Zelf kruidnoten bakken

18.9.15


Het lijkt wel alsof ze elk jaar eerder in de winkel komen liggen. De zomer is nog niet voorbij, of je vindt ze alweer overal in de schappen. Ik heb het over kruidnoten! Mijn favoriete decembersnack en om heel eerlijk te zijn, vind ik dat het nooit te vroeg is om kruidnoten te eten. Dus ook al is december nog lang niet in zicht en is de zomer nog niet eens officieel afgelopen, ik had zin in kruidnoten.

De allerlekkerste kruidnoten (na pure chocoladekruidnoten) zijn wat mij betreft zelfgebakken kruidnoten. Een eeuwenoud recept die ik ook al gebruikte toen ik zes jaar oud was. Toen at ik zelf al het hele beslag op voordat de kruidnoten überhaupt in de oven zaten (zó lekker is het!) maar nu kon ik mezelf inhouden. Ik maakte zelf kruidnoten en laat je vandaag zien hoe je dat doet!


Dit is wat je nodig hebt om ongeveer 100 tot 150 pepernoten te maken:

     • 250 gram zelfrijzend bakmeel
     • 125 gram bruine basterdsuiker
     • 100 gram boter
     • 2 eetlepels speculaaskruiden
     • 2 eetlepels melk
     • snufje zout


Als eerste verwarm je de oven voor op 170 graden. Dan ga je het deeg maken, wat super makkelijk is. Je voegt het zelfrijzend bakmeel, de boter, suiker, speculaaskruiden en melk bij elkaar. Vergeet niet een klein beetje zout toe te voegen voor de smaak. Dit geheel kneed je met je handen net zo lang totdat het één geheel wordt. Als het deeg te droog is, voeg dan nog wat melk toe. Is het te nat? Dan kun je nog wat zelfrijzend bakmeel of bloem toevoegen.

Vervolgens ga je de kruidnoten maken. Pas op, want het deeg is ontzettend lekker, dus kijk uit dat je niet alles op eet voordat het de oven in gaat! Je rolt kleine bolletjes, ongeveer zo groot als een 5 cent muntstuk. Deze leg je op een bakplaat belegd met bakpapier en de bolletjes druk je een klein beetje plat. Let erop dat je de kruidnoten niet te dicht op elkaar legt, want in de oven zullen ze nog rijzen en groter worden.

Met het deeg kun je ongeveer anderhalf tot twee bakplaten beleggen, afhankelijk van hoe groot je de kruidnoten maakt. Vervolgens doe je ze 15 tot 20 minuten in de oven. Kijk tussendoor even of de kruidnoten niet verbranden.



De kruidnoten vind ik persoonlijk het állerlekkerst als ze net uit de oven komen. Ze zijn dan warm en nog een beetje zacht. Maar ook als ze koud en wat knapperiger worden, zijn ze nog steeds ontzettend lekker. Smullen maar!

Ga jij dit jaar zelf kruidnoten bakken?

Deze blogs vind je misschien ook leuk:

24 reacties

  1. Ahh heerlijk! Superleuk dat je ze zelf hebt gemaakt. Persoonlijk vind ik het nog echt te vroeg voor kruidnoten, haha! Recept is wel echt handig!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jum, ik krijg er direct zin in! Mijn vuistregel is dat ik voor 1 november geen kruidnoten mag eten (het moet natuurlijk speciaal blijven, haha), maar ach..misschien moet ik daar maar eens vanaf ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij bent er op tijd bij! Wel heeel lekker, ik heb stiekem ook al een zak in huis ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yummm! Ik denk dat ik dit snel ga maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooooh my god, mega lekker! Ik zag je foto laatst als dat je met je zusje had gebakken. Ik wil ook! <3

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmm, dat ziet er ontzettend lekker uit! Hier is het helemaal niet zo populair volgens mij, want ik kom het nog helemaal niet tegen! Oftewel kijk ik er gewoon overheen, haha. Maar zelfgemaakt lijken ze nog lekkerder! X

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ahhhh Nicole, zo lekker! Ik wil die zó graag. Ben eventjes aan het opletten met wat ik eet, maar tegen de tijd dat het Sinterklaas is ga ik sowieso weer volop zondigen want dit kan ik niet weerstaan haha. Best een makkelijk recept he, en je ziet dan goed hoeveel suiker en boter er eigenlijk ingaat :P.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ooh zo lekker! Ik heb ze ook meteen meegenomen toen ik ze in de winkel zag liggen. Lijkt me leuk om ze ook weer een keer zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Grappig, in België noemen wij dit altijd pepernoten ;) ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb nog nooit zelf gebakken, maar lijkt me wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ah Nicole, super leuke foto's! Ziet er trouwens ook heel lekker uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yum yum! Ik zit nu zelf te genieten van bolletje chocolade kruidnoten, ook lekker, haha!

    Liefs, Elbrich

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk! Ik wist niet dat het zo makkelijk was :)
    - X Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Leuk! Ik wist niet dat het zo makkelijk was :)
    - X Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ziet er goed uit! In België zijn kruidnoten niet zo bekend maar lijkt me leuk deze een keertje te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dit klinkt wel heel aanlokkelijk. Ik vind kruidnoten zo ongeveer het allerlekkerst op de aardbol. Maar ik ben denk ik te lui hiervoor. Anyways, ik heb nog een paar maanden..

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ziet er goed uit! In België zijn kruidnoten niet zo bekend maar lijkt me leuk deze een keertje te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ooh, yummy! Toevallig stond ik vanmorgen bij de bakker om brood te kopen en ik kon mij net inhouden om de kruidnoten mee te nemen, haha. Dit recept ga ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ze zien er zo onwijs lekker uit! Ik vind zelfgemaakte pepernoten zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik maakte ze vroeger altijd bij mijn oppas maar dat deeg is zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik bakte vroeger altijd kruidnoten met mijn moeder, super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oh wat ben ik blij dat ze al in de winkels liggen, hihi. Zo lekker! Al zijn ze zelfgebakken echt het lekkerst!

    BeantwoordenVerwijderen

Volg mij op Instagram

De beste budgettips