouder is dan 10 jaar? Mijn geliefde oldtimer komt uit 1970 en rijdt net zo goed als een "nieuwere". Oudere auto's zijn qua onderhoud veel makkelijker en zitten simpel in elkaar, waardoor een monteur er korter mee bezig is én dus goedkoper. Ook zijn de onderdelen van mijn auto overal nog origineel verkrijgbaar, veelal wel tweedehands maar dat maakt niets uit.

  Voordeel van mijn lieve oldtimer: ik hoef géén wegenbelasting te betalen én ik heb een oldtimer verzekering, waardoor ik per kwartaal maar €24 voor mijn bakkie betaal.

  Ook heeft een vriend van mij een eigen garage, waardoor ik vaak gratis bij hem terecht kan, tenminste voor kleine dingen en anders met korting. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk en interessant artikel! Ik ben in juni 18 jaar geworden dus toen mocht ik eindelijk alleen autorijden. Mijn vader had een nieuwe auto gekocht , dus nu heb ik zijn oude auto gehad! Echt heel blij mee, ik rijd er elke dag mee naar mijn stage wat 40km van mijn huis af is. Het tanken is inderdaad super duur.. Ik moet best vaak tanken omdat ik zoveel rijd. Die app is handig ,die ga ik gelijk downloaden! Veel plezier met je nieuwe autootje, hij is echt leuk! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een super fijn artikel! Ik ben er ook serieus over aan het denken om een auto te kopen. Op dit moment deel ik een auto met mijn vader (de auto is 50% van mij, 50% van mijn vader, maar hij heeft de auto verzekerd omdat dat veel goedkoper is), maar sinds mijn ouderlijk huis verkocht is en we niet meer op één adres wonen is dat natuurlijk super onhandig. Maarja, als student is een auto wel een duur grapje elke maand. Fijn dat je de kosten zo duidelijk op een rijtje hebt gezet, dat helpt mij echt weer een stuk in mijn overweging.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een fijn artikel! Over een paar maandjes word ik 18 en mag ik eindelijk rijden zonder dat er iemand naast me zit, een eigen autootje begint ook wel te kriebelen! (Niet dat ik het geld heb, haha!) Leuk om zo even belangrijke punten op een rij te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I am sooo happy to have stumbled upon your blog! You have taught me something very useful about buying a car.
  I appreciate it very much! Keep doing; What you're doing my friend!

  Greetings from www.chocolatevanilla.nl

  BeantwoordenVerwijderen

My Instagram

Privacy Verklaring | Copyright © The Budget Life.